Hyppää sisältöön

Teollisuuden laitetoimittaja sai voimaa vaikeuksista

Teollisuuden laitetoimittaja sai voimaa vaikeuksista

22.04.2021

Perheyrittäjyys näkyy vahvasti BBTechnicsin arvoissa. Henkilöstön hyvinvointiin panostetaan kertovat yrittäjä Stefan Kevin ja yrityksen taloudesta vastaava Jaana Kevin. 

BBTechnics Oy:n yrittäjän sisukas asenne ja perheyrityksen arvot ovat kantaneet liiketoiminnan yli karikkojen. Yritys on vain vahvistanut paikkansa teollisuusalalla. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen Kuva Patrik Pesonen & BBTechnics

Hymyilevät kasvot ilmestyvät Teams-ohjelman ruudulle. Pukuun ja solmioon sonnustautuneen BBTechnics Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Stefan Kevinin rauhallinen olemus viestii elämän olevan mallillaan. 

Kevin myöntää ensivaikutelman oikeaksi. Espoolaisella perheyrityksellä menee tällä hetkellä mukavasti, vaikka koronavirus riepottelee maailmaa. BBTechnicsin pursi on luovinut karikkoisilta rantavesiltä aavalle ja nyt tuulen voi antaa puhaltaa purjeisiin täysin palkein.

– Viime vuoden alku oli koronan vuoksi vaikea, mutta jo kesällä tilanne helpottui ja loppujen lopuksi vuodesta 2020 tuli historiamme paras vuosi. Yrityksemme on nyt stabiili, rahavirta on kääntynyt positiiviseksi ja olemme hyvässä kasvusuunnassa. Vuonna 2019 tekemämme, neljään tuoteportfolioon keskittyvä strategiamme, liiketoiminnan tehostamistoimet ja brändin päivitys ovat alkaneet kantaa hedelmää, Kevin iloitsee.

Kilpailuetua merkeillä

Yrityksen tuoteporfolio käsittää muovihitsauksessa, liimauksessa sekä prosessilämmön tuotannossa tarvittavat laitteet. Repertuaariin kuuluvat esimerkiksi kuuma- ja kylmäliimalaittet, ekstruuderit, kuuma-ilmapuhaltimet, kalvokoneet sekä hitsauksessa tarvittavat hitsauslangat ja muovilevyt.

– Olemme erityisen vahvoja muovihitsauksessa. Suomessa markkinaosuutemme on näissä laitteissa 65 prosentin luokkaa. Meillä on erittäin kovaa osaamista myös prosessilämpö- ja liimauspuolen tuotteista. Näillä tuotealueilla markkinaosuutemme asettuu 10–20 prosentin välimaastoon. 

BBTechnics Oy edustaa Suomessa yksinoikeudella toimialojensa huppumerkkejä kuten Leisteria, ITW Dynatecia, UES, Widosia ja Eurostandardia. Yrityksen maahantuomien brändituotteiden kirjoon kuuluvat myös Graepel, Ritmo, Frank, Agru sekä Carlisle Fluid Technologies.

– Olemme rakentaneet tuotevalikoiman huolellisesti asiakkaan kokonaisvaltaisia tarpeita silmällä pitäen. Pystymme toimittamaan asiakkaille niin yksittäisiä tuotteita kuin laajoja ja räätälöityjä kokonaisratkaisujakin. Logistiset ratkaisumme takaavat tuoteille tehokkaan varastoinnin, jakelun ja toimitusvarmuuden. 

Laajan tuoteportfolion ansiosta yrityksellä on asiakkaita monilta eri toimialoilta. Yli 5 500 yritystä kattavassa asiakasrekisteristä on yrityksiä muovi-, pakkaus- ja rakennusteollisuuden toimijoista metsä- ja elintarvikealan yrityksiin.

– Teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa ja haluamme olla heidän tukena viemässä heidän tavoitteitaan eteenpäin. Haluamme luoda asiakkaille kilpailuetua tarjoamalla juuri heidän tarpeisiinsa sopivia tuotteita ja ratkaisuja. Yhdistämällä taitavasti rakennetun tuoteportfoliomme sekä asiantuntijuutemme, pystymmekin vastaamaan monipuolisesti asiakkaan erilaisiin ja haastaviinkin muovitarpeisiin. 

Parin viime vuoden aikana BBTechnics on rakentanut kolmen vahvan tuotekategoriansa rinnalle neljännen, palveluista koostuvan liiketoiminta-alueen. Se kattaa yli 30 000 myyntiartikkelin linkittyvät asennus-, huolto-, korjaus-, varaosa- ja käyttökoulutuspalvelut sekä teknisen tuen.

– Sloganimme on vehkeet kunnossa. Haluamme, että asiakkaan tuotteet toimivat moitteetta koko pitkän elinkaarensa ajan. Oston jälkeen asiakkaan ei tarvitsekaan tuntea olevansa yksin. Huolehdimme tuotteiden käyttökoulutuksesta ja ennakoimme laitteiden tulevat huolto- ja korvaustarpeet. Näin asiak-
kaan tuotanto ei keskeydy missään tilanteessa. Huoltojen ja korjausten ajaksi toimitamme asiakkaalle tarvittaessa varalaitteet.

LAITOIN KOKO talouteni peliin ja ostin yrityksen luottaen sen toimintaan. 

Globaaleja brändejä

  • BBTechnics on muovi- ja teollisuusalan vahva suomalainen vaikuttaja.
  • Valikoimiin kuuluu yksinoikeudella alan huippujen tuotemerkkejä.
  • Laaja valikoima mahdollistaa sekä yksittäisten tuotteiden että laajojen kokonaisuuksien hankinnan tarpeista riippuen. 
  • Logistisissa ratkaisuissa huomioidaan varastointi, jakelu sekä tuotteiden toimitusvarmuus.
  • Yritys pitää huolta tuotteen koko elinkaaresta tarjoamalla sille huolto- ja korjauspalveluja.
  • BBTECHNICS.COM

Sisulla läpi karikoiden

Vaikka BBTechnicsin purjeisiin puhaltaa nyt myötäinen tuuli, ei elämä ole aina ollut yhtä auvoista. Itse asiassa matkan varrelle on osunut niin kovia karikoita ja jäävuoria, että huterampi venho olisi kokenut matkalla jo haaksirikon. 

Kevinin mukaan 2010-luvulle mahtui useampi perättäinen haastava vuosi. Ongelmien vyyhti alkoi kasautua vuonna 2016, kun Viroon perustetun tytäryhtiön johdon tekemät petokset alkoivat paljastua. Samanaikaisesti Ruotsiin perustettuun tytäryhtiöön tehdyt massiiviset investoinnit osoittautuivat virheellisiksi. Kotimarkkinoillakin oli haasteita pärjätä. 

– Kaikkien ongelmien yhteisvaikutuksesta kuusi vuotta jatkunut kasvumme kääntyi kertaheitosta alamäeksi. Yrittäjänä sitä oli tuolloin aivan lopussa. Luovuttaminen ei kuitenkaan käynyt mielessä. Halusin kantaa vastuun perheestäni, työntekijöistäni ja yrityksemme asiakkaista. Onneksi sain tuolloin tukea hallitukseltamme, ja henkilöstömme jatkoi tasokasta päivittäistä työtään. Se lohduttaa, että onnistuimme vaikeassa tilanteessa tekemään järkeviä ja oikeita valintoja.

Notkahduksen oikaiseminen vaati yritykseltä kovaa kulukuria ja selkeää visiota paremmasta huomisesta. Ruotsin toiminta ajettiin alas vuonna 2018 ja palvelutoiminnasta kehitettiin BBTechnicsille neljäs vahva kivijalka.

– Vuonna 2019 kovat sopeuttamistoimenpiteet alkoivat tuottaa tulosta, mutta Postin ja paperiteollisuuden lakot sekä korona sotkivat vielä kuvioita. Onneksi näistäkin selvittiin, Kevin toteaa hymyillen.

Töitä asiakkaiden eteen

BBTechnicsin johtoon siirtyessään Kevinillä oli jo pitkä ja menestyksekäs ura liike-elämässä. Hän oli työskennellyt muun muassa yli kaksi vuosikymmentä suuren saksalaisen pörssiyhtiön, Bilfingerin, Suomen maaorganisaation toimitusjohtajana. Kevin oli perustanut ja kasvattanut myös useita yrityksiä.

– Bang & Bonsomerin perustaessa BBTechnics Oy:n vuonna 2008 aloitin yrityksen johdossa ja vähemmistöosakkaana. Lama kuitenkin koetteli BBTechnicsiä ja pääomistaja halusi luopua yrityksestä vuonna 2010. Laitoin koko talouteni peliin ja ostin yrityksen kokonaan itselleni. Minulla oli vahva usko yrityksen toimintaan. Lapsetkin olivat silloin pieniä ja jatkamalla yrityksen johdossa sain tehdä työtä heidän lähellään, Kevin kertoo.

Lamasta selviydyttiin ja yritys kasvoi ostamalla Heka Engineering Oy:n ja myöhemmin valtaosan
Tallberg Tech Oy:stä. Samalla BBTechnicsin toiminta laajeni Viroon ja muihin Baltian maihin. Syntyi BBTechnics Baltic Ou. 

Tänä päivänä BBTechnicsin ja Viron tytäryhtiön toiminnot työllistävät yhteensä 10 työntekijää Espoossa, Vaasassa ja Tallinnassa. Yrityksen liikevaihto on kivunnut haastavien vuosien jälkeen lähes kolmeen miljoonaan euroon.

– Rakas vaimoni Jaana Kevin on myös perheyrityksen toiminnassa vahvasti mukana. Hän hoitaa yrityksemme talouden. Kuudesta lapsestamme vanhin on jo tehnyt yrityksessä kesätöitä ja toinenkin on aloittamassa työskentelyn tänä keväänä. Olisi hienoa, jos joku lapsistamme innostuisi aikuistuttuaan tulemaan meille töihin. Jokainen saa kuitenkin päättää urastaan itse.

Perheyrittäjyys näkyy vahvasti myös BBTechnicsin arvoissa. Kevinin mukaan yrityksen tekeminen on pitkäjänteistä ja henkilöstön hyvinvoinnista kannetaan suuri vastuu ja siihen panostetaan. Kevin antaa mielellään vastuuta työntekijöilleen, ja he ovat halukkaita sitä myös ottamaan.

– Meillä on yrityksen sisällä luottamukselliset ja läheiset välit sekä vahva kunnioitus toisiamme kohtaan. On ollut kiva huomata, että korona-aika on entisestään onnistunut hitsaamaan porukkaa vielä enemmän yhteen. Jokainen meistä kantaa henkilökohtaisen vastuun toimittamistamme tuotteista, jotta asiakkaat voivat olla turvallisin ja luottavaisin mielin. Asiakas on meille aina ykkönen, mutta yhtä tärkeänä näen myös Suomi Oy:n hyvinvoinnin, kiteyttää Kevin. 

Tuotevalikoima on rakennettu asiakkaiden tarpeiden mukaan. Tuotteita voidaan toimittaa yksittäin tai räätälöidyissä kokonaisuuksissa. 

Haku