Hyppää sisältöön

Teollinen internet tarkoittaa liiketoimintojen murrosta

Teollinen internet tarkoittaa liiketoimintojen murrosta

16.12.2021

Toimitusjohtaja Mikko Uuskoski näkee, että digitalisaation ja teollisen internetin nousun myötä koneilta aletaan vaatia tulevaisuudessa yhä enemmän ominaisuuksia. 

Teollisuuden uusi aikakausi tekee tuloaan alan yrityksiin Suomessakin. Modernien teknologioiden avulla parannetaan kilpailukykyä sekä muovataan liiketoimintoja uuteen malliin. 

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN  KUVA | TEEMU HEIKKILÄ

Toimitusjohtaja Mikko Uuskoski näkee, että digitalisaation ja teollisen internetin nousun myötä koneilta aletaan vaatia tulevaisuudessa yhä enemmän ominaisuuksia. 

Nopeimmat teollisuudenalat ovat jo ottaneet käyttöön digitalisaation ja automaation monipuolisen työkalupakin. 

– Automaatio- ja informaatioteknologia on tärkeää huomioida jo tuotekehityksen ja koneenrakennuksen aikana. Tuomalla koneisiin uusia ominaisuuksia pystytään hallitsemaan niiden koko elinkaarta, huomauttaa toimitusjohtaja Mikko Uuskoski Beckhoff Automation Oy:stä. 

Saksalainen perheyritys Beckhoff on teknologian edelläkävijä ja tehdasautomaation kehittäjä. Sen tytäryhtiö on toiminut jo 19 vuotta Suomessa. Työntekijöistä valtaosa on diplomi-insinöörejä tai insinöörejä. 

Laitteet ja ohjelmistot tuodaan Saksasta, mutta Suomessa hoidetaan myyntiä ja huoltoa, annetaan teknistä tukea, koulutusta sekä tehdään tuotekehitystä ja sovelluksia. 

Elinikäisiä asiakassuhteita 

Beckhoff Automation tarjoaa kokonaispalvelua suomalaiselle teknologiateollisuudelle. Yritys integroi avoimia automaatiojärjestelmiä prosessien ohjaamiseen. Ohjelmistoja käytetään laajalti erilaisilla aloilla paperiteollisuudesta energianjakeluun ja -tuotantoon. 

– Perheyrityksenä tavoitteenamme on luoda pitkä ja luottamuksellinen asiakassuhde. Se tietysti mahdollistaa myös kustannustehokkaimmat ratkaisut, Uuskoski katsoo. 

Osoituksena onnistumisesta hän pitää sitä, että kaikki Beckhoffin alkutaipaleen asiakkaat tekevät edelleen yhteistyötä yrityksen kanssa. 

– Ohjausjärjestelmän toimittajan ja asiakkaan välinen suhde on vähän kuin avioliitto. Sitoutumisen on tarkoitus kestää loppuiän. 

Kun ohjausjärjestelmää lähdetään räätälöimään asiakkaalle, menettely alkaa tarpeiden kartoituksesta, ratkaisuehdotuksen tekemisestä ja sen kehittelystä yhteistyössä. Lopulta – joskus pitkänkin – kehityskaaren jälkeen päästään hiotun ratkaisun tuottamiseen sekä toimittamiseen asiakkaalle. 

Digitalisaatio merkitsee teollisuudessa internetin laajentumista laitteisiin ja koneisiin. Ilmiöstä käytetään nimitystä esineiden internet, englanniksi Internet of Things. 

Laitteet keräävät dataa pilvipalveluihin, keskustelevat keskenään ja ovat yhteydessä toisiinsa. Kun prosessista saadaan jatkuvaa tietoa, voidaan myös optimoida työvaiheita ja tuotantoa. 

Teollisuuden uusi aikakausi 

Laajemmassa mielessä puhutaan uusimmasta teollisesta aikakaudesta, teollisuus 4.0:sta. Kehityskulkua vauhdittavat prosessorien kapasiteetin ja järjestelmien liitettävyyden kasvu sekä yhä monipuolisemmat ohjelmistot. 

Uuskoski näkee, että teollinen internet merkitsee isoa murrosta myös liiketoimintoihin. Ne tulevat muuttumaan digitaalisten trendien myötä, kun koneilta aletaan vaatia yhä enemmän ominaisuuksia. 

Jatkossa asiakkaat odottavat jatkuvaa tulovirtaa ja haluavat maksaa vain koneen suorituskyvystä. 

– Ensin siirrytään ehkä laitteiden vuokraamiseen, sitten laskuttamaan niiden käytöstä ja lopulta maksetaan ainoastaan tuotoksesta ja tuloksesta, Uuskoski arvelee. 

Beckhoffin toimittamat avoimet automaatiojärjestelmät pohjautuvat PC-pohjaiseen ohjaustekniikkaan. Avoin ohjausjärjestelmä voidaan liittää muihinkin järjestelmiin, jotka käyttävät standardirajapintoja. 

– Avoimet järjestelmät merkitsevät joustavuutta ja antavat valmiuden tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. 

Teollisuuden digitalisaatio työllistää monenlaisia osaajia pilvipalvelujen tarjoajista ohjelmistojen kehittäjiin. Liitettävyys mahdollistaa ekosysteemin syntymisen myös kumppaneiden kesken. 

TEKNOLOGIAN EDELLÄKÄVIJÄ

  • Beckhoff on saksalainen perheyritys, jonka tytäryhtiö on toiminut Suomessa jo 19 vuotta. 
  • Suomen toimintoja ovat esimerkiksi myynti, huolto, tuote- ja sovelluskehitys, koulutus sekä tekninen tuki. Laitteet ja ohjelmistot tuodaan Saksasta. 
  • Tuotteita ja järjestelmäratkaisuja käytetään erilaisissa työstökeskuksissa ja rakennusautomaatiossa.

Haku