Hyppää sisältöön

Teollisuuden tiennäyttäjä

Teollisuuden tiennäyttäjä

2.05.2022

Startupien innovaattorit ja alan yritykset kohtasivat Tampereella kesäkuussa 2017 pidetyssä Glass Performance Days -konferenssissa, joka keräsi yli 650 kansainvälistä osallistujaa. 

Vahva teollisuuden kokeilukulttuuri, uusien ideoiden luominen ja ennen kaikkea niiden nopea tuotteistus – siinä visioita, joita Tampereen seudulla on toteutettu hyvällä menestyksellä. 

TEKSTI I EEVA HIRVOLA-KOSTAMO KUVA I OPA LATVALA

Business Tampere pyrkii lisäämään kaupungin kansainvälistä tunnettuutta elinkeinoelämän kasvualustana. 

– Erityisesti huipputeknologioiden tuotekehityspaikkana Tampere aletaan jo tuntea maailmalla. Tästä on esimerkkinä amerikkalainen teknologiajätti Axon, joka laajensi helmikuussa 2018 Tampereelle, kertoo uudistuvan teollisuuden tiiminvetäjä Oula Välipakka

Tiimin asiakkuusvastaavat Katja Koponen, Jouni Myllymäki ja Heini Wallander kertovat, millä tavoin Business Tampere sysää vauhtia valmistavaan teollisuuteen hyödyntäen niitä osaamisalueita, joissa Tampere edustaa yhtä maailman huipuista. 

– Tuomme yhteen toimijoita, jotka eivät olisi muussa tapauksessa tavanneet – esimerkiksi iso teollisuusyritys, jolla on tuotekehitys- tai palvelumuotoilutarve, ja pieni akateeminen porukka tai startup-yritys, jolla on osaamista ratkaista tätä tarvetta, Koponen valottaa. 

Tampereella on hyvin pitkät perinteet valmistavassa teollisuudessa, jossa se on nyt astumassa digitaaliseen aikaan. 

– Täällä on globaalisti ainutlaatuiset mahdollisuudet viedä teollisuudenaloja nopeasti digitalisaation valtaväylälle. Autonomisesti liikkuvat työkoneet, signaalinkäsittely, konenäkö ja kuvantaminen ovat alueita, joissa täältä löytyy maailman parasta osaamista, Koponen kertoo. 

Lisätty todellisuus valtaa 

– Tampereelle on syntynyt kamerateknologioiden rinnalle viime vuosina vahva lisättyyn ja virtuaalitodellisuuteen liittyvä osaamiskeskittymä. Lisätyn todellisuuden avulla voidaan esimerkiksi esitellä paperikonetta messuilla sekä opettaa koneen käyttöä. Kirurgit käyttävät samaa teknologiaa koulutusvälineenä, Myllymäki luettelee. 

Microsoftin lähtö Tampereelta vuonna 2016 jätti paikkakunnalle mittavan reservin ICT-alan ja matkapuhelinteknologioiden osaajia. 

– ICT-osaajien kautta on Tampereelle perustettu viime vuosina merkittävä määrä startup-yrityksiä, jotka ovat lyhyessä ajassa kasvaneet keskisuuriksi, Koponen toteaa. 

– Startupit ovat tarjonneet rohkeasti palveluitaan teollisuudelle Suomessa ja Euroopassa. Kännykässä on monia sellaisia teknologioita, joita pystytään hyödyntämään teollisuuden digitalisoinnissa, Myllymäki lisää. 

Smartphone on wheels 

Merkittävä uusi tamperelainen alue-valtaus on autoteollisuus. Alueelle on syntynyt uusia yrityksiä, jotka kehittävät autoteollisuuteen komponentteja tai softaa. 

– Älykkään auton ja kännykän teknologiat ovat hyvin lähellä toisiaan, Koponen vertaa. 

– Tampereella on vahva digitalisaation ekosysteemi, joka pystyy tarjoamaan juuri niitä palveluita, joita voimakkaassa murrosvaiheessa oleva autoteollisuus tarvitsee, Wallander mainitsee. 

– ICT-ekosysteemiämme kuvaa hyvin se, että startupit tarjoavat yhden luukun palvelua. Otat yhteyttä yhteen yritykseen ja kerrot tuotekehitystarpeesi. Vaikka yritys ei pystyisi toteuttamaan kaikkea itse, sillä on niin vahvat verkostot, että se tietää mistä täydentävä osaaminen löytyy, Koponen kertoo. 

Tampere3-nimen alle yhdistyvät yliopistot ja ammattikorkeakoulu, yhteensä 35000 opiskelijaa, muodostavat paikkakunnalle laajan osaamisen ja kehittämisen poolin. Muun muassa Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) avaa laboratorioitaan yhä enemmän teollisuuden käyttöön. 

– Teknillinen Yliopisto on alun perin perustettu teollisuuden asettamiin tarpeisiin, ja yhteistyön tekeminen on sen selkärangassa. On esimerkkejä isoista yrityksistä, jotka ovat päättäneet sijoittua tälle alueelle sen takia, että täältä tulee huippuosaajia ja yhteistyö toimii mutkattomasti, Wallander kertoo. 

Business Tampere tukee kasvu-ja kansainvälistymishaluisia yrityksiä myös tarvittavien rahoitusvaihtoehtojen etsinnässä, messuilla ja vienninedistämismatkoilla. 

Tampereella kehitetään

HACKATHONIT tarjoavat mahdollisuuden tarttua tuotekehitystehtävään, jonka tuloksena syntyy konsepti-idea. 

PITCHAUSPÄIVÄT antavat tilaisuuden esitellä lyhyen puheenvuoron ajan ideoita teollisuusyrityksille. 

HAASTEKILPAILUT houkuttelevat tiimejä eri maista vastaamaan päämiehien asettamiin haastetehtäviin. 

Haku