Trukkiautomaatio tekee tuotannosta sujuvampaa

Trukkiautomaatio on ratkaisu varastojen toiminnan tehostamiseen. Kuvittele tulevaisuuden varasto: tavaravirta soljuu järjestelmän ohjaamana 24/7.
TEKSTI JA KUVA | TOYOTA
Suomessa teollisuuden tuotantoprosesseja on jo vuosia hiottu automaation avulla yhä tehokkaammiksi. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa ihmiset valvovat prosesseja ja itse valmistus hoituu automatisoidusti.
Tuotantoprosessi on jo viritetty huippuunsa, mutta usein se edelleen yskähtelee. Miksi?
Monissa tapauksissa yskähtelyn taustalla on sisälogistiikka, jota ei ole vielä muunnettu automatisoidun tuotantoprosessin virtaa vastaavaksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tuotteen jalostusasteen näkökulmasta oleellinen osa prosessia on automatisoitu, mutta arvokkaimpia resursseja silti käytetään arvoa lisäämättömiin työvaiheisiin, kuten esimerkiksi manuaalisiin siirtoihin.
Mikäli sisälogistiikka toimii edelleen manuaalisesti, kahden erilaisen prosessin saumakohdat saattavat aiheuttavat joko turhaa odottelua tai muuten hyvin soljuvan tavaravirran tarpeetonta töksähtelyä.
Missä automaatio jumittuu?
Suomi on pullollaan esimerkkejä siitä, miten hienot koneet valmistavat tuotteen, mutta kaikki valmistuksessa tarvittavat osat tuodaan koneelle manuaalisesti, tuotteet siirretään pakkaamoon manuaalisesti ja sieltä taas manuaalisesti varastoon.
Koneet odottavat osia, kuskit odottavat tuotteita, käärintäkone lavoja, pakkaamo pakattavaa ja kuski pakattua tuotetta. Kaiken odottelun voisi välttää, jos manuaalinen sisälogistiikka hoidettaisiin trukkiautomaatiolla.
Tuotantoprosessia kannattaakin tarkastella kokonaisuutena. Kannattaa miettiä, olisiko sisälogistiikan automatisointi vastaus tavaravirran sujuvoittamiseen
Sisälogistiikka on tuotantoa
Syy sisälogistiikan manuaalisuuteen on usein siinä, että sitä ei olla tunnistettu kiinteäksi osaksi tuotantoa. Totuus on kuitenkin se, että silloin kun tuotannon koneita automatisoidaan, muutos optimoi myös sisälogistiikan automatisointia.
Koneiden automatisointi lähtökohtaisesti tasoittaa tavaravirtaa, ja tasainen tavaravirta onkin juuri se, jota automatisoitu sisälogistiikka rakastaa.
Kun prosessi on automatisoitu, se tarkoittaa, että esimerkiksi lavat ovat hyväkuntoisia, kaikille osille on määritelty tarkasti omat paikkansa ja tuotteet on aina samalla tavalla pakattu. Sisälogistiikka onkin varmasti seuraava osa prosessia, jonka optimointia kannattaa harkita.
Prosesseja sujuvammaksi
Kokemus kertoo, että kun sisälogistiikassa sopiva automatisoitu toiminto saadaan sille sopivaan työhön, kustannus maksaa itsensä takaisin yleensä alle kahdessa vuodessa.
Teknisesti sisälogistiikan automatisointi on melko yksinkertaista, tilannetta omassa tuotantoprosessissa kannattaakin tarkastella avoimin silmin ja mielin sekä miettiä, miten oma sisälogistiikka kehittäisi tuotantoprosessia entistä paremmaksi ja sujuvammaksi.