Tekstiilijätteestä kestävää designia

HKL:n kuljettajien vanhojen työtakkien elämää on pidennetty valmistamalla niistä noin 700 reppua.
Käytöstä poistettujen tekstiilien kierrätysaste on maailmanlaajuinen ongelma: suurin osa yritysten tekstiilipoistoista päätyy edelleen poltettavaksi, vaikka kierrätyksen innovaatiot lisääntyvät vauhdilla.
TEKSTI | LAURA SYRJÄLÄ KUVA | JETRO STAVÉN
Millainen voisi olla käytetyn työvaatteen uusi elämä? Entä miten armeijan pesusäkin elämä jatkuu design-laukkuna? Materiaalilähtöisyys on keskeisessä asemassa kaikessa toiminnassa, mitä tekstiilialan yitys Globe Hope tekee. Useat kierrätys- ja ylijäämämateriaalit ovatkin jo muodostuneet tavaramerkeiksi yritykselle ja ne määrittävät hyvin paljon sen valmistamien laukkujen sekä asusteiden ulkonäköä. Jo puolentoista vuosikymmenen ajan toiminut Globe Hope on syntynyt rakkaudesta tekstiiliin.
– Materiaaleista esimerkiksi turvavyöt ovat suunniteltu kestämään jatkuvaa kulutusta ja vetoa. Kun niiden on aika eläköityä, ne jatkavat elämäänsä tyylikkäiden laukkujen kantohihnoina. Armeijatekstiilit puolestaan kestävät kovaa kulutusta ja pesua. Siksi käytämme armeijamateriaaleja valmistamissamme laukuissa, kertoo Globe Hopen perustaja Seija Lukkala.
Ei kertakäyttökulttuurille
2000-luvun alussa luonnonvarojen riittämättömyys oli vielä harvan design-yrityksen tai kuluttajan huoli. Vastuullisesta kuluttamisesta tuli kuitenkin valtavirran puheenaihe, kun kiertotalous alkoi koskettaa yhä useampaa toimialaa. Lukkala perusti Globe Hopen, koska hän halusi tehdä jotain konkreettista kertakäyttökulttuuria vastaan. Lukkalan mielestä Suomesta puuttuu edelleen kokonaisvaltainen palvelukonsepti tekstiilien vastuulliseen kierrättämiseen.
– Useat suomalaiset yritykset ymmärtävät, että tarpeettomat tekstiilit kannattaa kierrättää, eikä polttamista nähdä vastuullisesti toimivan yrityksen vaihtoehtona.
Tekstiilien polttaminen on silti tavallista, vaikka se tuottaa hyvin vähän hyötyjä. Poistotekstiilien kierrätys korostuu myös kotitalouksissa vuodesta 2025 alkaen, minkä jälkeen tekstiileille tulee lakisääteinen erilliskeräys.
Palvelukonseptin avulla voidaan ottaa vastaan kaikki yritysten poistotekstiilit.
Globe Hopen perustaja Seija Lukkala
Poistotekstiilien uusi elämä
Globen Hopen designfilosofian mukaisesti kierrätysmateriaalit antavat uusille laukuille ja asusteille pääominaisuutensa. Syksyllä ilmestyneessä Riite-mallistossa on keskitytty muutamaan päämateriaaliin, joilla on saatu aikaan yhtenäinen kokonaisuus. Riite-mallistossa nähdään kirjo erilaisia poistotekstiilejä: armeijan materiaaleja, turvavyötä, nahkaa, purjekangasta, messumattoa ja turvevillaa.
Lukkala kertoo Globe Hopen kehittäneen ZeroWaste-palvelukonseptin, jonka avulla voidaan ottaa vastaan kaikki yritysten poistotekstiilit ja kierrättää ne tehokkaasti. Poistotekstiileistä kehitetään uusiotuotteita vaikkapa yrityksen omiin tarpeisiin, kuten liike- tai henkilöstölahjoiksi tai imago- ja promootiotuotteiksi. Huonokuntoiset tekstiilit sen sijaan ohjataan jalostettavaksi lähituotantoon, jonka kautta ne päätyvät esimerkiksi eristeiksi, pakkausmateriaaleiksi tai suodattimiksi.