Hyppää sisältöön

Tieto järjestykseen tehokkaasti

Tieto järjestykseen tehokkaasti

19.01.2021

Seitsemän vuotta sitten perustetun High Information Systemsin CEO Sami Porokka on yrityksensä überguru. Toiminnan lähtökohta on se, että kaikessa on pysyttävä aallonharjalla. 

Kun tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen valinta tulee yrityksessä  ajankohtaiseksi, on tutuimman valinnan sijaan punnittava yksilöllisiä tarpeita – lopputulos voi yllättää positiivisesti.  

TEKSTI | AINO TIIRIKKALA   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Teknologian kehitysvauhti on tehnyt nykyisestä tiedonhallintaympäristöstä niin monimuotoisen, että asiakas saattaa hämmentyä vaihtoehtojen edessä.

– Jos kaikista teknologioista piirtäisi kartan, se peittäisi helposti suurehkon olohuoneen seinäpinnan. Suunnilleen kerran viikossa tulee uusi tietokanta-alusta, High Information Systems Oy:n eli HI-IS:in toimitusjohtaja, yrittäjä Sami Porokka havainnollistaa.

Vielä 2000-luvun alussa ammattilainen saattoi sanoa, että oli tehnyt töitä jokaisella, eli muutamalla, tietokantatuotteella. Niin Porokkakin, joka ehti kerryttää pitkän kokemuksen niin Oraclen kuin Microsoftin ohjelmistoista ja palveluista. Myös IBM:n tuotteet tulivat tutuiksi ennen kuin hän vuonna 2013 perusti oman yrityksensä. Sen ydinosaamista on datasiilojen yhdistäminen ja tiedonhallinnan selkeyttäminen. 

– Tiesin, että isommatkin ohjelmistoyritykset pysyvät kehitysvauhdissa, mutta pienemmät menevät vähän nopeammin. Pyrimme pysymään kaikessa uudessa ajan tasalla ja valitsemaan käyttöön vain parhaita tuotteita, Porokka vakuuttaa. 

Itsenäisempiä ratkaisuja

Yrityksensä tiedonhallinnan überguru Porokka on havainnut, että suomalaiset yritykset valitsevat kovin helposti kaikille tutun tiedonhallinta-alustan ilman kummempaa vertailua. Sellaisen, joka oletetaan turvalliseksi, koska saman on valinnut moni muukin.

– Aika harvoin yrityksissä tehdään vertailevaa hankintaa. Suurin osa asiakkaista sanoo jo kättelyssä, minkä ratkaisun he haluavat. Kuitenkaan näiden vakiintuneiden ja suurten toimittajien kolossaaliset työkalut eivät ole erityisen dynaamisia ja innovatiivisia.

Porokka herätteleekin ohjelmistoratkaisuista päättäviä tahoja olemaan avoimia aiempaa useammille ratkaisuille ja lähtemään liikkeelle omien tarpeiden määrittelystä. Erityisenä poikkeuksena hänen mieleensä on jäänyt Veikkauksen viitisen vuotta sitten tekemä kilpailutus, jossa yritys arvioi HI-IS:in testiympäristössä lähes kaiken: tietokantojen, integraation ja hadoop-ratkaisujen toimivuuden.

– Tuolloin asiakas oikeasti näki, mikä ratkaisus on paras. Lopputulokset yllättivät niin Veikkauksen kuin meidätkin. Testaaminen ja huolellinen pohjatyö voi säästää paljon rahaa ja aikaa.

Yksi HI-IS:in päämiehistä on Vertica: ANSI SQL -standardinmukainen, sarakepohjainen tietokanta ja analytiikka-alusta. Alusta sopii mihin tahansa yrityksen omissa tiloissa olevaan tietokoneeseen, voi olla pilvessä ja toimii myös hybridinä.

– Vaikka Vertica on erittäin automaattinen tietokanta, se muotoutuu myös hyvin erilaisiin, yrityksen yksilöllisiin tarkoituksiin sopivaksi – siksi se onkin niin hyvä, Porokka summaa.

Vertica tarvitsee jonkinlaisen tietokannan ylläpitäjän pieniä säätöjä tekemään.

– Vertica tukee avointa lähdekoodia ja sitä, että asiakas saa siitä tietonsa ulos. Sen käyttö on helppo lopettaa.

Testaamisen ja huolellisen pohjatyön avulla asiakas säästää paljon rahaa.  

Kanta tukee myös koneoppimista ja hyödyntää avoimen rajapinnan ohjelmistoja.

– Sen vahvuuksia ovat myös monet uudet ominaisuudet, kuten aliklusterit. Dataa voi eriyttää autonomisiin klustereihin, jolloin tietoa voidaan käyttää ylhäältä, mutta hallita pohjalta käsin. Sillä voidaan tehdä myös näennäisiä datasiiloja tai datamartteja. 

Kaikki samassa paketissa 

High Information Systems on juuri tuonut markkinoille oman analytiikkapilviratkaisunsa. 

–  Haluamme tarjota kokonaisuuden, jossa tiedon lataaminen, raporttialusta ja tietokanta ovat valmiina, ja kaikki tapahtuu napin painalluksella.

Pilvi perustuu Vertican tietokantaan ja muiden High Information Systemsin päämiesten tuotteisiin. 

Kafka integroi striimattavaa dataa, Apace Hop tietoa ELT:n tai ETL:n keinoin. 

– Pyrimme rakentamaan komponenteista helpon ja edullisen ratkaisun, joka skaalautuu ja on pitkälle automaattinen, mutta kuitenkin asiakkaan säädettävissä.

Asiakas voi ostaa HI-IS:iltä kokonaisratkaisun tai valita haluamiaan yksittäisiä tuotteita ja ratkaisuja. 

High Information Systemsin pilven kaikki alustat ovat avointa lähdekoodia tai erittäin avoimia, joten asiakasyrityksen ei tarvite pelätä jäävänsä siihen jumiin.

– Olemme törmänneet firmaan, joka oli ottanut erään sovelluksen käyttöön 80-luvulla. He käyttivät samaa vielä viitisen vuotta sitten, kun eivät yksinkertaisesti päässeet siitä eroon. Sellaista vendor lock-in -tilanteen pelkoa meidän järjestelmissämme ei ole, Porokka vakuuttaa.

Haku