Hyppää sisältöön

Toimiva tietoturva kulkee taskussa

Toimiva tietoturva kulkee taskussa

27.04.2021

Bittiumin myyntijohtaja Sammy Loiton, Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen tarkastukset ja hyväksynnät yksikön päällikkö Aki Tauriaisen sekä Bittiumin tuotteiden tietoturvasta vastaavan Juha Eskelin mukaan virallisen salaustuotehyväksynnän saaneella älypuhelimella voidaan luoda ja käsitellä turvaluokiteltua aineistoa turvallisesti.

Yleisen turvallisuuden kanssa tekemisissä olevat viranomaiset ja organisaatiot ovat useimmiten hyvin tietoisia kohtaamistaan tietoturvariskeistä. Virallisesta puhelinviestinnästä saattaa kuitenkin löytyä erilaisia heikkoja lenkkejä, joiden vahvistamiseen kannattaa valita oikeanlaiset työkalut.

Teksti Pekka Säilä  Kuva Joona Raevuori

Luotettavien viestintä- ja liitettävyysratkaisujen kehittämisen keskittyneen Bittiumin juuret ovat Oulussa, jossa yritys on yli 35 vuoden ajan perehtynyt radioteknologian syvälliseen osaamiseen. Nykyisin sen toiminta on suunnattu entistä enemmän myös tietoturvallisiin viestinnän välineisiin. 

Bittiumin ensimmäinen tietoturvaälypuhelin, Bittium Tough Mobile™, esiteltiin vuonna 2015 ja Bittiumin älypuhelimelle saatiin Suomessa kautta aikojen ensimmäinen tietoturvahyväksyntä vuonna 2016. Viimeisintä sukupolvea edustaa erityisesti viranomaiskäyttöön suunnattu Bittium Tough Mobile™ 2 -älypuhelin, joka on saanut Traficomin myöntämän turvallisuusluokka III -tason tietoturvahyväksynnän. Tietoturvahyväksyntä mahdollistaa myynnin Suomen puolustusvoimille ja muille viranomaisille. Tietoturvahyväksynnöistä on hyötyä kansainvälisillä markkinoilla, sillä se helpottaa yrityksen kumppaneita heidän hakiessaan kansallisia hyväksyntöjä, kuten Bittiumin kumppani TUTUS tekee Ruotsissa. 

– Virallisen TL III -salaustuotehyväksynnän saaneella älypuhelimella voidaan luoda ja käsitellä turvaluokiteltua aineistoa sekä siirtää aineistoa älypuhelimen ja siihen kytkeytyneiden taustajärjestelmien välillä turvallisesti, kiteyttää Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen tarkastukset ja hyväksynnät -yksikön päällikkö Aki Tauriainen.

Yrityksen tuotteiden tietoturvasta vastaava Juha Eskelin toteaa, että suomalaisen kyberturvallisuuskeskuksen hyväksyntä luo vankan pohjan Bittiumin älypuhelimien käytölle myös kansainvälisesti edesauttaen tietoturvahyväksymisten saamista muuallakin Euroopassa. 

– Tietoturva-ala kehittyy jatkuvasti. Olemme parantaneet laitteemme tietoturvaa entisestään, muun muassa erillisellä uuden sukupolven tietoturvapiirillä sekä erinäisillä suojauksilla kybertason hyökkäyksiä vastaan. Ratkaisumme on myös entistä paremmin sovellettavissa eri tietoturvatasoille käyttäjäorganisaation tarpeiden mukaan, Eskelin kertoo.

TIETOTURVAN ON tärkeä tukea älypuhelimen käytettävyyttä.

Kaksi erillistä toimintatilaa

Myyntijohtaja Sammy Loitto sanoo, että yksi Bittium Tough Mobile 2 -laitteen ehdottomista valteista on juuri sen käytön joustavuus. Nykyaikainen älypuhelin on taskussa kulkeva tietokone, jonka toiminnallinen ekosysteemi muuttuu jatkuvasti, joten myös tietoturvan on sopeuduttava muuttuviin tarpeisiin. 

– Älypuhelimen toiminnallisuus mahdollistaa alustan, jossa on kaksi täysin erillistä toimintatilaa: yksityinen ja luottamuksellinen. Laitteen yksityisen puolen kovennettu Android-käyttöjärjestelmä on tarkoitettu henkilökohtaiseen viestintään, jossa esimerkiksi sosiaalisen median sovellukset ovat vapaasti käytettävissä. Luottamuksellinen suojaustaso mahdollistaa taas korkeimman turvaluokan ammattikäytön. Näin kahta erillistä laitetta ei tarvita, vaan käyttäjä pystyy itse siirtymään käyttöjärjestelmien välillä, Loitto kuvailee.

Bittium Tough Mobile 2 -älypuhelimen kantavana ajatuksena on, että sen käytettävyys ei saa kärsiä viranomaisvaatimukset täyttävän tietoturvan takia. Tietoturvan on tuettava käytettävyyttä siten, ettei käyttäjä voi toiminnallaan vahingossa heikentää laitteen turvallisuutta. 

– Bittium-älypuhelinten turvallisuutta vahvistetaan Bittium Secure Suite™ -hallintatyökalulla, jonka avulla yritykset voivat hallita sovellusten ja päivitysten käyttöä ja jopa tapahtumia laitteiden sijainnin perusteella. Kaikki toiminta on silloin organisaation valvonnassa, eikä esimerkiksi kolmansien osapuolten hallinnassa. Mobiilitietoturvan kokonaisuuden täydentää sovellus salattujen puheluiden soittamiseen ja viestien lähettämiseen ilman sieppauksen tai vuotojen vaaraa, Bittiumin tuotteiden tietoturvasta vastaava Eskelin kertoo.

Toimivien ohjelmistoratkaisuiden lisäksi Bittium Tough Mobile 2 -puhelimen kohdalla on satsattu laitekestävyyteen. Yhtiön kehittämä älypuhelin näyttää yhtä tyylikkäältä kuin mikä tahansa high end -puhelin, mutta vankan rakenteensa ansiosta sitä voidaan käyttää ankarissakin olosuhteissa. Suunnittelu ja valmistus tapahtuu Suomessa, mikä takaa turvallisen toimitusketjun ja hallitut valmistusprosessit, Bittiumin asiantuntijat kertovat.

Haku