Tulevaisuuden kaupunkikeskus Espooseen

Tulevaisuuden kaupunkikeskus Espooseen
Teksti Helen Partti Kuvat Juho Länsiharju
Uusi Lippulaiva on kaksi kertaa isompi kuin edeltäjänsä ja neljä kertaa isompi, kuin väistötilaksi rakennettu Pikkulaiva.
Espoonlahteen nousee parhaillaan hiilineutraali, osallistava ja viihtymiseen satsaava kaupunkikeskus. Innovatiivinen Lippulaiva yhdistää kaupan, asumisen ja liikkumisen vastuullisesti ja kestävästi sekä osallistaa alueen asukkaita järjestämällä muun muassa teemapäiviä.
Kauppoja, ravintoloita, kahviloita, toimistotiloja ja kaupungin palveluita neljässä kerroksessa 44 000 neliömetrin säteellä. Kahdessa kerroksessa on 1300 pysäköintipaikkaa autoille ja yli 1000 pyörille. Pisteenä i:n päälle 8 asuinrakennusta, metrotyömaa ja bussiterminaali.
Siinä on tiivistetysti Etelä-Suomen suurin tällä hetkellä käynnissä oleva talonrakennustyömaa.
– Keskitymme kehittämään kaupunkikeskuksia tiheästi asutuilla alueilla, sanoo Cityconin kiinteistökehitysjohtaja Risto Seppo.
Keväällä 2022 valmistuva kaupunkikeskus tekee vaikutuksen. Uusi Lippulaiva on kaksi kertaa isompi kuin vanha Lippulaiva ja neljä kertaa isompi kuin väistötilaksi rakennettu Pikkulaiva. Mutta on siinä paljon muutakin vaikuttavaa kuin pelkkä kokonsa.
Citycon toteuttaa Espoonlahdessa monta megatrendiä yhtä aikaa. Se käyttää Lippulaivassa jo rakennusvaiheessa päästötöntä lähienergiaa, osallistaa laajalla rintamalla paikallisia asukkaita ja edistää kestäviä liikkumismuotoja. Se myös rakennuttaa ensimmäisen kerran yrityksen historiassa asuntoja kauppakeskuksen yhteyteen.
– Uskomme tiiviiseen kaupunkirakentamiseen. Meillä on rakennusoikeutta kahdeksaan asuinkerrostaloon. Neljä valmistuu ulkopuolisen rakentajan toimesta ja neljä rakennutamme itse. Espoon kaupunki antoi meille vapaat kädet päättää asumismuodosta. Halusimme tarjota vaihtoehdon omistusasumiselle ja rakennamme vuokra-asuntoja.
Lippulaiva sijaitsee joukkoliikenteen solmukohdassa, vuonna 2023 valmistuvan Espoonlahden metroaseman yhteydessä. Se ja metroon linkittyvä bussiterminaali olivatkin yhdistelmä, jolle Citycon ei millään voinut sanoa ei.
Lippulaiva on edelläkävijä
-
Kaupunkikeskuksen kuluttama energia tuotetaan omalla maalla tai ostetaan uusiutuvana verkosta.
-
Keskukseen voi saapua helposti metrolla, pyörällä, autolla, bussilla tai kävellen.
-
Espoonlahden alueen asukkaita on osallistettu projektiin käynnistämällä kummiluokka- ja kummiperhetoimintaa.
-
Vain vajaa prosentti jätteistä päätyy kaatopaikalle.
- Lisätietoa uudesta lippulaivasta:
Lämpöä geoenergialla
Lippulaivan erikoisuus on porattu maan uumeniin. Energiayhtiö Advenin rakentamat 171 lämpökaivoa takaavat sen, että Lippulaiva sekä lämpiää että jäähtyy itse tuotetulla energialla. Eikä siinä kaikki: Advenin järjestelmästä riittää lämpöä ja tarpeen mukaan jäähdytystäkin kaikille Lippulaivan yhteyteen rakennettaville asunnoille. 300 metrin syvyyteen kaivetut lämpökaivot varastoivat energiaa, jonka käyttöä voidaan säädellä tarpeen mukaan.
– Lippulaiva on energiantuotannossa todellinen edelläkävijä, sillä kaikki tarvittava energia joko tuotetaan omalla maalla tai hankitaan uusiutuvana. Tämän lisäksi Lippulaivan geoenergialaitos on Euroopan suurin kaupallisessa rakennuksessa oleva viilennys- ja jäähdytyslaitos. Olemme mukana monikansallisessa SPARCS-hankkeessa, johon osallistuu 31 kaupunkia ympäri Eurooppaa, kertoo Cityconin projektipäällikkö Kaisa Kontu.
SPARCS (Sustainable energy Positive & zero cARbon CommunitieS) kuuluu Euroopan unionin tutkimusta ja innovointia tukevaan Horisontti 2020 -ohjelmaan. Espoo valittiin Lippulaivan myötä toiseksi niin sanotuksi majakkakaupungiksi Saksan Leipzigin rinnalle. SPARCS takaa Lippulaivalle laajan näkyvyyden sekä verkottumisesta koituvat hyödyt pitkälle tulevaisuuteen.
Päästöttömyyttä tukee Lippulaivassa myös vihreän sähkön käyttö.
– Kaikki kaupunkikeskuksen ja geoenergialaitoksen kuluttama sähkö tuotetaan aina omilla aurinkopaneeleilla tai ostetaan uusiutuvana sähköenergiana verkosta, korostaa Cityconin vastuullisuusjohtaja Wilhelm Ehrnrooth.
Lippulaivan katolla ei siis tulla näkemään jättimäisiä lauhduttimia, vaan aurinkopaneeleja ja viherkattoja, jotka ovat tärkeä osa energiantuotannon päästöttömyyttä. 3 500 neliömetrin alalle levittyvät viherkatot ja kauppakeskuksen sisäpuolelle asennettavat viherseinät luovat myös viihtyisyyttä, jota moni odottaa kauppakeskukselta.
Osallistaa alueen asukkaita
Lippulaivan vaikutusalueella asuu noin 100 000 ihmistä, ja väestömäärän arvioidaan kasvavan lähivuosina tuntuvasti. Espoonlahden vetovoimaisuutta lisäävät entisestään rakenteilla oleva metroasema sekä vilkas asuntorakentaminen.
Citycon on osallistanut paikallisia Lippulaiva-hankkeeseen monin tavoin, ja yhteistyö jatkuu.
– Olemme käynnistäneet muun muassa monivuotisen työskentelyn espoonlahtelaisen yläkoulun ja 32 perheen kanssa, Kontu kertoo.
Niin sanottu kummiluokka- ja kummiperhetoiminta innostaa koululaisia ja perheitä monta kertaa vuodessa suunnittelemaan tahoillaan yhteisiä asioita ja oppimaan kestävistä energiaratkaisuista ja ympäristöystävällisestä liikkumisesta.
Myös Cityconin yhteistyökumppani Nuorten Palvelu ry käynnistää Lippulaivassa yhteistä toimintaa nuorten kanssa.
– Lippulaivaan ovat tervetulleita kaikki, toteaa Ehrnrooth.
Ei siis ihme, että Ehrnrooth tuo esiin Lippulaivan rakentamisessa mukavuuden ja turvallisuuden.
– Lippulaivalla on lukemattomia sidosryhmiä: kauppakeskuksen asiakkaita, vuokralaisia ja heidän työntekijöitään, Espoon kaupungin viranomaisia, analyytikoita ja sijoittajia sekä Cityconin omia työntekijöitä, Ehrnrooth luettelee.
Lippulaivan on tavoitettava toisin sanoen erilaisia kohderyhmiä ja täytettävä monenmoisia odotuksia ja toiveita. Keinoja on moneksi. Lippulaiva on jo järjestänyt paikallisille grillijuhlan, ja sähköinen liikkumiseen liittyvä teemapäivä on suunnitteilla. Työkalupakkiin mahtuu myös webinaareja sekä vilkasta sähköistä kanssakäymistä kauppakeskuksen johdon ja paikallisten välillä.
171 LÄMPÖKAIVOA takaavat lämmön ja jäähdytyksen itse tuotetulla energialla.
Tärkeä kohtaamispaikka
Moni espoonlahtelainen odottaa malttamattomana uuden Lippulaivan avautumista. Paikalliset käyvät Lippulaivassa ennen kaikkea ruokaostoksilla, ja juuri päivittäistavarakaupat ovat monelle kauppakeskuksen ydin. K-Supermarket, K-Market, Prisma, Lidl ja Tokmanni ovat jo varmistaneet liikepaikkansa. Yhteensä Lippulaiva tulee pitämään sisällään 100 liikettä, kahvilaa, ravintolaa ja palvelua.
Kiinteistökehitysjohtaja Seppoa ilahduttaa erityisesti se, että Lippulaiva on houkutellut kattonsa alle myös runsaasti kysyttyjä palveluja, kuten muun muassa Espoonlahden aluekirjaston, päiväkoti Pikku Purtilon ja kuntosali Elixian.
– Kaupunkikeskus Lippulaiva on räätälöity täysin espoonlahtelaisten tarpeisiin, hän summaa.
Toimistotiloista osa on tarkoitus ohjata ensisijaisesti lyhytaikaiseen vuokraukseen.
Paikalle monin eri tavoin
Uusi Lippulaiva on aiempaa monimuotoisempi myös saavutettavuudeltaan. Paikan päälle pääsee metrolla, bussilla, autolla, pyörällä, kävellen – ja kaikella siltä väliltä. Autoille ja pyörille on omat pysäköintialueensa. Sähköautoille ja -pyörille on rakennettu runsaasti latauspisteitä ja helposti käyttöön otettavaa lisäkapasiteettia tulevaisuuden tarpeisiin. Neljä muuntamoa takaavat sähkön riittävyyden.
– Haluamme vahvistaa sähköistä liikkumista. Uskon kuitenkin, että autojen pysäköinti tulee kallistumaan kaikkialla lähivuosina. Se on tapa ohjata liikkumista kestävään suuntaan, vaikka se herättääkin paljon tunteita, Seppo toteaa.
Lippulaivan yhteyteen valmistuu laaja kevyen liikenteen reitti, joka osaltaan edistää pyöräilymahdollisuuksia ja kestävää liikkumista.
Lippulaiva mukautuu ympäristöönsä, eikä sen julkisivuissa nähdä kauppojen logoja. Osittain rinteeseen rakennettu keskus avautuu idän puolella Espoonlahden kirkon suuntaan. Puistoa voi aikanaan ihailla ravintoloiden terasseilta, pyöräreiteiltä ja kirjaston pihalta.
Monikäyttöisiin kaupunkikeskuksiin erikoistunut Citycon rakentaa Espoonlahteen kompaktin kokonaisuuden. Lippulaiva on keskellä ihmisiä ja heidän arkeaan.