Hyppää sisältöön

Tuotannon siirto tuo ilmastohyötyjä

Tuotannon siirto tuo ilmastohyötyjä

15.02.2022

Drop Design Poolin sähkölämmiteisten ulkoaltaiden tuotannon siirto Suomeen on mahdollistanut sellaisten yhteistyökumppanien etsinnän, joille paikallisuus ja ilmastotavoitteet ovat tärkeitä.

Ulkoaltaita myyvä Drop Design Pool siirsi sähkölämmitteisten ulkoaltaidensa tuotannon Suomeen. Se on tehnyt tuotantoprosessista ilmastoystävällisemmän.


TEKSTI JA KUVA | DROP DESIGN POOL

Koronapandemia on saanut monet pienet ja keskisuuret yritykset pohtimaan tuotannon siirtämistä kotimaahan. Toimitusvarmuuden parantumisen lisäksi kotimainen tuotanto on myös ilmastoteko.

Turkulainen ulkoaltaita myyvä Drop Design Pool oli asialla jo ennen pandemian puhkeamista. Se siirsi kuluvan vuoden alussa kaikkien sähkölämmitteisten altaidensa valmistuksen Virosta Suomeen.

Altaat tehdään nyt perheyritys Nordic SPA:n tehtaalla Salossa. Nordic SPA valmistaa altaita myös omien tuotemerkkiensä alla, joten tarvittava osaaminen oli jo valmiiksi olemassa.

– Paitsi että meiltä säästyy kuljetukset Viron ja Suomen välillä, myös materiaalien hankinnassa on synergiaetuja, kun tehtaalle voidaan tilata suurempia eriä kerralla. Näin hiilidioksidipäästöjen määrä pienenee, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Haapaniemi.

Tuotannon lisäksi osa materiaaleista hankitaan nyt kotimaasta. Esimerkiksi eristeet ja altaiden alumiinirungot tulevat Suomesta, ja hukkapalat kierrätetään uudelleen raaka-aineeksi. Toiveissa on, että yhä suurempi osa altaan materiaaleista olisi peräisin kotimaasta.

– Tuotannon siirtäminen Suomeen on mahdollistanut sen, että olemme voineet alkaa etsiä yhteistyökumppaneita, joille paikallisuus, vastuullisuus ja ilmastovaikutusten minimointi ovat tärkeitä arvoja. Tutkimme esimerkiksi parhaillaan altaan akryylimuoviosien korvaamista suomalaisella puupohjaisella materiaalilla, jonka tuotannossa on pyritty minimoimaan hiilidioksidipäästöt, Haapaniemi kertoo.

Myös pakkausmateriaalin vaihto kotimaiseen, polttokelpoiseen muoviin on testauksessa.

Lisäarvoa laadusta

Drop Design Pool käytti tuotannon siirron suunnitteluun aikaa reilun vuoden. Yritys kokeili aluksi testimielessä yhden allasmallin valmistusta kotimaassa. Toimiva yhteistyö suomalaisvalmistajan kanssa rohkaisi siirtämään kaikkien sähkölämmitteisten altaiden tuotannon Saloon.

Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Ilmastovaikutusten lisäksi hyötyä on ollut myös liiketoiminnalle.

– Kuljetuskustannukset laskivat jonkin verran, mutta vielä enemmän arvostamme työn laadusta saatavaa lisäarvoa. Kun nämä asiat ottaa huomioon, kotimaisen tuotannon hinta on aivan kilpailukykyistä, Haapaniemi toteaa.

Yrityksen tuotanto siirtyi Suomeen parahiksi ennen koronatilanteen pahenemista. Kuluneen kevään aikana kotimainen tuotanto osoitti voimansa.

– Meillä on voitu pitää tuotanto koko ajan käynnissä koronatilanteesta huolimatta. Ulkomailta tulevissa komponenteisessa on kuitenkin ollut jonkin verran toimitusviivettä, toimitusjohtaja Haapaniemi kertoo.

Haapaniemi uskoo, että kotimaisuus tulee olemaan valttia myös koronapandemian jälkeen.

– Kotimaisuutta ja paikallisuutta arvostetaan luultavasti jatkossa yhä enemmän. Aika näyttää, jäävätkö myös vaikutukset ihmisten vapaa-ajanviettotapoihin pysyvämmiksi: aletaanko suosia enemmän kotimaanmatkailua, staycation-tyyppistä lomailua ja kotiin panostamista, Haapaniemi toteaa.

Haku