Hyppää sisältöön

Terveellisiä ja turvallisian tiloja puurakentamisella

Terveellisiä ja turvallisian tiloja puurakentamisella

18.02.2022

Oy Rakennuspartion hallituksen puheenjohtaja Sami Klami kertoo, että puun käytöllä tavoitellaan pientä hiilijalanjälkeä ja hyvää sisäilmastoa.

Valtiovalta haluaa lisätä puun käyttöä rakentamisessa. Oy Rakennuspartio rakentaa sekä päiväkoteja että kouluja hengittävistä CLT-massiivipuulevyistä.


TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN   KUVA | TEEMU HEIKKILÄ

Muutama vuosi sitten käynnistyneen kansallisen puurakentamisen ohjelman tavoitteena on tukea Suomen biotalousstrategiaa. Puun käytöllä tavoitellaan niin pientä hiilijalanjälkeä kuin terveellistä ja viihtyisää sisäilmastoa. Ohjelma onkin pannut vauhtia puurakentamiseen. Puun käyttöä jarruttavia säädöksiä on muutettu ja tekniikka on kehittynyt. 

Viime vuoden loppuun mennessä oli valmiina 87 puista asuinkerrostaloa. Myös puiset koulu- ja päiväkotirakennukset ovat merkittävästi yleistymässä.

– Kunnat ja kaupungit haluavat lapsille ja nuorille terveellisiä ja turvallisia tiloja. Rakentamisessa ajatellaan myös ympäristöjalanjälkeä, kertoo Oy Rakennuspartion hallituksen puheenjohtaja Sami Klami.

Terveellinen sisäilmasto

Rakentamiseen käytetään yhä enemmän teollisesti valmistettuja elementtejä, kuten ristiin laminoituja CLT-massiivipuulevyjä ja viiluista koottuja LVL-levyjä.

Rakennuspartio on rakentanut CLT-elementeistä useita kouluja ja päiväkoteja. Esimerkiksi Lapinmäen päiväkoti Helsingissä  ja yläasteen koulurakennus Loviisassa valmistuivat vuoden vaihteessa. Nurmijärven Metsolan päiväkoti on rakenteilla. Päiväkotien rakentaminen Helsingin Kruununvuoreen käynnistyy keväällä ja Verkkosaareen kesällä 2021. 

– Periaatteena on, että seinärakenteissa ei käytetä muovia tai muita hengittämättömiä materiaaleja eikä lattioilla liimattavia muovimattoja. Sen sijaan lattioilla voidaan käyttää irtoasennettavia mattoja tai maalattavia ja hengittäviä polyuretaanipinnoitteita, Rakennuspartion toimitusjohtaja Tom Klami toteaa.

Kosteusvaurioriskin ennaltaehkäisemiseksi elementit asennetaan sääsuojan alla.

– Jos rakennuttaja määrittää, että rakentamisessa noudatetaan kuivaketju10-toimintamallia, antaa se hyvät lähtökohdat toteuttaa laadukas lopputulos.  Se asettaa niin suunnittelijoille kuin urakoitsijoillekin selkeät raamit, joiden mukaisesti toimien kosteusriskit torjutaan rakentamisen aikana, Sami Klami sanoo.

Urakat omissa käsissä

Rakennuspartio osaa CLT-elementtirakentamisen lisäksi myös perinteiset rakennustavat, joissa materiaalina on pääasiassa betoni. Perheyrityksen perusti Veli O. Klami vuonna 1958.

– Meillä on palkkalistoilla noin 150 työntekijää, ja käytämme tuttuja alihankkijoita. Siten urakoiden hallinta säilyy omissa käsissä, Tom Klami sanoo.

Rakennuspartio urakoi kaiken kokoisia korjaus- ja uudisrakentamiskohteita pienistä huoneistoremonteista kymmenien miljoonien eurojen arvoisiin hankkeisiin.

Yhtiötä kiinnostavat myös haastavat korjauskohteet. Tällainen on esimerkiksi Museoviraston ohjeistuksen mukaisesti peruskorjattava Suomenlinnan lautan matkustajapaviljonki, jonka Rakennuspartio urakoi kuluvan vuoden aikana. 

– Monipuolisuus auttaa pitämään koko henkilöstön jatkuvasti työllistettynä, Sami Klami kertoo.

Haku