Hyppää sisältöön

Tietokonekierrätys vaatii asiantuntijan

Tietokonekierrätys vaatii asiantuntijan

25.10.2022

Terasetin toiminta käsittää alusta loppuun palvelevan kierrätystoiminnan Lopen tiloissa, sekä myynnin, huollon ja korjauksen Helsingin Vallilan kivijalkaliikkeessä.

Elektroniikkajäte on maailman suurin lisääntyvä jätelaji. Ylivoimainen enemmistö luonnonvaroista käytetään uusia laitteita valmistaessa, ja siksi vanhat tietokoneet tulisi saada uusiokäyttöön rivakasti. Luotettavat ratkaisut tietokoneiden kierrättämiseen tarjoaa kotimainen Teraset.

TEKSTI | MARIA CARVAJAL   KUVA | TEEMU HEIKKILÄ

Yritysten ja muiden toimijoiden varastoihin kertyy vuosien mittaan valtavasti vanhoja tietokoneita. Tietokoneet tulisi saada kiertoon, jotta ne saataisiin vastuullisesti ja kestävästi kunnostettua käyttöön tai purettua teollisuuden raaka-aineiksi. 

– Yrityksillä on vain harvoin olemassa rekisteri vanhoista tietokoneista. Tietoturvariski on suuri ja säilytykseen kuluu tilaa. Vanhat koneet voisi kuitenkin kunnostaa kiertoa varten tai purkaa osiksi ja kierrättää teollisuuden raaka-aineiksi, tietää Teraset Finland Oy:n toimitusjohtaja Seppo Jylhäaho 20 vuoden kokemuksellaan tietokonekierrättämisestä. 

Luotettavia ratkaisuja tietokonekierrätykseen

Yritysten on usein vaikea löytää luotettavaa kumppania, joka hoitaisi kustannustehokkaasti koko kierrätysketjun alusta loppuun, eli hakisi laitteet, hoitaisi tietoturvan, käsittelisi koneet ekologisesti ja vielä hyvittäisi loppuarvon. 

Teraset on kierrätysketjun asiantuntija. Yrityksen toiminta käsittää alusta loppuun palvelevan kierrätystoiminnan omissa tiloissa Lopella sekä Helsingin Vallilassa sijaitsevan kivijalkaliikkeen, jossa tietokoneita myydään, huolletaan ja korjataan. 

– Nyt on hyvä aika lopettaa koneiden säilöminen, sillä meillä on käynnissä kampanja, jonka aikana noudamme vanhat tietokoneet ja tarvikkeet sekä hoidamme perustason tietoturvan ja käsittelyn veloituksetta. On aika hoitaa koneet ekologisesti eteenpäin! kannustaa Jylhäaho.

Kun laitteet on noudettu, käydään jokainen laite huolellisesti läpi ja päätetään, mitkä jatkavat uusiokäyttöön. Terasetin kilpailuetuna on, että käytettyjen koneiden lisäksi yritys myy myös uusia. 

– Me näemme, mitä markkinoilla tapahtuu. Jos jossain mallissa on paljon vikoja, tiedämme, ettei laitetta kannata kunnostaa. Mikäli taas päätetään purkaa, tehdään purkutyö aina ekologisissa tiloissamme ja vakituisella työvoimalla. On tärkeää tietää mitä tekee!

Ympäristölupa ja kierrätysketju takaavat mielenrauhan

Tietokoneita purkavilla yrityksillä on oltava viranomaisen myöntämä ympäristölupa. Alalla on kuitenkin toimijoita, joilla lupia ei ole tai jotka eivät tarjoa koko kierrätysketjua. Terasetilla lupa on. 

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että annamme vuosittain selvityksen siitä, kuinka paljon laitteita ja tonneja kauttamme on kulkenut ja mitä sen jälkeen on tapahtunut. Kaikilla jatkojalostuksen kumppaneillamme on myös ympäristölupa. Toimimme ainoastaan kotimaisten kumppanien kanssa, sillä vain näin tiedämme koko ketjun toimivan ekologisesti. 

Tietoturva on syystäkin yritysten ensimmäisiä huolenaiheita tietokoneita kierrätettäessä. 

– Asiakkaan kanssa sovitaan aina haluttu tietoturvan taso. Se toteutetaan joko ylikirjoittamalla kahdella eri tavalla tai – jos ollaan hyvin kriittisen tiedon kanssa tekemisissä – kiintolevyt murskaamalla. Tarkastamme ja tutkimme huolellisesti myös laitteet, joiden tietoturva olisikin jo kertaalleen hoidettu. 

– Jokaisesta käsitellystä muistiyksiköstä saa myös halutessaan raportin. Kun tieto käsitellään oikein ja huolellisesti, dataa ei koskaan jää käsittelemättä. Tämä on vastuullista ja takaa 100-prosenttisen mielenrauhan, Jylhäaho lisää.

teraset.net  |  tietokonekierratys.fi

Haku