Hyppää sisältöön

Toimitiloja ilman päänvaivaa

Toimitiloja ilman päänvaivaa

12.10.2021

Tuohex Capitalin toimitusjohtaja Jussi Palmroth ja WasaGroupin toimitusjohtaja Timo Pahkala ratkaisevat organisaatioiden toimitilahaasteet ketterällä ja joustavalla otteella.

WasaGroup on kehittänyt ainutlaatuisen Wasa-360-palvelumallin, jossa asiakkaalle räätälöidään vuokratilat avaimet käteen -toimituksena. Asiakkaan ainoaksi velvollisuudeksi jää etukäteen sovitun vuokrasumman maksaminen.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Sami Pulkkinen

Monet yritykset ja julkisen sektorin toimijat tuskailevat toimitilakysymysten kanssa. Omiin tarpeisiin sopivia valmiita toimitiloja ei ole tarjolla. Tonttejakin on ehkä huonosti saatavilla, ja uusien tilojen rakennuttaminen vaati osaamista ja sitoo suuria summia rahaa. WasaGroup Oy:n toimitusjohtaja Timo Pahkalan mukaan Wasa360-palvelumalli on syntynyt ratkaisemaan juuri edellä mainitut haasteet.

– Tällaista mallia eivät muut tarjoa. Teemme toimitilojen hankkimisesta ja ylläpitämisestä asiakkaallemme helppoa ja vaivatonta. Selvitämme asiakkaan tarpeet ja vastaamme sitten kokonaisvaltaisesti kaikista toimitilan hankintaan liittyvistä toimista, Pahkala tiivistää. 

Asiakas tekee kiinteistöhankkeen alkaessa vuokrasopimuksen, jonka pituus on tavanomaisesti 10–15 vuotta. Vuokrahinta sovitaan etukäteen, eikä se muutu sopimuskauden aikana. Asiakkaalle ei synny muita kuluja, kuin etukäteen sovittu vuokrahinta.

– Kannamme hankkeesta kokonaisvastuun ja riskit sekä huolehdimme laadusta ja aikataulussa pysymisestä. Jos asiakkaan tilantarpeen odotetaan kasvavan lähivuosina, voidaan tämäkin huomioida kiinteistöhankkeessa. Esimerkiksi osa kiinteistön tiloista voidaan alkuvaiheessa vuokrata toiselle toimijalle lyhytaikaisella sopimuksella, Pahkala lisää.

Asiakkaan tarpeet etusijalla

Wasa360-mallilla tuotetaan tällä hetkellä pääosin uudiskohteita, mutta konsepti taipuu yhtä hyvin olemassa olevan kiinteistön jalostamiseen.

– Fokuksemme on asiakkaamme tarpeissa. Käymme asiakkaan kanssa dialogia koko kiinteistöhankkeen ajan, jotta varmistamme parhaan lopputuloksen. Huomioimme hankkeissa myös tilojen muunneltavuuden ja kaupunkikehittämisen mahdollisuudet pitkällä aikavälillä. Tämä on ympäristö- ja ilmastosyistä tärkeää, Pahkala selventää.

Wasa360-malli sisältää kaikki tarvittavat toimenpiteet sopivan rakennuspaikan ja toteutustavan kartoittamisesta hankkeen suunnitteluun, rahoitukseen, rakentamiseen ja kiinteistön ylläpitoon. WasaGroup vastaa kokonaisuuden hallinnasta ja ohjauksesta, mutta hyödyntää rakentamisessa useimmiten vakiintunutta kumppaniverkostoa. 

– Urakoitsijan hankimme aina kohteen sijainnin ja rakennustyypin mukaan. Näin pystymme toteuttamaan valtakunnallisesti myös erityisosaamista vaativia hankkeita.

JOS ASIAKKAAN tilantarve kasvaa lähivuosina, voi senkin huomioida hankkeessa.

Taustalla ketterä rahoitus

Ainutlaatuisen Wasa360-palvelumallin mahdollistaa valmiiksi mietitty rahoitusratkaisu. WasaGroupilla oli aiemmin oma hallinnointiyhtiö, jonka kiinteistörahastot rahoittivat rakennushankkeita. Rahastojen koon kasvaessa perustettiin konsernista erillinen hallinnointiyhtiö Tuohex Capital Oy, joka sai Finanssivalvonnan myöntämän toimiluvan tämän vuoden alussa. 

Tuohex Capital sijoittaa rakennushankkeisiin Tuohex kiinteistörahasto I Ky:n kautta, ja kiinteistöt tulevat rahaston omistukseen. Rahoitusneuvottelut Tuohexin suuntaan etenevät yleensä nopeasti, koska sijoittaja tuntee entuudestaan WasaGroupin tekemisen laadun ja sopimusmallit.

– Tiivis yhteistyömme WasaGroupin kanssa tarjoaa meille etuoikeuden päästä kiinni houkutteleviin sijoituskohteisiin. Voimme kuitenkin sijoittaa myös muiden toimijoiden hankkeisiin. Intressinämme on sijoittaa kiinteistöihin Suomen parissakymmenessä suurimmassa kasvukeskittymässä. Rahastoa kiinnostavat erityisesti liikenteen solmukohtiin ja kehäteiden varsille sijoittuvat kiinteistöt, Tuohex Capitalin toimitusjohtaja Jussi Palmroth kertoo.

Tuohex kiinteistörahaston sijoittajat ovat lähtökohtaisesti suuria institutionaalisia sijoittajia. Tällä hetkellä suurin rahasto-osuus on vakuutusyhtiö LähiTapiolalla. Sijoituksia on virrannut uuteen rahastoon varsin mukavaa vauhtia: sen koko kasvanut jo yli 50 miljoonaan euroon. Ensi vuoden aikana Palmrothin tavoitteena on tuplata rahaston koko. 

– Myymme kohteet edelleen markkinoille ja voisikin sanoa, että tuotamme WasaGroupin kanssa elintärkeää raaka-ainetta kiinteistömarkkinaan, Palmroth sanoo.

WasaGroup on toteuttanut 25 toimintavuotensa aikana yli 350 rakennushanketta yli 50 paikkakunnalla. Rakennuksia on valmistunut muun muassa liike- ja liikuntatiloiksi, päiväkodeiksi, kouluiksi, logistiikkakeskuksiksi sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoiden tarpeisiin. Sekä WasaGroup että Tuohex Capital ovat molemmat kotimaisessa omistuksessa.

Haku