Hyppää sisältöön

Tunnetko toimitusketjusi kaikki lenkit riittävän hyvin?

Tunnetko toimitusketjusi kaikki lenkit riittävän hyvin?

10.05.2022

Suomen Asiakastieto Oy:n Heikki Ylipekkalan mukaan vastuullinen yritys huolehtii sekä omasta että asiakkaidensa turvallisuudesta hallitsemalla mahdollisia vaaroja tai uhkia.

Vastuulliseen yritystoimintaan kuuluu varmuus siitä, ettei toimitusketjuihin kuulu sanktioiden alaisia toimijoita.

TEKSTI JA KUVAT | SUOMEN ASIAKASTIETO OY

Vastuullinen yritys huolehtii niin omasta kuin asiakkaidensa turvallisuudesta. Monta asiaa täytyy huomioida, mutta yleensä kyse on vaarojen ja uhkien poistamisesta tai ainakin hallinnasta. Tyypillisiä vaaroja kaikille yrityksille ovat taloudellinen riski ja vaivalla ansaitun maineen menettäminen. 

Riski on aina olemassa, vaikka valtaosa yrityksistä ja organisaatioista haluaa toimia oikein. Kukaan ei varmasti tee tarkoituksellisesti liiketoimia esimerkiksi Ukrainan sodan takia sanktiolistoille merkittyjen henkilöiden tai yritysten kanssa, mutta tällaista voi tapahtua, jos toimijoiden taustoja ei tutkita tarkasti. Kielletystä liiketoiminnasta kiinnijääminen mustaa maineen, vaikka sääntöjen rikkominen ei olisi tahallista. 

Suomen Asiakastieto Oy:n asiantuntijat auttavat selvittämään ovatko yrityksen toimitus- tai alihankintaketjuun kuuluvat kumppanit vapaita Venäjä-kytköksistä. Onko kumppaneilla yhteyksiä poliittisesti vaikutusvaltaisiin henkilöihin (PEP) tai ovatko ne kansainvälisillä sanktiolistoilla? Ketä ovat niin sanotusti  tosiasialliset edunsaajat? Nämä on tiedettävä, jotta voi osoittaa, että tuntee asiakkaansa ja noudattaa tarkasti lakia rahanpesun estämisestä.

Ovatko lyhenteet PEP, AML ja KYC tuttuja? Tutustu tarkemmin.

Sanktiolistojen tarkastukset kannattaa automatisoida

Vielä ennen Venäjän helmikuista hyökkäystä Ukrainaan moni suomalainen yritys koki pystyvänsä tekemään selvitykset käsityönä tai jopa unohtamaan ne kokonaan. Nyt sanktiot laajenevat jatkuvasti, ja ”by-the-book”-toimintamalliin sitoutuneet organisaatiot ymmärtävät, ettei kymmenien, satojen tai jopa tuhansien yritysten tietojen tarkistaminen ole käsin tehokasta. 

Ylhäältä ja ulkoa tulevaa painetta lisää se, jos yritys kuuluu kansainväliseen konserniin tai omistajana on julkinen taho, kuten valtio. Myös rahoitusehdoissa saattaa olla mainintoja tarkastusvelvollisuudesta.

Sanktiolistatarkistukset ja muu asiakkaan tuntemiseen tarvittavan tiedon kerääminen kannattaa ehdottomasti automatisoida osaksi prosessia. Näin asiakasta ei tarvitse vaivata turhilla kyselyillä, moni prosessi nopeutuu ja voit olla varma, että kaikki tarvittavat tiedot on tarkastettu. Tämä voidaan myös jälkikäteen näyttää tehdyksi.

Kiinnostuitko? Pyydä asiantuntijaamme ottamaan yhteyttä.

Asiakkaan tuntemisvelvollisuus koskee monia yrityksiä, toimialoja ja kaupankäynnin muotoja. 

Lähtökohtana velvollisuus ja vastuullinen toiminta

Tehostettu asiakkaan tuntemisvelvollisuus koskee monia yrityksiä, toimialoja ja kaupankäynnin muotoja. Esimerkkejä ovat pankit, lakitoimistot ja kiinteistönvälittäjät. 

Näiden lisäksi tehostetusti verkostojaan tutkivat nykyään monet muutkin yritykset ja organisaatiot. Ne haluavat toimia vastuullisesti ja varmistaa, etteivät toiminnallaan rahoita hyökkäyssotaa.

Asiakascase: Verkkokauppiaille tutulla maksupalveluyrityksellä on yli 8 000 asiakasta ja se tuntee ne kaikki

Huomasitko, että sinullakin saattaa olla tarvetta tuntea verkostosi yritykset ja ihmiset tarkemmin? Laita viestiä, niin asiantuntijamme kertovat lisää.

Haku