Hyppää sisältöön

Toimiva varastoautomaatio on monipuolinen kilpailuvaltti

Toimiva varastoautomaatio on monipuolinen kilpailuvaltti

22.02.2022

Varastoautomaatioratkaisuihin erikoistunut Kardex Finland Oy toimittaa asiakkailleen muun muassa Vertical Lift Module -laitteistoa.

Kiristyneet toimitusaikavaateet ovat lisänneet varastointiprosessin sujuvuuden merkitystä. Automaatio parantaa olennaisesti logistista prosessihallintaa.


TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVAT | KARDEX FINLAND

Varastoautomaatioratkaisuihin erikoistuneen Kardex Finland Oy:n Sales Consultant Janne Kuronen tuntee hyvin varastoinnin haasteet. Hidas ja kankea varastointiprosessi muodostuu logistiikan pullonkaulaksi, joka jarruttaa liiketoiminnan kasvua ja kehitystä. 

Kurosen mukaan varastoinnin automatisoinnilla voidaan nopeuttaa ja selkeyttää varastointiprosessia, parantaa keräilytehokkuutta ja -tarkkuutta, tehostaa varaston tilankäyttöä, optimoida varaston kiertoa ja parantaa työturvallisuutta. Varasto-operaattoreiden ei tarvitse kiertää ja kiipeillä hyllyillä tuotteita keräilemässä, sillä automaatit toimittavat varastonoudot keräilypisteelle. Tämä vähentää työtapaturmia ja parantaa työergonomiaa.

– Automaattijärjestelmämme mahdollistavat varaston kuutiotilavuuden hyödyntämisen kokonaisuudessaan. Esimerkiksi hissiautomaattimme pituus on vapaasti määriteltävissä ja niiden korkeus voi olla jopa 30 metriä. Tilaa säästävä varastointi vähentää esimerkiksi lämmityskuluja. Mahdollinen uudisrakennus voidaan tehdä kompaktimmaksi, kun varastoautomaatioratkaisut huomioidaan suunnittelussa.

Räätälöidyt ratkaisut

Varastoautomaatit soveltuvat niin isojen kuin pientenkin yritysten tarpeisiin. Kardex Finland on toimittanut Kardex Remstar -varastoautomaatiojärjestelmiä hyvin erilaisille organisaatioille pienistä verkkokaupoista teollisuus-, tukku- ja logistiikkayrityksiin sekä sairaaloihin.

– Räätälöimme modulaariset järjestelmämme aina asiakasorganisaation yksilöllisiin tarpeisiin. Liikkeelle voidaan lähteä pienistä toteutuksista, joita voidaan yrityksen tarpeen kasvaessa laajentaa ja tarvittaessa myös siirtää uusiin tiloihin.

Valikoimaan kuuluu hissivarastoja, paternostereita eli vertikaalisia ja horisontaalisia karusellivarastoja sekä Vertical Buffer Module Kardex Compact Buffer -tuoteryhmä, jossa pystypuomiin asennettu koura noutaa tilatut tuotteet. Automaattivarastoihin voidaan liittää lisäominaisuuksia, kuten robotisoitu keräily. 

Kardex valmistaa varastoautomaatiojärjestelmänsä itse ja vastaa myös järjestelmien asennuksista ja huolloista. Useimmat vikatilanteet ratkeavat etätukijärjestelmän avulla, mutta tarvittaessa huoltomies järjestyy pikaisesti myös asiakkaan toimipaikkaan; Ruuhka-Suomen alueella Kardexin lupaa huoltomiehen paikalle kuudessa tunnissa.

kardex.comAutomaatit vapauttivat yli 800 neliötä lattiapinta-alaa Enicsille

Enicsin tiloissa SMD-rullat on varastoitu siihen asti, että ne otetaan käyttöön tuotantolinjastolle.

Yksi Kardexin asiakkaista on maailman suurimpiin teollisuuselektroniikan valmistajiin lukeutuva Enics. Yritys pilotoi automaattivarastojen käyttöä Lohjan tehtaalla ja hankki myöhemmin Kardexin järjestelmät myös Viron, Ruotsin ja Sveitsin tehtailleen. Lisäksi Slovakiassa on käynnistynyt automaattien investointihanke.

Enicsin Fab Operations Manager Petri Kosusen mukaan Lohjalle hankittiin 2017–2021 13 automaattivarastoa. Automaatit sijoitettiin varastotiloihin ja pintaliitoslinjoille. 

– Varastointiautomaatio on vapauttanut yli 800 neliömetriä lattiapinta-alaa muuhun käyttöön. Tiiviimmän varastoinnin ansioista keräilymatkat ovat lyhentyneet ja nopeus on kasvanut 50–70 prosenttia prosessista riippuen. Keräilytarkkuuden lisääntyminen näkyy parempana saldotarkkuutena ja pienempinä inventointieroina. Kardexeilla on saatu varmistettua FIFO:n toiminta ja 100-prosenttinen komponenttijäljitettävyys. 

Automatisointi on pienentänyt työntekijöiden tapaturmariskiä.

Enicsin Fab Operations Manager Petri Kosunen

Haku