Hyppää sisältöön

Tuhka irtoaa äänen värähtelyn voimalla

Tuhka irtoaa äänen värähtelyn voimalla

16.12.2021

Ääninuohous on energiatehokas ja ekologinen tapa pitää prosessi- ja energiateollisuuden kattilalaitokset puhtaina. Monet yritykset siirtyvät ääninuohoukseen höyrynuohouksen tuomien eroosiohaittojen vuoksi.


TEKSTI | Tuomas I. Lehtonen KUVA | Lasse Simpanen

Nirafon Oy:n toimitusjohtaja Pauli Jokela on oikea henkilö kertomaan ääninuohouksesta. Yritys on suunnitellut, valmistanut ja asentanut akustisia nuohousjärjestelmiä vuodesta 1986 lähtien. Tuotteita käytetään pitämään kattilalaitosten tulistimet, ekonomaiserit, ilmanesilämmittimet, kanavat, suodattimet ja puhaltimet puhtaina sekä estämään partikkelien holvaantuminen siiloissa ja sykloneissa.

– Ääninuohouksessa savukanavan seinään kiinnitetyt puhdistuslaitteet tuottavat ääniaaltoja, jotka saavat pinnoille kiinnittyneet tuhka-, kuona- ja nokipartikkelit värähtelemään ja irtoamaan. Nuohouslaitteiden ohjaus on liitettävissä teollisuuslaitoksen automaatiojärjestelmään ja nuohous voidaan toistaa tarpeen mukaan, Jokela kertoo.

Uusiin kattilalaitoksiin asennetaan lähes aina höyrynuohousjärjestelmä. Nuohouslaitteiden määrää saatetaan kuitenkin joutua myöhemmin lisäämään. Silloin ääninuohoin on hyvä vaihtoehto täydentämään järjestelmää. Ääninuohoimiin saatetaan siirtyä kokonaan, jos höyryn käyttö aiheuttaa kattilajärjestelmään korroosiota tai eroosiota. 

– Ääninuohous voidaan toistaa höyrynuohousta useammin, minkä ansiosta se pitää puhtaana haastavatkin kohteet. Menetelmällä puhdistuvat myös katvealueet ja se soveltuu niin isojen kuin pientenkin kattiloiden puhdistukseen.

Ääninuohous kuluttaa vähän energiaa, mikä tekee siitä ekologisesti kestävän. Koska lämmönsiirtopinnat voidaan pitää puhtaana, kattilajärjestelmän lämmönsiirto on tehokasta ja ympäristöystävällistä. Yritys voikin saada energiatukea siirtyessään ääninuohoukseen.

Haastaviinkin olosuhteisiin

Nirafon valmistaa paineilmalla toimivia ääninuohoimia ja NCSD-kaasupulssinuohoimia. Ääninuohoimet sopivat kohteisiin, joihin kertyy kuivaa tuhkaa. Kun nuohottavana on sulaa tuhkaa, tarvitaan kaasupulssinuohointa. Se voi tuottaa yli 170 desibelin äänenpaineen polttamalla pieniä määriä kaasua. 

– Räätälöimme ratkaisumme asiakkaan tarpeeseen. Voimme esimerkiksi toteuttaa ratkaisuja lämmönsiirtopintoihin, joiden lämpötila-alue on laaja. Ainoana ääninuohointoimijana voimme valmistaa ratkaisuja sovelluksiin, joiden lämpötila nousee jopa 1500 asteeseen.

Vuosikymmenien elinkaari

Aäni- ja höyrynuohousjärjestelmien hankintahinnat ovat samaa tasoa, mutta ääninuohouslaitteiden asennus- ja käyttökustannukset ovat huomattavasti edullisemmat. Asiakas voi asentaa järjestelmän itse, mutta asennustyön valvonnasta ja laitteiston käynnistyksestä vastaa Nirafonin asiantuntija. 

– Laitteidemme elinkaari on haastavissakin kohteissa kymmeniä vuosia. Haponkestävästä teräksestä valmistetut torvet ovat pitkäikäisiä, mutta laitteen titaanikalvo uusitaan parin vuoden välein. Asiakas voi tehdä vuosihuollon itse tai teetättää sen millä tahansa nuohousjärjestelmiä huoltavalla yrityksellä.

Haku