Teollisuusautomaatio kaipaa tekoälyä ja koneoppimista

Monet teollisuusyritykset investoivat kuumeisesti automaatiojärjestelmiin, joista saadaan paras hyöty irti, kun avuksi valjastetaan myös tekoälyä, koneoppimista sekä reaaliaikaista datan keräystä tuotantoprosesseista.
TEKSTI TIMO SORMUNEN | kuva NELLY TULIMÄKI
Teollisuuden digitalisaatiosta on puhuttu jo vuosikausia ja hiljalleen tuo muutos on alkanut konkretisoitua myös meillä Suomessa. Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat nostaneet raaka-aineiden ja tuotantokustannusten hintoja, sotkeneet tuotanto- ja toimitusketjuja sekä pakottaneet siirtämään tuotantoa kaukomailta takaisin lähialueille. Samaan aikaan kilpailu on kiristynyt jatkuvasti.
Yhtälön lopputulemana täkäläisten teollisuusyritysten on ollut pakko investoida tuottavuutta, kustannustehokkuutta ja laatutasoa parantaviin automaatiojärjestelmiin.
Elisa IndustrIQ Oy:n toimitusjohtajan Lasse Nordlundin mukaan tarkka harkinta ja huolellinen analyysi ovat kasvavasta investointipaineesta huolimatta nyt valttia. Erityisen tarkkana pitäisi olla tekoälyn kohdalla, joka tulee Nordlundin mukaan olemaan yksi avaintyökalu myös valmistavassa teollisuudessa.
– Teollisuusautomaatiosta saadaan kaikki teho irti vasta sitten, kun sen rinnalla hyödynnetään tekoälyä ja koneoppimista. Jos kokonaisuuteen liitetään vielä reaaliaikainen datankeräys, saadaan tuotanto ja laaduntarkkailu aivan uudelle tasolle. Tämä näkyy nopeasti yrityksen materiaalitehokkuudessa, liikevaihdossa ja tuloksessa.
Oman alansa kärkiosaaja
Elisa-brändi voi kuulostaa teollisuusautomaatioon liittyvissä palveluissa yllättävältä nimeltä, onhan yhtiö profiloitunut koti-Suomessa pitkälti teleoperaattoriksi.
Elisa IndustrIQ:n juuret ovat Elisan omassa digitaalisessa transformaatiossa, jonka se aloitti jo vuosituhannen vaihteessa. Vuoden 2016 tietämissä samaa osaamista ryhdyttiin tarjoamaan myös teollisuuden toimijoille. Jos monimutkaisia tietoliikenneverkkoja pystyttiin automatisoimaan datan avulla, oli se elisalaisten mielestä mahdollista myös teollisuuden prosesseissa.
– Valmistavan teollisuuden älykäs valmistusohjelmisto kerää reaaliaikaista dataa eri laitteista ja prosesseista. Tätä dataa analysoimalla voidaan parantaa ja optimoida sekä toimitusketjuja että tuotantoprosesseja. Samalla vähennetään hukkaa, säästetään energiaa, parannetaan tuotteiden laatua ja kasvatetaan tuotantoa kestävästi.
Elisa IndustrIQ tunnetaan ulkomailla jo kokeneena teollisuuden ohjelmistojen tekijänä ja toimittajana, jonka osaamiseen luotetaan niin Kauko-Idässä, Euroopassa kuin Amerikan mantereella.
Vuonna 2020 toimintansa aloittanut ja yrityskaupoilla kasvanut automaatio-osaaja on toimittanut digitaalisia järjestelmiä useille monikansallisille brändeille, joiden joukossa ovat muun muassa ST Microelectronics, Mars, Ineos, Vynova, Friesland Campina ja Continental.
– Kumppanivalinnassa painaa ennen kaikkea se, että meidän avullamme mahdolliset laatupoikkeamat ja niihin liittyvät riskit havaitaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin myös tarvittavat korjausliikkeet voidaan tehdä nopeasti ilman kalliita tuotantokatkoksia, Nordlund kertoo.
Tällä hetkellä Elisa IndustrIQ:ssa on noin 850 alan asiantuntijaa, toimintaa on 20 eri maassa ja asiakkaita lähes 2 500 eri puolilla maailmaa.
Työkalu kestävyyspolulle
Elisan ja Elisa IndustrIQ:n missiona on tehostaa asiakasyritysten tuottavuutta, mutta luoda samalla myös kestävää kehitystä. Datapohjaisessa päätöksenteossa tämä tarkoittaa sitä, että dataa analysoimalla tunnistetaan prosesseissa piilevät tuhlaavat käytännöt, tehostetaan prosesseja sekä vähennetään ympäristövaikutuksia. Samalla tavoin myös energiankulutusta voidaan seurata reaaliajassa ja tarvittavilla korjausliikkeillä vähentää merkittävästi hiilijalanjälkeä.
Toimitusketjujen optimointiin on niin ikään tarjolla työkaluja, joilla varmistetaan kuljetusten vähäpäästöisyys ja minimoidaan raaka-ainehukka logistiikkaketjun jokaisella portaalla. Analyysikohteisiin kuuluvat myös työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja ympäristöön liittyvät seikat.
Elisa IndustrIQn markkinointijohtaja Tanja Rauniaho-Mitchell muistuttaa IndustrIQ-palvelujen tuovan selkeää helpotusta myös yrityksen hiilijalanjäljen laskemiseen ja siitä raportoimiseen. Tämä yrityksiä koskeva EU-velvoite astuu voimaan ensi vuoden alussa.
– Esimerkiksi asiakkaanamme oleva iso terästoimittaja hyödyntää järjestelmämme environment-moduuleja omissa vastuullisuus- ja ympäristöraporteissaan. Myös kyberuhkien torjunnassa teleoperaattorien vahvasta tietoturvaosaamisesta on selkeää etua.