Hyppää sisältöön

Toisenlainen pankki apuna lainanhaussa

Toisenlainen pankki apuna lainanhaussa

5.03.2021

Bluestep Bankin asiakaspalvelupäällikkö Teemu Välilä ja johtaja Petri Matikainen työn touhussa. 

Bluestep Bank kartoittaa ja ottaa huomioon yksilöllisesti jokaisen asuntolainanhakijan maksukyvyn ja kokonaistilanteen. 

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Juha Arvid Helminen

Yhä useampi tekee pätkätöitä tai saa tulonsa vaihtelevista freelancetöistä tai yritystoiminnasta. Maksukyky on voinut notkahtaa myös henkilökohtaisen kriisin, lomautuksen tai työttömyysjakson seurauksena.

Perinteiset pankit ovat tehostaneet luotonmyöntökriteerejään, jolloin osa kuluttajista saa automaattisesti hylkäävän lainapäätöksen. Bluestepillä asuntolainahakemusten käsittelyä ei ole automatisoitu, vaan hakijan tilanteeseen tutustutaan huolellisesti keskustelun ja dokumenttien avulla.

– Meillä asuntolainojen myöntäminen perustuu kokonaisarvioon. Katsomme maksukykyä nyt ja tulevaisuudessa sen sijaan, että lainapäätös tehtäisiin vain taloudellisen historian perusteella, sanoo Bluestep Bankin Suomen sivuliikkeen johtaja Petri Matikainen.

Kokonaisuus huomioon

Myönteisen lainapäätöksen kriteerinä Bluestepillä on, että asiakas kykenee maksamaan lainaa takaisin riippumatta työsuhteen luonteesta ja taloudellisesta historiasta.

Esimerkiksi luottohäiriömerkinnät ja useat samanaikaiset lainat eivät automaattisesti tarkoita hakemuksen hylkäämistä. Bluestep keskittyy mieluummin lainanhakijan taloudellisiin mahdollisuuksiin kuin aiempiin haasteisiin.

– Haluamme, että yhä useammalla lainanhakijalla on mahdollisuus päästä kiinni omistusasuntoon ja parantaa taloustilannettaan sekä maksukykyään, Matikainen toteaa.

Edes väliaikainen työttömyys ei suoraan merkitse hylkypäätöstä, jos lainaa haetaan yhdessä työssäkäyvän henkilön kanssa. Pankki ottaa lainapäätöksessä huomioon kotitalouden kokonaistulon.

Yhdistämällä korot alas

Bluestep auttaa asiakasta saattamaan taloutensa tasapainoon myös järjestelemällä lainoja niin, että niiden kokonaishoitokulut alenevat. Asuntolaina ja kulutusluotot voidaan yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi tai muut luotot korvata asuntovakuudellisella lainalla, jos asiakas omistaa jo asunnon. 

Koska Bluestep ottaa enemmän riskejä kuin perinteiset pankit, sen kulut ja korot ovat hieman korkeampia. Korko määräytyy aina asiakaskohtaisesti mutta asettuu keskimäärin viiden prosentin paikkeille. Bluestepin laina onkin usein väliaikainen ratkaisu.

– Neuvomme asiakasta aina ensin hakemaan asuntolainaa omasta pankista, ja asiakkaat voivat palata omaan pankkiinsa, kun heidän tilanteensa kohenee. Bluestepin roolina on olla täydentävä vaihtoehto, joka auttaa asiakasta silloin, kun muut pankit eivät voi. 

Palvelukonsepti on ehtinyt jo herättää Suomessa suurta kiinnostusta reilun puolen vuoden aikana. 

Haku