Hyppää sisältöön

Teollisuusyritysten energiakuluissa on paljon säästettävää

Teollisuusyritysten energiakuluissa on paljon säästettävää

30.01.2024

Loimuan liiketoimintajohtaja Henrik Vasama kannustaa teollisuusyrityksiä puntaroimaan energiantuotannon ulkoistamisen hyötyjä.

Kotimaiset teollisuusyritykset ovat onnistuneet keventämään energiakulujaan jopa 50 prosentilla ulkoistamalla energiantuotantonsa. Samalla resursseja on vapautunut ydinbisnekseen.

TEKSTI TUOMAS I. LEHTONEN | kuva TEEMU HEIKKILÄ

Maailmanpoliittinen tilanne, koronapandemia ja markkinoiden nopeat muutokset ovat tuoneet tuskaa yritystoiminnan suunnitteluun. Energiaa runsaasti käyttäville teollisuusyrityksille haasteita ovat aiheuttaneet myös energian saatavuuteen ja hinnoitteluun liittyvät kysymykset. 

Teollisuusyritykset tuottavat prosesseihin tarvittavan lämpö- ja kylmäenergian yleensä itse. Näin ne voivat varmistaa energian saatavuuden kaikissa olosuhteissa. Omat tuotantolaitokset sitovat kuitenkin paljon yrityksen pääomaa ja resursseja. Lisäksi niiden toiminnan kehittämiseen on usein heikot mahdollisuudet. 

Loimua Oy:n liiketoimintajohtaja Henrik Vasama suositteleekin, että teollisuusyritykset ulkoistaisivat energiantuotantonsa toimintaan erikoistuneelle kumppanille.

– Näin yritys pääsee hyödyntämään markkinoiden kehittyneimpiä, ekologisimpia ja energiatehokkaimpia ratkaisuja, kuten hukkalämmön talteenottoa yhdistettynä erilaisiin lämpöpumppuratkaisuihin sekä muun muassa älykkäitä data-alustoja ja prosessin ohjausta. Säästöpotentiaali on useissa teollisuuskohteissa valtava ja säästöt voivat olla jopa 50 prosenttia energiakuluissa.

Tehokas energiaratkaisu ilman mittavia investointeja

Loimua tarjoaa Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä toimiville teollisuusyrityksille kokonaisvaltaisen energiapalvelukokonaisuuden. Se pitää sisällään asiakkaan tarpeisiin räätälöidyn energiaratkaisun sekä energiantuotantoprosessin käyttö-, valvonta-, kunnossapito- ja raportointipalvelut. Palveluun voidaan sisällyttää esimerkiksi yrityksen tarvitseman kylmä- ja lämpöenergian, sähkön sekä paineilman tuotanto. 

– Oleellista on, että asiakkaamme ei joudu investoimaan itse uuteen energiantuotantolaitokseen, vaan maksaa meille kuukausittain palvelumaksua, johon sisältyvät kaikki asiakkaan tarvitsemat energiapalvelut sekä käytetyn energian hinta. 

Vasama pitää Loimuan keskeisinä vahvuuksina energia-alan asiantuntijuuden ohella paikallisuutta sekä kehittyneitä digitaalisia alusta- ja ohjausratkaisuja. Loimua kehittää ja optimoi asiakkaalle kehitettyä energiaratkaisua koko sen elinkaaren ajan, mikä varmistaa energian tuottamisen ja hyödyntämisen tehokkuuden.

– Vahva omistajapohja tuo meille hyvät resurssit suurempienkin laitosinvestointien tekemiseen. Hyvä taloudellinen asemamme tekee meistä asiakkaille vahvan ja turvallisen kumppanin, Vasama sanoo.

Kätevää vastuullisuusraportointia

Loimuan energiapalveluun sisältyvä raportointi antaa asiakasyrityksille hyvät mahdollisuudet tarkastella toimintansa vastuullisuutta ja viestiä siitä omille sidosryhmilleen. 

– Kestävyysraporttien laatiminen tulee yrityksille koko ajan tärkeämmäksi. Meidän palvelumme avulla asiakkaamme saavat energiantuotannosta ja -käytöstä tarkkaa reaaliaikaista dataa, jota voidaan hyödyntää tukena niin toiminnan kehittämisessä kuin viranomaisille ja asiakkaille toimitettavien raporttien laadinnassa, Vasama sanoo.

Loimua tarjoaa lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja yritysten ohella myös taloyhtiöille ja omakotiasukkaille. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Hämeenlinnassa, Heinolassa, Jyväskylässä ja Oulaisissa. Vuonna 2022 Loimuan liikevaihto oli yli 92 miljoonaa euroa ja yritys työllisti 97 energia-alan osaajaa. Yrityksen omistajia ovat suuret ja vakavaraiset sijoitusyhtiöt Abrdn plc, DIF Capital Partners ja LPPI Infrastructure Investments LP.

Haku