Hyppää sisältöön

Toimiva tontti on kesäpaikan sielu

Toimiva tontti on kesäpaikan sielu

1.04.2022

Suomen mökkikesä on täynnä tunnelmaa. Vapaa-ajan asunnoille mennään nykyisin lomailun lisäksi tekemään etätöitä.

Mökille mennään viihtymään, ja se näkyy myös tontin ostokriteereissä. Toimiva tontti maisemineen, tunnelmineen ja tuoksuineen ratkaisee usein mökinetsijän ostopäätöksen.


TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | LKV RANTAMÖKKI

Ensituntuma on omaa mökkiä mielivän ostajan kannalta ratkaisevan tärkeä. Jo alustava silmäys ympäristöön vaikuttaa vahvasti: miten horisontti piirtyy, minkälainen on rannan muoto ja miten rakennukset sijoittuvat tai voisivat sijoittua. Visuaalista vaikutelmaa täydentävät muiden aistien antamat tuntemukset: mäntyjen tuoksu, koivunlehtien kahina ja lintujen laulu.

– Ostaja voi ihastua rantaan, pihan kumpareeseen tai tontin laidalla juoksevaan puroon. Aivan parasta on, jos järvellä vielä vesilinnut mekastavat kosiopuuhissa. Tunnelma tuoksuineen piirtyy helposti muistiin loppuelämäksi, LKV Rantamökin toimitusjohtaja Raimo Petäsnoro tietää kokemuksesta.

Vuodesta 1993 toiminut LKV Rantamökki on toteuttanut noin 1650 vapaa-ajan kohteisiin ja metsäpalstoihin keskittyvää toimeksiantoa. Parhaillaan yrityksellä on välitettävänä noin 700 tonttia Mikkelistä Lappiin, ja kesään mennessä luku nousee helposti tuhanteen. 

Tiedä mitä toivot ja ostat

Vaikka LKV Rantamökki esittelee vapaa-ajan käyttöön tarkoitettuja tontteja ja mökkejä monipuolisesti valokuvin, 360-virtuaaliesittelyin ja droneotoksin, Petäsnoro varoittaa ostamasta sikaa säkissä ja kehottaa käymään aina paikalla. Myyntikuvissa kun esitellään yleensä parhaat puolet. Ostajan on hyvä nähdä ja hyväksyä myös kohteen vähemmän kauniit takakulmat.

Oma pala maata on kannattava investointi.

LKV Rantamökki Oyn: toimitusjohtaja Raimo Petäsnoro

– Hyvä nyrkkisääntö on: tiedä mitä toivot ja tiedä mitä ostat. On hyvä määritellä jo etukäteen missä päin maata ja minkälaisessa ympäristössä mökin tulisi sijaita sekä paljonko tontista ollaan valmiita maksamaan. Hinta korreloi tontin tason kanssa. Tontti ison järven rannalla on kalliimpi kuin pienen järven rannalla. Lähtökohtaisesti oma pala maata on joka tapauksessa investointi tulevaisuuteen, oli kyseessä sitten tontti tai metsäpalsta, Petäsnoro sanoo. 

Kuntotarkastus kannattaa

Jos tontilla on jo vapaa-ajan rakennus, kuntotarkastus on paikallaan. Se toki maksaa, mutta on parempi vaihtoehto kuin ajan kanssa esiin tulevat ikävät yllätykset ja mahdollinen riita myyjän kanssa. Aikaa nähneiden mökkien hyvä puoli on Petäsnoron mukaan yleensä niiden sijainti; joku on löytänyt unelmien sijainnin jo muutama vuosikymmen sitten. Jos rakennus on kunnostuskelpoinen ja sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät ovat valmiina, aina vain parempi. 

Kauppa käy talvellakin

Kevättä pidetään tontti- ja mökkikaupan sesongin alkuna, mutta Petäsnoro kertoo kysyntää olevan nykyisin jopa keskellä talvea. Yhä useammin yhteyttä ottaa asia-
kas Suomen rajojen ulkopuolelta. Toiveena on yleensä tasokas kohde Suomen puhtaassa luonnossa ilman lähinaapuria. 

Kun yhteydenottajan suunnitelmissa on aivan uusi mökki, se on parasta teettää avaimet käteen -periaatteella. Tätä lähtökohtaa tarjoavat nykyisin useat talotehtaat. Sähkön, veden sekä viemäröinnin osalta on hyvä kartoittaa erilaisia ratkaisuja. Verkkosähkön sijaan mielekkäämpi vaihtoehto voi olla hybridisähkö. Se mahdollistaa nykyisin jopa kodinkoneiden käytön. Omat vesi- ja viemäriratkaisut tulevat usein halvemmiksi kuin yleiseen vesi- ja viemäriverkoston liittyminen.

– Välittäjältä kannattaa kysyä neuvoja rakentajan muiden palvelujen löytämiseen. Mökin suunnitteluun ja rakentamiseen on varattava aikaa, sillä hanke vertautuu omakotitalon rakentamiseen ja voi olla jopa monimutkaisempi.

Mökkitontti järven rannalta on monen mökinostajan unelma.

Yhä useammat mökkeilijät haluavat viettää vapaa-ajan asunnollaan aikaa kaikkina vuodenaikoina ja tehdä myös etätöitä. Trendinä ovat aikaisempaa suuremmat ja paremmin varustellut rakennukset. Tämä on huomioitu myös kaavoituksessa, sillä uusissa ranta-asemakaavoissa rakennusoikeutta saattaa olla jopa 200–300 neliötä.

– Hyvästä mökistä kelpaa nautiskella. Sitä voi myös vuokrata, ja se on helppo myydä aikanaan. Kysyntään vaikuttavat tontin lisäksi sijainti, viihtyisyys ja varustelu. Markkinat ovat tällä hetkellä hyvät niin ostajan kuin myyjän kannalta, Petäsnoro kannustaa. 

Haku