Hyppää sisältöön

Tunnelmallinen takka lämmittää keväällä

Tunnelmallinen takka lämmittää keväällä

20.04.2023

Tyylikäs takka kruunaa huoneen kokonaisuuden ja toimii samalla kodin lämmönlähteenä.

Puulla lämmitettävä tulisija päätyy moneen kotiin lämmönlähteeksi ja tunnelmanluojaksi. Asiantuntijan mukaan erilaisten takkojen kysyntä on energiakriisin myötä huipussaan, kun sähkön hinta on noussut jyrkästi.

TEKSTI outi rantala | kuva takkahuone

Takkahuone-tulisijaketjun Helsingin toimipisteen Tomi Lindell neuvoo valitsemaan aina kyseiseen tilaan ja käyttötarkoitukseen sopivimman tulisijan.

– Takan hankinnassa tärkeää on huomioida lähtökohta: miksi tulisija halutaan hankkia ja minkä kokoiseen tilaan se tulee. Onko olennaista lämmitys vai pelkästään tulen katselu ja sisustukseen sopiva huonekalu? Tulisijaa voidaan haluta hyödyntää myös ruoanlaittoon.

Lindellin mukaan maailmantilanne on kasvattanut tulisijojen suosion taivaisiin.

– Nyt, kun energian hinta on jyrkästi noussut, takalla on oma tehtävä lämmitysmuotona. Moni on myös huomannut, että on hyvä olla olemassa joku varalämmönlähde. Vanhojen avotakkojenkin tilalle on haluttu varaava lämmönlähde, joka voi olla takkasydän tai kokonaan uusi varaava takka.

Takkahuone-ketjuun kuuluu 17 liikettä eri puolilta Suomea, joista Takkahuone Helsingin toimipaikkana toimiva Unelmauunit-yritys on perustettu vuonna 1992. Tulisijavalikoima kattaa satoja erilaisia malleja.

– Takkahuone-ketjun konsepti on ainutlaatuinen Suomessa: asiakas voi valita sopivan tulisijan lähimmässä liikkeessä, ja asennus hoituu ketjun kautta ympäri maan. Tämä palvelee hyvin asiakkaita, joilla on loma-asunto toisella paikkakunnalla. Ketjumme vastaa asentajien koulutuksesta ja huolehtii, että asentajilla on aina ajankohtainen tieto paloturvamääräyksistä.

Juuri se oikea 

Lindell auttaa asiakkaita löytämään lukuisten vaihtoehtojen joukosta sen oikean. Apua saa suunnittelusta toteutukseen.

– Asiakkaalla ei välttämättä tarvitse olla valmista suunnitelmaa liikkeeseen tullessaan. Usein nopeimmin päästään liikkeelle, kun on joitain piirustuksia ja mittoja tilasta. Aina helpompaa on, jos löytyy rakennuspiirustukset ja pohjakuva, niin pystymme laskemaan tarjouksen heti.

Jos vanhan avotakan tilalle halutaan varaava takka, pohjan rakenne pitää selvittää piirustuksista.

– Monesti jo takan paikkaa suunniteltaessa kantavuus on huomioitu. Purkamisen asiakas voi tehdä itse, mutta suosittelen kysymään neuvoja rakennusalan ammattilaiselta, ettei tule purettua kantavia rakenteita. Rakennuspiirustuksista näkee, mitä voi purkaa.

Muutostöihin pitää hakea rakennuslupa. Lindell lupaa apua tähänkin vaiheeseen.

– Uusi tulisija tarvitsee rakennusluvan, mutta avotakan päivitys takkasydämellä ei tarvitse erillistä lupaa.

Tulisijaa uudistamalla voi parantaa puulämmityksen hyötysuhdetta merkittävästi.

– Esimerkiksi nykyaikaisella polttotekniikalla varustettu takkasydän voi parantaa avotakan lämmitystehoa jopa 70 prosenttia ja vähentää polttopuun kulutusta merkittävästi.

Takkaa hankittaessa kannattaa Lindellin mukaan ottaa huomioon sen lokaatio. 

– Tulisijoilla on erilaisia toimintaperiaatteita. Massa tietysti vaikuttaa siihen, kuinka kauan tulisija luovuttaa lämpöä ympärilleen, mutta joskus tilaan sopii paremmin kevyempi malli.

Lindell muistuttaa, että kevät on oikea aika tehdä hankintoja seuraavan lämmityskauden varalle.

– Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, jotta ensi syksynä saa takan käyttöönsä. 

Haku