Hyppää sisältöön

Teollisuuden hukkalämmöt ovat energian aarreaitta

Teollisuuden hukkalämmöt ovat energian aarreaitta

11.10.2022

Caligo Industrian toimitusjohtaja Oskari Salovaara kertoo, että yrityksen pesuriratkaisuja on toimitettu Suomen lisäksi myös Ranskaan ja Puolaan.

Kun energian hinta nousee, on hukkalämpöjen talteenotto suurta viisautta. Viisauden lisäksi tarvitaan myös kokemusta, osaamista ja teknologiaa.

TEKSTI | JUKKA NORTIO   KUVA | SUVI ELO

Kannustan kaikkia suomalaisia ilmiantamaan piippuja, joista nousee vesihöyryä, sillä ne ovat aina potentiaalisia hukkalämpökohteita, toteaa naurahtaen Caligo Industria Oy:n tuore toimitusjohtaja Oskari Salovaara.

Sadoilla sahoilla on lämpölaitos, jonka hukkalämpö voidaan hyödyntää suoraan sahan omiin prosesseihin. Näin sahat säästävät ulkopuolisen energian tai esimerkiksi uuden isomman kattilan hankintakuluissa.

Caligon ratkaisu sahoille ja teollisuuteen on kondensoivaan tekniikkaan perustuva automatisoitu kokonaisuus. Sen ydin on pesuritorni, jossa on pesuvyöhyke ja lämmöntalteenottovyöhyke. 

Pesurissa on optimoitu sekä lämmön talteenotto- että pesufunktio. Pesuvyöhyke on aiempia ratkaisuja pidempi, jolloin pesu kestää perinteistä pesuria kauemmin. Niinpä se poistaa hiukkasia entistä tehokkaammin. Pesuri on täyttä terästä, jolloin se on sahaympäristössä turvallisempi ratkaisu kuin aiemmat. 

Asiakkaat, kuten Keiteleen saha, ovat ottaneet Caligon ratkaisun tyytyväisenä vastaan.

– Kuivuriin integroidun ratkaisun ansiosta Keiteleen ei tarvinnut ostaa kuivuri-investoinnin yhteydessä uutta kattilaa tai suurentaa vanhaa kattilaa, kun vanhan kattilan perään pistettiin pesuri ja kytkettiin suoraan kuivuriin. Kun kuivuri tuottaa myytävää tuotetta ja energia tulee prosessiin ilman merkittäviä polttoaine- tai käyttökustannuksia, ovat nämä herkullisia ratkaisuja asiakkaillemme.

Tasoittaa lämmön tuotantoa

Caligo tarjoaa patentoimiaan lämpöakkujen käyttöratkaisuja kaukolämpötuotannon piikkien ja tarpeen tasoittamiseen. Sellainen on toteutettu muun muassa Kankaanpäässä.

– Innovatiivista on, että käytämme samaa lämpöpumppua  akuston lataamiseen ja purkamiseen.

Kankaanpäässä toimiva Vatajankoski Oy saa Caligon kondensoivalla teknologialla energiaa kaukolämpöverkkoonsa Knauffin kipsilevytehtaan hukkalämmöstä. Teho vaihtelee neljän ja kahdeksan megawatin välillä. Lisäksi prosessi kerää 30 000 kuutiota vettä vuosittain, joka voidaan ottaa takaisin kipsilevytehtaan käyttöön. Tällä ratkaisulla pystytään kesäaikaan korvaamaan bioenergialaitoksen kaukolämpötuotanto. Näin myös poltetaan vähemmän ja hiilidioksidipäästöt ovat merkittävästi pienemmät.

Prosessihöyryt johdetaan Caligon prosessiin, jossa niiden lämpötilaa saadaan kaukolämpöverkolle sopivaksi. Ratkaisuun kuuluvien lämpöakkujen koko on optimoitu lämpöpumpulla, jolla akkujen lämpö siirretään tehokkaasti käyttöön.

– Lataamme lämpöakkuja pesuri-lämpöpumppukombinaatiolla viisi päivää viikossa. Viikonloppuna puramme samalla lämpöpumpulla lämpöä kaukolämpöverkkoon. Samalla, kun nostamme lämpötilaa, ajamme kylmempää vettä akkuun. Näin akun kapasiteetti on tehokkaammin käytössä. Vaikka akun lämpötilat itsessään eivät ole korkeita, voidaan niitä hyödyntää lämpöpumpun avulla niin, että saamme riittävän korkeita lämpötiloja kaukolämpöverkkoon.

Haku