Hyppää sisältöön

Toimintaterapeutti kohtaa jokaisen asiakkaan yksilönä

Toimintaterapeutti kohtaa jokaisen asiakkaan yksilönä

1.03.2022

Villa Manukseen voi kuka tahansa tulla toimintaterapeutin arvioon ja hankkia tarkoituksenmukaisen tuen, lupaavat toimintaterapeutit Marisa Nikkonen ja Emma Tervonen.

Yläraajan ortopedisiä tukia valmistavassa perheyrityksessä Villa Manuksessa jokaisen asiakkaan tarpeet huomioidaan yksilöllisesti. Perheyrityksellä on jo lähes 20 vuoden kokemus alalta.


TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Villa Manuksen yläraajan kuntoutukseen erikoistuneet toimintaterapeutit valmistavat yksilöllisiä lastoja ja tukia. Yrityksen tiloissa valmistetaan yläraajan tukia esimerkiksi matalalämpömuovista, neopreenistä ja metallista. Yleisimmät tarpeet kohdistuvat sormivammojen tukemiseen.

– Yläraajan tuennassa on aina tärkeää miettiä asiakkaan kokonaistilannetta ja arjen askareita, kuten työtehtäviä ja kotona esiintyviä haasteita. Yleensä asiakas tilaa ajan vastaanotolle, missä teemme arvion tuennan tarpeesta ja mahdollisuuksista. Lisäksi teemme konsultaatioita muille terveydenhuoltoalan ammattilaisille erilaisten yläraajan tuennan ratkaisuista, kertoo Villa Manuksen toimintaterapeuttina toimiva Marisa Nikkonen.

Vuonna 2000 perustettun yrityksen vastaanotolle ei tarvitse tulla lääkärin lähetteellä, vaan kuka tahansa voi saapua ajanvarauksella arvioon ja hankkia tarkoituksenmukaisen tuen. Esimerkkinä toimintaterapeutti Emma Tervonen kertoo mallet finger -sormivamman tuennasta. Akuuttitilanteessa asiakas saattaa saada ison ja kömpelön tuen hiostavasta materiaalista. Tukea käytetään useita viikkoja tauotta. Vaihtoehdoksi Tervonen näyttää pienen ja ilmaa läpäisevän tuen, joka ei estä käden käyttöä. 

Pienikokoinen ja ilmaa läpäisevä tuki ei estä kädenkäyttöä. 

Koulutusta lastojen valmistukseen 

Villa Manuksessa ratkaistaan myös haastavia käden tuennan tarpeita. 

– Asiakkaita on kaiken ikäisiä – tapaturman, kehitysvamman tai aivoverenvuodon jälkeen. Spastisen käden kuntoutus vaatii aina moniammatillista yhteistyötä. Yhteistyötahojamme ovat julkinen ja yksityinen terveydenhuolto sekä alan järjestöt, Nikkonen kertoo.

Kansainvälisiä kontakteja syntyy alan seminaareissa, joista saadaan käyttöön viimeisintä tietoutta. Villa Manus järjestää myös itse käytännöllisiä alan koulutuksia, jotka sisältävät sekä teoriaa että käytännön harjoittelua, esimerkiksi lastojen valmistamista. Tarvittaessa koulutuksia voidaan pitää myös muilla paikkakunnilla.

Verkkokauppa tukee valikoimaa

Nykyään ihmiset haluavat panostaa entistä enemmän hyvinvointiinsa. Kuluttajilta on alkanut tulla yhä runsaammin suoria yhteydenottoja, esimerkiksi erilaisten rasitusvammojen tuentaan liittyen. Asiakkaiden tarpeesta Villa Manus perusti Käsien kauppa -nimisen verkkokaupan, jossa myydään toimintaterapeuttien valitsemia laadukkaita tuotteita. 

– Kohdentamalla oikein rahallisen satsauksen virheostokset jäävät pois, jolloin tarvittavan tuen hankinta on kustannustehokasta.  

Verkkokaupan valikoimassa on muun muassa sormi- ja peukalotukia sekä erilaisia turvotusta ja kipua lievittäviä käsineitä. 

– Tilattavissa on myös välineitä käden puristusvoiman harjoittamiseen sekä lämpökäsineitä paleleville käsille. Verkkokauppamme tukee yksilöllisesti valmistettujen tuotteidemme valikoimaa, Tervonen toteaa.

Haku