Hyppää sisältöön

Teollisen pintakäsittelyn vastuullinen ammattilainen

Teollisen pintakäsittelyn vastuullinen ammattilainen

10.06.2021

Palosuojamaalaus kuuluu Teollisuusmaalaamo Haapanen Oy:n erityisosaamiseen ja sen tekijöiltä löytyy siihen TRY:n myöntämä pätevyys.

Teollisuusmaalaamo Haapanen Oy toteuttaa metallien pintakäsittelyt asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Eino Ansio

Vuonna 1981 perustettu Haapanen Oy palvelee suomalaisia teollisuuden alan yrityksiä Pirkkalasta käsin. Palveluvalikoimaan kuuluvat erikokoisten teräs-, alumiini- sekä ruostumattomien metallikappaleiden raepuhallus, jauhe- ja märkämaalaus sekä palosuojamaalaus. Tilauksista noin 60 prosenttia tulee Pirkanmaan ulkopuolelta, ja asiakasyritysten koot vaihtelevat laidasta laitaan. 

– Meillä on vuodessa noin 250 asiakasta, joista jokaisella on omat tuotteet. Kapasiteetti on vahvuutemme, olemme alihankintamaailmassa suuri toimija, kertoo Haapanen Oy:n toimitusjohtaja Teemu Mäkelä. Vahvuuksiamme on myös standardien ja ohjeistusten hallinta. Asiakkaiden vaatimukset ovat meille lähtökohta – työ pohjautuu asiakkaiden toiveisiin. Vuosien saatossa olemme kehittäneet menetelmiä, joilla saamme tehtyä sen, mitä asiakas todella haluaa. 

Haapanen on standardin EN 1090-2 mukaisesti sertifioitu teollisuusmaalaamo ja hyväksytty toimittamaan pintakäsittelypalveluita rakennustuotteiden CE-merkintää vaativiin kohteisiin. Yrityksen erityisosaamista on palosuojamaalaus, ja sen henkilökunnalla on TRY Teräsrakenneyhdistys ry:n määrittelemä pätevyys palosuojamaalausten tekemiseen.

JAUHEMAALAUS ei synnytä lainkaan liuotinpäästöjä.

Elinkaariajattelu edellä

Vastuullisuus näkyy Haapasen toiminnassa paitsi standardien ja asetusten mukaisella tavalla ja asiakasvaatimusten mukaan tehtävässä työssä myös ympäristön huomioimisessa ja kotimaisten tuotteiden valinnassa. Jätteet kierrätetään, ja tuotannossa suositaan korkean kuiva-ainepitoisuuden maaleja. Raaka-aineesta yli 80 prosenttia hankitaan kotimaisilta valmistajilta. 

– Käytämme jauhemaalausta aina, kun se on mahdollista. Jauhemaalaus on pintakäsittely, josta ei synny minkäänlaisia liuotinpäästöjä. Olemme Suomessa jauhemaalauksen uranuurtaja ja käyttäneet menetelmää korroosionestomaalauksessa jo yli 20 vuotta.

Haapasen vastuullisuuteen kuuluu myös elinkaariajattelu. 

– Myymme pintakäsittelypalveluita kunnossapito- ja huoltosuunnitelman kanssa, jotta tuote saadaan kestämään kohteessa. Mikäli tuotteita käytetään väärissä olosuhteissa tai pintoja ei huolleta, ne pitää maalata pian uudelleen. Myymme pintakäsittelytuotteen, jonka on tarkoitus kestää, Mäkelä avaa.

Vastuullisuus on näkynyt Haapasen toiminnassa myös koronavuoden aikana. Käyttöön otettiin turvavälit ja maskit ja työvuorot järjestettiin siten, etteivät ilta- ja aamuvuorolaiset ole kohdanneet. Toiminta on turvannut työntekijöiden terveyden lisäksi myös yrityksen toiminnan.

– Olemme varmistaneet tuotannollisilla järjestelyillä sen, ettei koko talo joudu karanteeniin kerralla.

Haku