Hyppää sisältöön

Tulevaisuus tehdään Oulussa

Tulevaisuus tehdään Oulussa

16.02.2022

OYS TestLabin 3D-virtuaalitilassa testataan tulevaisuuden sairaalan toimivuutta.

Kuvittele, että löydät läheltäsi kaiken osaamisen yrityksesi maailmanlaajuiseen menestymiseen. Kaikki tämä tapahtuu kaupungissa, jossa voit digitalisoida kaiken.


TEKSTI JA KUVA | BUSINESSOULU

Oulussa on käyty kansainvälistä kauppaa satojen vuosien ajan. Viimeisten 50 vuoden aikana kaupungissa on tehty puhelimista ja kehonmittauksista langattomia ja viety radioteknologiaosaaminen huippuunsa – kolme miljardia ihmistä käyttää Oulussa kehitettyjä teknologioita päivittäin. Tänään osaaminen on laajentunut kaikkien toimialojen digitalisointiin.

– Vaikka Oulussa suunniteltiin yli 100 erilaista matkapuhelinmallia, se oli vasta alkusoittoa. Nyt digitalisoimme kaiken älykkäistä patjoista lentokenttien sisäpaikannukseen, BusinessOulun ICT-toimialan asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen hehkuttaa.

– Vastaavanlaista osaamiskeskittymää, joka mahdollistaa nopean tuotekehityksen ideasta digitaaliseksi tuotteeksi, ei muualta maailmasta löydy. Innovatiiviset tuotteet syntyvät yritysten yhteistyönä. Samaan aikaan panostamme alueemme viihtyisyyteen ja toimivaan infrastruktuuriin.

Oulusta tekee erityisen se, että kaupunki on yhtä aikaa sekä suuri että pieni. Vain Oulussa on luontevaa soitella julkisesti ilmakitaraa ja viedä rahoitusta tarvitsevat startup-yrittäjät avantoon.

– Kaupungissa, jossa kaikki tapahtuu 12 minuutin säteellä, suhteellisuudentajun ja hullun ideoinnin kaunis liitto toteutuu sujuvasti. Ihmiset haluavat päästä nopeasti konkreettiseen tuloksen tekoon.

Huippuosaajien keskittymä

Kansainvälisillä markkinoilla Oulu tunnetaan 5G-teknologian johtavana kehittäjänä. Nopeuden, varmuuden ja käytännön nollalatenssin ansiosta 5G-teknologiat mahdollistavat esimerkiksi autonomisen liikenteen ja reaaliaikaisen etäohjauksen.

Aiemmin haasteellisena pidetty sisäpaikkatieto pystytään tarjoamaan useammallakin oululaisella ratkaisulla. Oulussa kehitettyjä älykkäitä, väriä ja informaatiota vaihtavia painettavan älyn pintoja löytyy jo markkinoilta ja alueen osaaminen on näkymättömästi mukana useiden kansainvälisten brändien tuotteissa, kuten uusimpien automallien mediajärjestelmissä.

Myös oululaisia finanssialan ratkaisuja käyttävät miljoonat ihmiset. 500 kasvuyritystä ja alueelle asettuneet yli 20 ulkomaalaista toimijaa ovat uudistaneet Oulua.

– Taisimme tehdä ennätyksenkin, kun kaupunkiin etabloitui vuosina 2013-2014 yhdeksän kuukauden aikana 14 ulkomaista ICT-yritystä, Mustonen muistuttaa.

Tämänkin jälkeen tulijoiden tahti on pysynyt tasaisena.

Oulussa on asennetta

Oulu on Suomen toiseksi suurin terveysteknologiakeskus, jonka ainutlaatuisessa ekosysteemissä yritykset, tutkimuslaitokset ja julkinen sektori luovat yhdessä uutta kasvua. Ala hyödyntää OuluHealthin testiympäristöjä, joissa terveydenhuoltoalan henkilöstö osallistuu yritysten tuotekehitykseen testaamalla ja antamalla palautetta.

Yrityksille avoimia 5G-testiverkkoja on kaksi. Oulun yliopiston verkossa tapahtuvan 5G-kehitystyön tuloksia testataan jo tulevana talvena Korean olympialaisissa.

– Oulu on näköalapaikka ICT- ja terveysteknologia-alan osaajille. Täällä pääsee määrittelemään meidän kaikkien tulevaisuutta, luomaan täysin uusia tuotteita ja palveluja sekä työskentelemään kansainvälisissä huipputiimeissä.

Kaiken lisäksi Oulu on paikka, jossa edulliset asumiskustannukset ja ison kaupungin palvelut yhdistyvät upeaan luontoon.

– Sanoisin, että melkoisen hyvä kattaus, Mustonen heittää.

Haku