Hyppää sisältöön

Toisen jäte on toisen raaka-aine

Toisen jäte on toisen raaka-aine

11.02.2022

Kun asiakas kokee yhteistyön yrityksen kanssa rehdiksi ja turvalliseksi, ollaan Circulationin toimitusjohtaja Marcus Mannerlan mukaan oikeilla raiteilla. 

Vihreät arvot ja kiertotalous korostuvat rakennus- ja metsänhoitoalan materiaalien hyötykäytössä. Rakentamisen kiihtyessä tarvitaan erityisosaamista rakennuksilta syntyvän jätteen käsittelyyn. 

TEKSTI | OUTI RANTALA KUVA | CIRCULATION

Circulation Oy vastaanottaa ja käsittelee vuosittain kymmeniätuhansia tonneja jäteraaka-ainetta, joka kiertää edelleen teollisuuden ja voimalaitosten hyödynnettäväksi. Vuonna 2012 perustettu, ympäristöpalveluihin keskittynyt yritys toimii pääkaupunkiseudulla. Pääkonttori on Vantaalla. Lisäksi yritys on hankkinut Pornaisten vanhan kaatopaikan, jonka se aikoo sulkea.

– Kiertotalous on toimintamme ydin. Meillä on hyvä asiantuntemus rakennus- ja metsänhoitoalojen materiaalien hyötykäytöstä. Olemme perustamassa Helsinkiin nyt toista laitosta erityisesti rakennussekajätteen käsittelyä varten, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Marcus Mannerla.

Puunkorjuun sivutuotteena syntyy kantoja ja risuja sekä muuta puumateriaalia, joka kiertää Circulationin kautta pääkaupunkiseudun ja lähialueen voimalaitoksille.

– Kierrätyspuuta toimitetaan meille vuosittain noin 20 000 tonnia. Me murskaamme sen ja toimitamme voimalaitosten kattiloihin poltettavaksi. Moni koti lämpiää tämän ansiosta vihreästi.  Kaikki puu ei kuitenkaan sovellu poltettavaksi. 

– Esimerkiksi painekyllästettyä sekapuuta ei voi toimittaa energiantuotantoon, vaan se toimitetaan laitokselle, jolla on lupa käsitellä sitä.


Sekajätteen osuus kasvaa

Rakentaminen tuottaa jätettä, jonka käsittelyyn tarvitaan erityisosaamista ja -laitteita. Circulationilla on rakennuussekajätteen vastaanotosta hyviä kokemuksia. Rakennusalan yritykset ovat löytäneet palvelun.

– Aloitimme rakennussekajätteen vastaanoton viime vuoden alkupuolella. Asiak-
kainamme ovat pääkaupunkiseudun rakennusliikkeet. Palvelu on otettu hienosti vastaan ja kehittyy koko ajan hyvään suuntaan. Olemme vastaanottaneet ja käsitelleet tätä materiaalia tähän mennessä yli 10 000 tonnia.

Kierrätyspuuta tuodaan meille vuosittain noin 20 000 tonnia.

Rakennussekajäte käsitellään karkeajätteeksi Circulationin laitoksilla ja kuljetetaan siirtokuormana jatkojalostettavaksi toiseen laitokseen, jolla on tähän asianmukainen lupa. Rakennussekajätteen toimittajan pitää kuormaa tuodessaan esittää lain vaatima siirtoasiakirja.

–  Ala on hyvin säännelty, joten asiakirjojen pitää olla kunnossa.

Betonin kierrätys on Mannerlan mukaan tulevaisuuden ala, joka säästää luonnonvaroja ja on samalla hiilidioksidinielu. Kierrätysbetonista on tarkat ohjeistukset.

– Testaamme jatkuvasti laatua ja valvomme sitä näytteenotoilla, Mannerla vakuuttaa. 

Kierrätysbetonin vastaanotto on melko uutta. Betonijätettä syntyy purkutyömailta valtavia määriä. 

– Otamme vastaan vajaa 10 prosenttia koko Suomen purkubetonista, joka kierrätetään meidän laitoksiemme kautta. Betonimurske menee uusiokäyttöön esimerkiksi hallien ja teiden pohjiin, Mannerla kertoo.

Nuori yritys on saanut hyvän jalansijan markkinoillla ja kasvaa tasaisesti. Circulationin liikevaihto oli vuonna 2019 7,3 miljoonaa euroa. Tämän vuoden tavoite on kahdeksan miljoonaa. Tulevaisuuden näkymät ovat myös valoisat, sillä Circulationilla on alkamassa vuoden kestävä sertifiointiprosessi.

– Yrityksen pitää täyttää tietyt standardit. Tavoitteenamme on sertifikoitua tuttuna ja turvallisena ympäristöalan ammattilaisena, Mannerla päättää. 

Haku