Hyppää sisältöön

Tunnelmallinen maalaiskaupunki

Tunnelmallinen maalaiskaupunki

31.03.2023

Kesällä Häntälän notkojen kukat ovat runsaimmillaan ja maisema valloittaa kävijän kauneudellaan. 

Vaikka Somero sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua, Turkua ja Tamperetta, se on monelle yhä tuntematon maalaiskaupunki. Somerolla on vastassa yllättävän runsas kattaus kulttuuria, kartanoita ja luontoelämyksiä niin omatoimimatkaajille kuin ryhmille.

TEKSTI ritva-liisa sannemann | kuva someron kaupunki


Kolmen maakunnan kohtaamispisteessä varsinaissuomalainen maalaiskaupunki Somero on keskellä kaikkea ja samalla omassa rauhassaan. Helsingistä ja Tampereelta matkaa kertyy noin satakunta kilometriä, Turusta ja Hämeenlinnasta reilusti alle.

- Somero on sen verran piilossa, että se on säilyttänyt omaleimaisen ja mutkattoman tunnelmansa. Tänne on mukava ajella autolla tai pyörällä kauniita maanteitä, vaikkapa Hämeen Härkätietä pitkin, opastaa Someron kaupungin viestintäasiantuntija Anuliina Frantti

Somero on monille pyhiinvaelluskohde, jonne saavutaan muistelemaan idoleita Baddingin Paratiisi-kioskille, Monosen muistomerkille tai muusikoiden haudoille. Somerolaiset itse haluavat nostaa esille kaupunkinsa muitakin kohteita, jonne on helppo tehdä omatoimiretkiä tai ryhmämatkoja.

Omatoimimatkaajalle niin seikkailuja kuin luontoa

Sisumetsän Seikkailupuisto Somerniemellä on yksi lapsiperheen suosikkikohteista. Puiston yhdeksän erilaista seikkailurataa sopivat kaikenikäisille, ja puistosta löytyy myös karting-rata, peikkometsä ja riippusiltoja. Alueella toimii lisäksi eläinpuisto Hiidenlinna Zoo.

– Jos historia ja koneet kiinnostavat, Mäkilän Traktorimuseossa pääsee tutustumaan yli sataan erilaiseen traktoriin, vinkkaa Frantti.

Sopivasti keskellä kaikkea ja samalla omassa rauhassaan. 


Kesäretkeilijälle otollinen luontokohde on Iso-Valkee hämmästyttävän kirkkaine vesineen ja helppokulkuisine luontopolkuineen. Mieleenpainuva Häntälän notkojen luontopolku lähtee Häntälän Kyläkeskukselta ja kulkee jääkauden muovaamassa notkomaisemassa laidunalueella. Tunnelma on kuin toisesta maailmasta. Polulta voi poiketa Peuranpolun komeaan metsämaisemaan.

Kaupungin keskustassa lapsia riemastuttaa Pikku-pingviinin Jäätelöpysäkki ja varttuneemmalle väelle löytyy kahviloita ja kauppoja, kuten elämän iloa sykkivä Muotiputiikki Helmi, jossa myydään 50-luvun henkisiä mekkoja ja uustuotantovaatteita sekä astrologinen kesäkahvila Huvila Härkä.

Kulttuuria ryhmille sekä muille taidenälkäisille

Somero on hyvin suosittu ryhmämatkojen kohde kulttuurin ystäville. Ryhmille on tarjolla esimerkiksi tilauksesta kierroksia kartanoissa.

- Etenkin Hovilan kartanon Muistojen kultaa – Nuoruuden hurmaa -näyttely on kiinnostanut varttuneempaa väkeä, samoin kuin museokorttikohde Härkälän kartano Japani- ja Kiina-kokoelmineen, kertoo Someron Kulttuuri ry:n toiminnanjohtaja Liisa Mattila.

Viime kesänä kaupungintalon pihapiiriin perustettu Kulttuurigalleria tuo esille somerolaisten taiteilijoiden töitä. Pysyvä näyttely esittelee Kaija Aarikan tuotantoa, ja lisäksi nähtävillä on tällä hetkellä gallerian suojelijan, kirjailija Kaari Utrion työstä kertova näyttely.

Mattila suosittelee poikkeamaan Kulttuurigalleriassa vierailun ohella myös lähistöllä sijaitsevan, komean Kivimakasiinin kesänäyttelyssä, jossa voi ihailla somerolaisten taiteilijoiden Anne Turkulaisen ja Keanne van de Kreeken töitä.

Someron Kulttuurigalleriassa on esillä pysyvä Aarikka-näyttely, joka esittelee Kaija Aarikan tuotantoa vuodesta 1954 lähtien. 

– Jos näyttelyt ja taide kiinnostavat, kannattaa matkata alueella Pitkäjärven Kivimeijeriin, jossa on tänä kesänä esillä muun muassa Pekka Paikkarin, Alma Jantusen, Johannes Rantasalon ja Antero Kareen taidetta, Mattila antaa Somerolla vieraileville vihjeen.

Elämysten etsijöille

Somerniemen kesätori on ehdottomasti yksi alueen vetonauloista. Kesätori houkuttelee kesälauantaisin klo 8–13 tuhansittain kävijöitä alueelle. Vilskeestä on nautittu Somerniemellä jo 35 vuotta.

Someron seudulla on vahva ja elinvoimainen kesäteatteri- ja tanssilavakulttuuri. Kesällä jalalla voi pistää koreasti Ämyrin ja Esakallion tanssilavoilla ja talvikaudella Teeriharjulla. 

– Tänne tulee tanssimisen houkuttamana kauempaakin väkeä, joista osa yöpyy asuntovaunuissa leirintäalueella. Somerolla on useita erilaisia majoitusmahdollisuuksia hotelleista lomamökkeihin,  Frantti mainitsee.

Jos etsii harvinaisuutta, sellainen löytyy Majatalo Myötätuulesta, jossa avautuu toukokuussa Norsupuisto ja -kahvila. Kokoelma on laatuaan Euroopan suurimpia.

VISITSOMERO.FI

Haku