Tulevaisuuden terveydenhuolto alkaa nyt

Uusin teknologia mullistaa terveydenhuoltoa. Älykkäitä ratkaisuja on jo tarjolla, mutta väestötasolla hyödyntäminen on vasta tuloillaan.
Teksti Ritva-Liisa Sannemann Kuva Joona Raevuori
Digitaaliset ratkaisut ovat tuoneet terveydenhuollon etäyhteydet kaikkien saataville. Myös korona-aika on edistänyt digiloikkaa. Virtuaalinen yhteydenpito toteutuu erityisesti pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen kohdalla.
– Ammattilaiset pystyvät reagoimaan nopeasti ja muuttamaan tarvittaessa lääkitystä, kun tietoa tulee potilaalta ajantasaisesti. Samalla fyysisen tapaamisen tarve vähenee ja tasa-arvo palveluiden saatavuudessa paranee, toteaa Philipsin toimitusjohtaja ja Philips Health Systemsin maajohtaja Juha Impilä.
Hän arvioi, että tulevaisuudessa kansalaisten oma terveystilan monitorointi ja vastuu tulee lisääntymään. Nyt jo moni käyttää erilaisia älysovelluksia unen, sykkeen ja liikkumisen tarkkailuun.
– Jos terveydenhuollon ammattilaisilla olisi mahdollisuus seurata hälyttäviä arvoja, voitaisiin väestötasolla ehkäistä kansantauteja ja säästää kustannuksissa. Tietosuoja- ja yksilönsuojakysymykset pitää tietysti saada ensin kuntoon.
Etävalvontaa ulkomailta
Philipsillä on sairaaloiden etävalvontaan ratkaisuja, joiden avulla esimerkiksi teho-osastoa voidaan monitoroida maantieteellisesti toisesta paikasta. Yhdysvalloissa on sairaala, jonka valvonta hoidetaan yöaikaan Australiasta.
– Suomessakin kunnat, sairaanhoitopiirit ja tulevat maakunnat voisivat tehdä vastaavaa yhteistyötä.
Yhtiössä on tunnistettu erilaisten potilastietojärjestelmien yhteensopivuuteen liittyvät ongelmat. Siksi on kehitetty yhteistä alustaa, jolla eri järjestelmien dataa kyetään keräämään ja avaamaan. Onnistuneita ratkaisuja löytyy etenkin kuva-arkistotietojen yhdistämisessä.
Philips on solminut laajamittaisia, strategisia yhteistyökumppanuuksia terveydenhuollon eri tahoihin. Esimerkiksi Suomessa yhtiö on kehittänyt yhdessä Tampereen sydänsairaalan kanssa sydänlaboratorioiden toimintaa.
Pohjoismaissa suurimpia kumppanuuksia on Tukholman Karolinska Universitetssjukhuset, jonka terveysteknologiasta kokonaisvaltaisesti vastaavana kumppanina Philips on toiminut jo pitkään.
– Tulevaisuuden sairaalan ratkaisut eivät ole utopiaa, vaan saatavilla jo nyt. Innovaatioyhteistyössä pyrimme globaalisti löytämään sidosryhmiemme kanssa älykkäitä ratkaisuja sairaaloiden toiminnan kehittämiseen, hoitohenkilökunnan työn sujuvoittamiseen ja potilaiden entistä tehokkaampaan hoitoon.
TULEVAISUUDEN SAIRAALARATKAISUT eivät ole utopiaa, vaan ne ovat jo nyt saatavilla.
Ympäristön ehdoilla
Sairaalat ovat ottamassa käyttöön uusia kuvantamisinnovaatioita.
– Olemme toimittaneet jo kaksi heliumvapaata magneettilaitetta suomalaisiin yliopistosairaaloihin. Philips Ambition -magneettikuvantamislaitteen tekninen toteutus on ainutlaatuinen koko maailmassa.
Laite sisältää nestemäistä heliumia vain seitsemän litraa perinteisen reilun tuhannen litran sijasta eikä vaadi heliumin poistoputkea. Laite säästää hupenevaa luonnonvaraa ja voidaan keveytensä ansiosta sijoittaa joustavasti.
– Ympäristöystävällisyys, tuotteiden elinkaarikustannukset ja kierrätettävyys korostuvat Philipsin toiminnassa, Impilä tähdentää.
Magneettikuvantamisen kehittämiseksi Philips tuottaa ohjelmistoja, jotka lyhentävät kuvaustenkestoa ja nopeuttavat analysointia. Philips tekee Suomessa asiakkaidensa kanssa yhteistyötä työnkulkujen analysoimiseksi ja potilaskokemuksen parantamiseksi. Vantaalla toimii myös Philipsin magneettikuvantamisen tuotekehitysyksikkö, joka tekee tiivistä yhteistyötä myös suomalaisten yliopisto sairaaloiden kanssa. Philipsin asiakkaat Suomessa voivat osallistua Philipsin koulutukseen ja kansainväliseen verkostoon ideoiden vaihtamista varten
Lamppujen ja kulutuselektroniikan valmistajana aloittanut Philips täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Yhtiö alkoi keskittyä terveysteknologiaan 2000-luvulla ja muutti nimensä 2013 muotoon Royal Philips. Konsernilla on johtava asema kuvantamisdiagnostiikassa, kuvaohjatussa hoidossa, potilasvalvontaratkaisuissa, eHealthin ja ja informaatioteknologian sekä henkilökohtaisen terveyden saralla.