Hyppää sisältöön

Tuottoisaa tuulivoimaa jäätyvän meren keskellä

Tuottoisaa tuulivoimaa jäätyvän meren keskellä

18.04.2023

Tahkoluodossa sijaitsee maailman ensimmäinen jäätyvän meren tuulipuisto, jonka 11 tuulivoimalaa on pystytetty avomerelle.

Tuulivoiman tekeminen pohjoisissa olosuhteissa on haasteellista esimerkiksi jäätymisen vuoksi. Tuulia Energyllä osataan minimoida riskit ja toteuttaa projektit turvallisesti, tehokkaasti ja vastuullisesti.

TEKSTI elina jäntti | kuva via ramstén

Suomessa kannattaa tehdä tuulivoimaa, sillä tuuliolosuhteet ovat otolliset. Yhtä suotuisat kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Manner-Euroopassa.

– Myös Suomen maasto ja merenpohjan rakenne sopivat onshore- eli maalla olevien ja offshore- eli merituulivoimaloiden rakentamiseen erityisen hyvin, kertoo Tuulia Energyn myynti- ja kehitysjohtaja Emma Kousa.

Suomessa tuulivoiman rakentamisessa ollaan vasta alkutaipaleella verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan, jossa voimaloille sopivasta maa-alasta alkaa olla pulaa. 

– Meillä tuulivoimaloiden määrä tulee kasvamaan voimakkaasti lähivuosina ja -vuosikymmeninä, Kousa ennustaa.

Tuuliolosuhteiden vuoksi Suomessa moni tuulivoimapuisto sijoittuu länsirannikolle.

Jäiset olosuhteet riskinä

Pohjoisissa olosuhteissa tuulivoiman tekeminen on kuitenkin haasteellista. Muun muassa pakkassää luo monia riskitekijöitä.

– Vuodenajat asettavat isoimmat haasteet tuulivoimaloiden ylläpito- ja huoltotöille. Varsinkin talvi on haastavaa aikaa, sillä esimerkiksi jäätävä tihkusade kerryttää voimaloiden rakenteisiin jäämassoja, jotka voivat tippua alas, kertoo merituulivoimaloiden asennuksen, huollon ja korjausten parissa työskentelevä offshore-asentaja Mika Pietarinen Tuulia Energyltä. 

Kun meri on jäässä, tuulivoimalan luo kulkeminen edellyttää oikeanlaista kalustoa eli jääluokkaan sopivia aluksia. Korjaus- ja huoltotöitä varten on ensin kiivettävä tuulivoimalan jalustalle, joka voi olla liukas, jäinen ja luminen, ja vasta sen jälkeen päästään voimalan sisälle. Huomioon on otettava myös pimeys ja laitteiden jäätyminen, ja myös aallon korkeus voi rajoittaa voimaloille pääsyä.

– Seuraamme päivittäin säätiedotuksia muun muassa jäätävän tihkusateen ja ukkosrintamien varalta, eikä lähelle voimaloita mennä, jos riskejä on liikaa. Talvisin voimaloilla tehdään lähinnä vikojen korjaustöitä, ja varsinaiset huoltotyöt aloitetaan kevättalvella säiden lauhtuessa, Pietarinen sanoo.

Myös turvallisuuteen liittyviä koulutuksia, esimerkiksi meripelastautumisharjoituksia ja turvavälineiden käyttöä, on säännöllisesti. 

Yli 20 vuoden kokemus

Poikkeuksellisissa olosuhteissa toimiminen vaatii kokemusta, erikoisosaamista ja huolellista suunnittelua. Porin Energian omistamalta kotimaiselta Tuulia Energy -yhtiöltä löytyy kokemusta erilaisten onshore- ja offshore-tuulivoimaprojektien toteutuksesta yli 20 vuoden ajalta. 

Porin Energia on tuulivoiman edelläkävijänä ollut rakentamassa Suomen ensimmäisiä tuulivoimaloita jo 1990-luvun alussa.

– Vahvuuksiamme ovat kokeneet ammattilaiset aina asentajista huoltoinsinööreihin, joilla on pitkä kokemus Pohjoismaiden sääolosuhteissa työskentelystä. Näin pystymme minimoimaan riskit ja suunnittelemaan työt niin, että ne tehdään aina turvallisesti ja tehokkaasti, Kousa taustoittaa.

Yksi Tuulia Energyn asiakkaista on Suomen Hyötytuuli, joka omistaa muun muassa Porin edustalla sijaitsevan Tahkoluodon merituulipuiston. Se on maailman ensimmäinen jäätyvän meren tuulipuisto, jonka 11 tuulivoimalaa on pystytetty avomerelle. Puiston vuosituotanto on tällä hetkellä 157 gigawattituntia.

Tuulia Energyn offshore-asentaja Mika Pietarisen työ vaatii rutkasti huolellisuutta ja erikoisosaamista haastavien olosuhteiden vuoksi.

Suomen Hyötytuuli suunnittelee parhaillaan Tahkoluodon puiston laajennusta: tulossa on 40 uutta, jopa 15 megawatin voimalaa. Valmistuessaan tuulipuisto tuottaisi hiilineutraalia sähköenergiaa vuosittain noin 1000–1900 GWh.

– Pyrimme Tuulia Energyllä olemaan asiakkaan apuna ja tukena olemassa olevan tuulipuiston ylläpidossa, kehitteillä olevan laajennuksen hankekehityksessä ja rakentamisen eri vaiheissa. Meillä on mahdollisuus palvella heitä toimittamalla tekijöitä muun muassa erilaisiin projekti- ja suunnittelutehtäviin, asennukseen, työnjohtoon ja operatiivisen vaiheen huoltoon ja kunnossapitoon, Kousa sanoo.

Tuulia Energy tarjoaa muun muassa työnjohtoa erilaisiin projekteihin sekä tuulimittauksia, etävalvontaa ja käyttöönotto- sekä määräaikaistarkastuksia. Yritys osti hiljattain tuulivoima-alalla toimineen JBE Servicen, mikä tuo Tuulia Energylle lisää toimitusvarmuutta ja kokemusta. Yritysoston jälkeen henkilöstömäärä kasvoi 51:een.

– Voimme toimittaa erikoisprojekteja ja henkilökuntaa erityisesti kunnossapitopalveluihin ja erikoisprojekteihin. Tavoitteenamme on toimittaa paras tuotto tuulivoimasta vastuullisesti ja laadukkaasti koko projektin elinkaarelle, hankekehityksestä jopa voimalan purkuun asti, Kousa kertoo.

Markkina kasvaa huimasti

Vuosi 2022 oli Suomessa ennätyksellinen: Uusia tuulivoimaloita rakennettiin jopa 437 kappaletta, mikä nosti tuulivoiman kokonaiskapasiteetin 2,4 gigawatista 5,7 gigawattiin. Viime vuonna tuulivoimalla katettiin jo 14 prosenttia koko Suomen sähkönkulutuksesta. 

Tällä hetkellä rakenteilla on myös paljon uutta kapasiteettia, lähemmäs 200 uutta tuulivoimalaa. Ennusteen mukaan vuonna 2026 tuulivoimalla katetaan jo lähes kolmannes Suomen sähköntuotannosta.

– Tuulivoima on tällä hetkellä edullisin sähköntuotantomuoto, jonka merkittävyys on kasvanut energiakriisin ratkaisijana ja ilmastonmuutoksen torjujana. Kasvuvauhti on huimaa. Tuulia Energyn toteuttaman markkinatutkimuksen mukaan tuulivoimamarkkina tulee kasvamaan ainakin vuoteen 2040 asti, Kousa summaa.

Haku