Terveellinen sisäilma on olennainen osa työn tuottavuutta

Sisäilman laadulla on tutkitusti suora vaikutus henkilöstön työhyvinvointiin ja työtehoon. Siksi siihen tulee myös panostaa samoin kuin esimerkiksi ergonomiaan ja valaistukseen. Eikä ongelmia kannata lakaista maton alle, vaan ratkaista ne yhdessä alan ammattilaisten kanssa.
TEKSTI timo sormunen | kuva ville tulkki
Useimmat meistä ovat havainneet omakohtaisesti, kuinka sisäilman laatu vaikuttaa vireystilaan ja samalla myös keskittymiskykyyn ja työtehoon. Raskaalta ja tunkkaiselta tuntuva huoneilma saa silmäluomet tuntumaan nopeasti raskailta, ja pian tulevat myös ensimmäiset haukotukset.
Kahvitauot, tuulettaminen ja pienet ”happihyppelyt” voivat tarjota hetkellistä helpotusta, mutta eivät poista itse ongelmaa. Pitkäaikainen ja päivittäin toistuva altistuminen heikolle sisäilmalle ja sen sisältämille epäpuhtauksille voi aiheuttaa hyvinkin yksilöllisiä oireita. Pahimmillaan ne saattavat kehittyä aina kroonisiksi sairauksiksi asti.
Asiantuntija-arvioiden mukaan huono sisäilma kerryttää pelkästään heikentyneenä työtehona noin 650 miljoonan euron laskun joka vuosi. Jos tähän lisätään myös terveydenhuollolle koituvat kustannukset, nousee loppusumma yli miljardiin euroon.
Homepeikko pelottaa edelleen
Sisäilman puhdistusteknologiaan erikoistuneen lappeenrantalaisen UniqAirin teknologiajohtajan Kimmo Häyrisen mukaan asia kannattaakin ottaa vakavasti niin kiinteistönomistajien kuin vuokralaisten puolella.
– Useimmat meistä viettävät valtaosan ajastaan sisätiloissa, joten ilmanlaadulla on ergonomian ja valaistuksen tavoin valtava merkitys tuottavuudelle. Samalla se on myös työturvallisuuskysymys, jonka laiminlyönti voi käydä todella kalliiksi, Häyrinen muistuttaa.
Hän tähdentääkin, ettei sisäilmaongelmia ole tänä päivänä enää varaa vähätellä tai lakaista piiloon maton alle. Sen sijaan asiaan kannattaa tarttua yksissä tuumin ja heti, kun siitä on saatu ensimmäisiä epäilyksiä.
Tässä kohtaa voi herätä myös pelkoja kiinteistössä mahdollisesti piilevistä kosteus- tai homevauriosta. Häyrisen mukaan sisäilman laatua kuitenkin heikentävät useimmissa tapauksissa aivan toisenlaiset tekijät.
– Sellaisia ovat esimerkiksi lähellä kulkevan liikenteen päästöt tai esimerkiksi rakenteista, kalusteista ja erilaisista pinnoitteista sisäilmaan haihtuvat VOC-yhdisteet, hän listaa.
Mututuntuman tilalle mittaustietoa
UniqAirissa ongelmat ratkotaan tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Liikkeelle lähdetään toimitilojen sisäilman mittauksista ja laatukartoituksista. Niiden pohjalta mietitään jatkotoimenpiteitä ja kohteeseen sopivan ilmanpuhdistusteknologian hyödyntämistä.
Puhdistimien toimintaa ja tehoa voidaan seurata etäantureiden avulla reaaliajassa, jolloin nähdään myös ilmanvaihdossa ja sisäilman lämpötilassa tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset.
Vuonna 2014 perustettu lappeenrantalaisyritys on yksi alansa kärkiosaajista, sillä sen teknologia on läpäissyt mm. VTT:n, THL:n ja saksalaisen TÜV:n tiukan testiseulan. Häyrinen korostaakin, että sisäilmaongelmien ratkaisemisessa on pohjimmiltaan kyse henkilöstön tuottavuudesta ja työnantajavastuusta.
– Vastuullisuusasioista ei yhdelläkään organisaatiolla ole tänä päivänä enää varaa tinkiä. Ja totta kai terveellinen työympäristö on selkeä myynti- tai vuokrausvaltti myös kiinteistönomistajalle, Häyrinen muistuttaa.