Tuotekehityksen vaatimukset hallintaan vaivattomasti

Lääkinnällisten laitteiden ja terveydenhuollon ohjelmistojen kehitystyö on voimakkaasti säänneltyä. Säädöspaineeseen tuo helpotusta työkalu, jossa ketteryys yhdistyy tarvittavaan dokumentointiin.
TEKSTI | LIISA JOENSUU KUVA | JOONA RAEVUORI
Lääkinnällisten laitteiden ja terveydenhuollon ohjelmistojen kehittäminen on pitkä tie, jota viitoittaa potilasturvallisuus. Alan säädökset edellyttävät asioiden yksilöintiä ja dokumentointia, kuten vaatimusmäärittelyjä, riskienhallintaa, testausta ja kelpuutusta. Yksilöityjen asioiden suhteet toisiinsa tulee hallita. Alalla on kaivattu työkalua, joka tukisi normaalia kehitystyötä niin, että tarvittava dokumentaatio ei ole pelkästään ylimääräinen taakka.
Terveysteknologian kehittäjä ja valmistaja Innokas Medical löysi haluamansa pari vuotta sitten. Kyseessä on Taipuva Consultingin edustama Siemens Polarion -ratkaisu. Se auttaa kehitystyössä yhdistämällä eri osa-alueiden sisällöt saumattomasti toisiinsa ja tukemalla haluttua työskentelytapaa. Polarionista on tullut Innokas Medicalille erittäin tärkeä työkalu sen tarjotessa asiakkailleen suunnittelu-, laatu- ja valmistuspalveluita. Yrityksen asiakkaita ovat lääkintälaitevalmistajat Suomessa ja Skandinaviassa sekä kasvavasti myös julkishallinnon toimijat.
– Olemme löytäneet monipuolisen työkalun riskien ja vaatimusten hallintaan, testaukseen ja riippuvuuksien haltuunottamiseen. Nyt voimme hallita kaikkea tuotekehityksen aikana luotavaa tietoa yhdessä ympäristössä sen sijaan, että asiat olisivat hajallaan eri järjestelmissä tai wordeissä ja exceleissä. Muutosten hallinnassa ero entiseen on valtava. Voimme sekavan vyyhdin sijaan tarkastella kokonaisuutta, kertoo Pauli Innamaa, Innokas Medicalin kehittämispäällikkö.
Nyt voimme sekavan vyyhdin sijaan tarkastella kokonaisuutta.
Innokas Medicalin kehittämispäällikkö Pauli Innamaa
Erona elävä dokumentti
Työkalun patentoitu ominaisuus on elävä dokumentti, Polarion LiveDoc™, joka tekee tiedon palasista yksilöitäviä. Ominaisuus yhdistää selkeän perinteisen dokumentin ja seurattavat tietoalkiot. Dokumenttien sisältämiä tietoalkioita voidaan tarkastella myös listana ja näyttää niiden suhteista kattava jäljitettävyystaulukko.
– Saman dokumentin parissa voivat työskennellä yhtä aikaa useat henkilöt. Kaikkien tekemiä muutoksia voidaan tarkastella selkeästä muutoshistoriasta, Innamaa sanoo.
Taipuva Consultingin toimitusjohtaja Pasi Aholan mukaan Polarion on helppo mukauttaa eri yritysten ja hankkeiden mukaan. Sen voi myös yhdistää muihin järjestelmiin.
– Polarion sopii erinomaisesti tuotteiden ja ohjelmistojen kehittämisen hallintaan, mutta myös hankintojen määrittelyyn ja kilpailutukseen. Tiedon uudelleenkäyttö on helppoa, mikä tehostaa kehitystyötä valtavasti. Esimerkiksi samantyyppisten laitteiden kehitystyössä vaatimukset ja riskit ovat suurelta osin samoja, Ahola muistuttaa.
Taipuva Consulting toimii Siemensin partnerina ja edustaa Polarion-ratkaisua Pohjoismaissa. Se auttaa asiakkaitaan tuotekehitys- ja ohjelmistoprosessien parantamisessa sekä tarjoaa koulutusta, konsultointia ja teknisiä palveluita. Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa lääkintälaitevalmistajat ja julkiset toimijat.
Innokas Medicalissa toiminnan tehostuminen on ollut kouriintuntuvaa. Innamaa kertoo Polarionin säästävän huimasti aikaa kehitystyössä ja sen dokumentoinnissa. Säästö on ollut jopa 80 prosenttia, etenkin jäljitettävyyden hallinnassa ja tiedon uudelleenkäytössä.
Helpompaa yhteistyötä
Kun hanketta edistetään verkossa ja yhdessä työkalussa, yhteistyö helpottuu yritysten, suunnittelijoiden, valmistajien ja asiakkaiden välillä.
– Yhteiskehittäminen säästää tavattomasti aikaa ja vaivaa, ja uskomme sen myös oleellisesti parantavan toimintamme laatua. Asiakkaillamme on järjestelmässä pääsy omaan projektiinsa. Voimme määrittää vaatimuksia yhdessä ja asiakas voi esimerkiksi antaa hyväksyntöjä järjestelmässä sähköisesti. Enää ei tulosteta, allekirjoiteta ja skannata papereita, kertoo Innokas Medicalin suunnittelupalveluliiketoiminnan johtaja Jenni Tuulos.
Tuulos kertoo Innokas Medicalin ottaneen Polarionin käyttöön vuonna 2019 kaikissa uusissa projekteissaan, ja yritys on viemässä työkaluun myös ylläpitovaiheessa olevia hankkeita.