Hyppää sisältöön

Teräskattojen tulevaisuus on fossiilivapaa ja hiilineutraali

Teräskattojen tulevaisuus on fossiilivapaa ja hiilineutraali

29.03.2022

Luonnon ajoittain kovakin rasitus ei teräskattoa hetkauta. Ruukin uusi Pisko® SafeLine -vaijerijärjestelmä parantaa työturvallisuutta ja helpottaa työn tekemistä katolla.

Ruukki pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa kestävämmäksi. Kun rakentamisen ympäristöjalanjälkeä saadaan aiempaa pienemmäksi, siitä hyötyvät kaikki. 


TEKSTI JA KUVA | RUUKKI

Ruukki Construction aikoo olla ensimmäinen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen fossiilivapaita teräsrakennustuotteita. SSAB:n fossiilivapaaseen teräkseen pohjautuvien kehitettävien tuotteiden lisäksi rakennusten ympäristömyötäisyyteen voidaan vaikuttaa muun muassa valitsemalla laadukkaita ja kestäviä teräsrakennusmateriaaleja sekä biopohjaisia pinnoitteita. 

Ruukilla on kokemusta jo 60 vuoden ajalta laadukkaiden teräskattojen sekä muiden rakentamisen tuotteiden – kuten ilmatiiviiden seinärakenteiden – valmistuksesta. Loistavista lähtökohdista on hyvä asettaa rima toimialan huipulle.

– Tavoitteemme on korkealla. Määrätietoinen kehitystyömme tähtää siihen, että voisimme mahdollisimman nopeasti tarjota fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja rakennusmateriaaleja sekä jatkuvasti parantaa rakennusten energiatehokkuutta ilmatiiviiden tuotteidemme kautta, kertoo Ruukin kattoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jouni Metsämäki

Ympäristön ehdoilla

Yksi ratkaisun avaimista matkalla kohti hiilineutraalisuutta on, että rakentamista katsotaan kokonaisuutena ja jokainen arvoketjun toimija pienentää osaltaan ympäristöjalanjälkeään. 

Ruukki Construction on päättänyt vähentää omien toimintojensa hiilidioksidipäästöjä 25 prosentilla vuoteen 2026 mennessä. Ruukissa ajattelu lähtee siitä, että tehdas koneineen ja laitteineen toimii energiatehokkaasti ja että käytettävä energia myös hankitaan ympäristöystävällisistä lähteistä. Tämän lisäksi tuotannossa materiaalihukka minimoidaan ja tuotteiden pakkaamisessa käytetään entistä ympäristömyönteisimpiä materiaaleja. 

Logistiikka puolestaan optimoidaan niin, että Ruukki on aina lähellä asiakasta, ja että tuotteet valmistetaan ja toimitetaan aina silloin, kun niitä tarvitaan. Jo nyt osa tehtaista toimii vihreällä sähköllä, ja esimerkiksi Alajärven ja Vimpelin tehtaat ovat siirtymässä käyttämään trukeissa uusiutuvia polttoaineita. 

Ympäristöarvot ovat olleet mukana myös uusia tuotteita suunniteltaessa. 

Teräskatto on vahva, kestävä ja usein valmistettu jo kierrätetystä teräksestä.

Ruukin kattoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jouni Metsämäki

– Teräksestä tehty katto on vahva, kestävä ja usein valmistettu jo kierrätetystä teräksestä. Pitkät takuuajat vähentävät huoltotarvetta, mikä vähentää hiilipäästöjä. Ja vaikka sadevesimäärät kasvaisivat ilmastonmuutoksen myötä, Ruukin teräskatto toimii erinomaisesti kovassa luonnon rasituksessa. 

Asiakas hyötyy eniten, kun katto toimitetaan kokonaispakettina. Tiiviit, vettä imemättömät rakenneratkaisut ja materiaalina käytetty pinnoitettu teräs tekevät Ruukin katoista erinomaisia. 

Vesikattojen pinnoitteena Ruukki käyttää muun muassa rypsiöljypohjaisia, kestäviä ja luontoystävällisiä GreenCoat Pural BT -pinnoitteita. Konesaumakattoihin Ruukki puolestaan toimittaa GreenCoat Legacy -pinnoitteella pohjamaalattuja katelevyjä, jotka voidaan päällemaalata välittömästi asennuksen jälkeen. Tämä tuo säästöä rakennusprojektiin ja tukee kestävää kehitystä. 

Hyvä suunnittelu vie pitkälle

Vähähiilinen rakentaminen yleistyy ammattirakentajien ja suunnittelijoiden keskuudessa sekä vauhdilla myös kotitalouksissa. Lisäksi rakennusmateriaaleja koskevien päätösten on kestettävä aikaa entistä paremmin. Siirtymä kohti hiilineutraalia rakentamista on pitkä ja monivaiheinen. 

– Haluamme olla mukana kehittämässä kestävämpiä teräsrakennustuotteita ja -ratkaisuja yhdessä suunnittelijoiden ja asiakkaidemme kanssa, Metsämäki kertoo. 

Ruukin laaja tuotetietodokumentaatio on helposti saatavilla ja auttaa asiakkaita kestävien valintojen tekemisessä. 

– Me Ruukissa uskomme, että voimme osaltamme auttaa asiakkaitamme pysymään kestävän kehityksen kärjessä ja työ sen saavuttamiseksi jatkuu.

Metsämäki korostaa, että asiakkaille Ruukki pysyy laadukkaana, vahvaan arvopohjaan nojaavana yrityksenä, jollaisena se on opittu vuosien varrella tuntemaan. 

– Asiakkaat näkevät toimintamme luotettavana, nopeana ja helppona. Siitä emme myöskään tingi, Metsämäki vakuuttaa.

Haku