Tulevaisuuden kunta tekee toisin

Yrittäjyys on pienessä kunnassa tärkeä arvo. Startup-kunnaksi julistautuneella Pyhtäällä vallitsee ennakkoluuloton ja yritysystävällinen tekemisen ilmapiiri.
TEKSTI EIJA ANTTILA | kuva TUULI KOIVISTO
Pyhtään kunta aikoo olla voittajien joukossa kilpailussa asukkaista ja yrityksistä. Kunnassa uskotaan, että vähemmän on enemmän.
–Se mitä tehdään, tehdään hyvin, kunnanjohtaja Olli Nuuttila täsmentää.
Vähemmän on enemmän tarkoittaa Pyhtäällä myös sitä, että kunnan rooli palvelujen tuottajana on pienempi kuin monessa muussa Suomen kunnassa. Palvelujen tuottajiksi on etsitty jo pitkään tehokkaimpia ja laadukkaimpia toimijoita. Se on vähentänyt kunnan itse tuottamia palveluja, mutta samalla tuonut asukkaille enemmän lisäarvoa.
YLE:n tekemän selvityksen mukaan Pyhtää onkin Suomen ulkoistetuin kunta. Kunta hoitaa itse ainoastaan peruskoulun, rakennusvalvonnan ja puolet varhaiskasvatuksesta. Nuuttilan mukaan ulkoistaminen ei ole ideologista, vaan se perustellaan aina asukaslähtöisyydellä.
Vuonna 2015 Pyhtään sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät terveydenhuolto-ja hoivapalveluyritys Attendolle. Edellisenä vuonna kunnan tuottamien sote-palvelujen kustannusindeksi oli 100. Tänä päivänä indeksi on edelleen vasta 99.
Iloinen tekemisen ilmapiiri
Nuuttilan mukaan tulevaisuuden kunnan rooli on ennen kaikkea olla verkostomanageri. Kunnan johtamassa verkostossa yritykset ovat elinvoiman kannalta ratkaisevassa asemassa.
– Jos ei ole ihmisiä, ei ole elinvoimaa. Ihmisiä ei ole, jos ei ole työtä, palveluja ja huvituksia. Työtä, palveluja ja huvituksia ei ole, ellei ole yrityksiä, Nuuttila luettelee.
Jos kilpailussa ihmisistä ja yrityksistä haluaa menestyä, on erotuttava ja tehtävä asiat toisin. Pyhtää julistautui alkuvuodesta 2018 startup-kunnaksi. Monia startup-kunnalle ominaisia piirteitä on jo tunnistettavissa. –Yrittämisen edellytyksiin on viime vuosina kiinnitetty paljon huomiota ja ripeästä toiminnastamme on tullut kiitosta. Pyhtääläisten kannalta on tärkeää, että olemme paras kunta yrittää ja elää.
Pyhtäällä 670 vuoden historia ei ole taakka, päinvastoin. Nuuttilan mukaan se on itsetunnon ja identiteetin kasvualusta sekä perspektiivi, joka auttaa näkemään tulevaisuuteen.
Ulkoistaminen ei ole ideologista, vaan se perustellaan aina asiakaslähtöisyydellä.
Startup-yritysten tavoin kunta haluaa olla joustava ja notkea. Tarpeetonta byrokratiaa pyritään välttämään ja vanhat toimintatavat uskalletaan kyseenalaistaa. Se tarkoittaa epäonnistumisista viisastumista, mutta myös sitä, että Pyhtäällä on rento ja iloinen tekemisen ilmapiiri.
– Jollei kunta olisi ollut joustava, notkea ja ennakkoluuloton, se ei olisi ulkoistanut sote-palvelujaan, tekniikkapalvelujaan eikä mitään muutakaan. Haluamme, että yritystoiminnan edellytykset ovat parasta A-luokkaa.
Tavoitteet saavutetaan yhdessä
Yrittäjyys on yksi neljästä kunnan toimintaa ohjaavista arvoista. Muut kolme ovat läheisyys, luovuus ja rohkeus.
–Me tarvitsemme työhön mukaan paitsi kunnan henkilöstön, myös luottamushenkilöt, kunnan asukkaat sekä yrittäjät.
Tavoitteiden saavuttamisessa ensimmäinen ehto on, että Pyhtää tunnetaan. Toiseksi kunnan pitää tarjota asukkaille helppoa arkea ja paras mahdollinen ympäristö elää. Mutta kasvua ei synny ilman panostuksia.