Tulevaisuuden taiteilijoiden asialla

Lasten ja nuorten taideharrastukset uhkaavat jäädä koronanpandemian jalkoihin. Nuori Kulttuuri digifestival Pori 2021 antaa vinkkejä omaan harrastustoimintaan rajoitusten aikana.
Teksti Maiju Korhonen Kuva Ville Tulkki
Taideharrastukset lisäävät tutkitusti hyvinvointia taiteen lajista riippumatta. Suomen Nuorisoseurat ry:n toimialajohtaja Pasi Saarisen mukaan on tärkeää, että lapset ja nuoret saavat kosketuksen taiteeseen, koska se laajentaa maailmankuvaa ja auttaa huomaamaan yhtymäkohtia eri taiteenlajien välillä.
– On harmillista, kuinka taideaineilla on koko ajan vähemmän tilaa peruskoulun opetussuunnitelmassa, Saarinen harmittelee.
Hän näkee taideharrastusten vähenemisellä olevan huolestuttavia yhteiskunnallisia vaikutuksia, jotka ilmenevät esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin laskuna.
– 21.–23.5. järjestettävän Nuori Kulttuuri digifestival Pori 2021 -verkkotapahtuman yhteydessä kokoontuva Nuori Kulttuuri Talks! -keskusteluareena ottaa puheeksi muun muassa kulttuuriharrastusten vaikutuksen nuorten hyvinvointiin. Nuoret itse haluavat herättää meidät ajattelemaan taidetta yhtälailla terveyden edistämiseen liittyvänä toimintana kuin urheiluakin, Saarinen kertoo.
Monitaiteinen kohtaamispaikka
13–29-vuotiaille suunnatussa Nuori Kulttuuri digifestival Pori 2021 -tapahtumassa ovat mukana muun muassa sirkus, teatteri, tanssi, kirjallisuus, visuaaliset taiteet, mediataide, elokuvat ja musiikki. Tarjolla on esityksiä, kursseja ja keskustelutilaisuuksia.
Tapahtuma tarjoaa läpileikkauksen siitä, mitä taideharrastusten parissa parin vuoden aikana on tapahtunut, mistä nyt puhutaan ja mikä on harrastamisessa ajankohtaista.
– Koronan vuoksi festivaali järjestetään pääosin verkossa. Ohjelma lähetetään siten, että osallistujat voivat ottaa osaa esimerkiksi keskusteluareenan aiheisiin reaaliaikaisen chatin välityksellä. Tapahtumaan voi osallistua myös mobiilisovelluksen kautta.
Saarinen toivoo, että nuoret kokoontuisivat koronarajoitusten salliessa kotipaikkakunnillaan omissa harrastusryhmissään ja saisivat tapahtuman lähetyksistä ideoita oman toimintansa kehittämiseen.
NUORET HALUAVAT ottaa puheeksi kulttuurin vaikutuksen hyvinvointiin.
Nuoret toiminnan keskiössä
Saarinen sanoo Suomen Nuorisoseurojen koordinoiman toiminnan olevan alusta kulttuurialan toimijoille.
– Esimerkiksi monitaiteinen Nuori Kulttuuri digifestival Pori 2021 toteutetaan siten, että me toimimme taustalla ja nostamme yhdessä yhteistyökumppaneittemme kanssa nuoret ja heidän tekemisensä verkkotapahtuman keskiöön. Tahdomme tarjota nuorille arvokkaita onnistumisen kokemuksia myös tässä haastavassa ajassa.
Nuori Kulttuuri toimintaan kuuluu festivaalin ja keskusteluareenan lisäksi myös Roots-toiminta, joka tukee uusia innovaatioita nuorten taideharrastuksissa sekä festivaalin kanssa vuorovuosin järjestettävä, digitaalisen ja fyysisen tapahtuman yhdistävä, monipaikkainen Nuori Kulttuuri On Air. Kaikki toiminta on pääosin maksutonta.
– Esimerkiksi paikallisella tasolla tapahtuva Nuori Kulttuuri Roots on täysin ilmaista matalan kynnyksen palvelua. Sen kautta on tehty muun muassa kansantanssia ja street-tanssia yhdistävä musiikkivideo.