Hyppää sisältöön

Tekoälystä on hyötyä, kun kyseessä voi olla harvinaissairaus

Tekoälystä on hyötyä, kun kyseessä voi olla harvinaissairaus

20.01.2023

Tiina Hervosen ja Kaisa Elomaan mukaan harvinaissairauksissa haasteena on usein diagnoosin saaminen.

Moni potilas joutuu odottamaan vuosia, ennen kuin syy merkillisiin oireisiin saadaan selville. Taustalla voi olla harvinaissairaus, jota hoitohenkilökunta ei osaa epäillä. Harvinaissairauksiin erikoistunut Takeda Oy kehittää uusia hoitomuotoja ja potilaita tukevia ratkaisuja muiden toimijoiden kanssa. 

TEKSTI | HELEN PARTTI   KUVA | JOONA RAEVUORI

Ihmishengen pelastuminen voi olla joskus täpärää. Ensiapuun saapuu potilas, jolla on kurkunpään turvotusta. Hoitohenkilökunta epäilee allergista reaktiota; potilas on kenties syönyt jotain väärää, esimerkiksi pähkinää. 

– Syy voikin olla perinnöllinen harvinaissairaus HAE, ja tilanne voi olla hengenvaarallinen. Olisi todella tärkeää tehdä oikea diagnoosi, jotta potilas saisi heti oikeaa hoitoa, toteaa Tiina Hervonen Takedalta. 

Se, että hoitohenkilökunta tunnistaisi kyseisen turvotuskohtauksia aiheuttavan sairauden, hereditaarisen angioödeeman, ajoissa, on Takeda Oy:n tavoitteiden kärjessä. Yritys tarjoaa koulutusta harvinaissairauksien tunnistamiseen ja tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa nopeuttaakseen lääkeinnovaatioiden kehittämistä. Hervonen johtaa yrityksen harvinaissairauksien liiketoimintayksikköä.

Diagnoosia on monesti odotettava kauan

Harvinaissairauksia sairastaa maailmanlaajuisesti arviolta 350 miljoonaa, Suomessa yli 400 000 ihmistä. Lähes 90 prosenttia sairauksista on perinnöllisiä. Vain viiteen prosenttiin yli 7 000:sta maailmalla tunnetusta harvinaissairaudesta on saatavilla hoitoa. Harvinaissairauksiin luetaan muun muassa monet immuunipuutossairaudet.

Takeda kehittää lääkeinnovaatioita ja hoitomuotoja erityisesti harvinaissairauksiin. Yli 240-vuotiaan japanilaisyrityksen toimintakulttuurin keskiössä on potilas. 

– Emme tuo potilaalle ainoastaan lääkehoitoa, vaan olemme vahvasti mukana koko sairauden aikana. Tavoitteenamme on jo lääkkeen kehitysvaiheessa miettiä potilaan hoitoa kokonaisvaltaisesti. Yhteistyössä lääkäreiden ja potilaiden kanssa lähdemme rakentamaan sairauden hoitoa tukevia ratkaisuja, Hervonen selventää.

Harvinaissairauksissa usein haasteena on diagnoosin saaminen ja asiantuntijoiden löytäminen. Oireet saattavat liittyä moniin elimiin, jolloin potilas voi hakea apua monelta erikoislääkäriltä. Munuaislääkäri tutkii munuaisia, sydänlääkäri sydäntä ja ihotautilääkäri ihoa. 

– Esimerkiksi lysosomaalisten kertymäsairauksien tapauksessa potilaat kiertävät monesti yhdeltä spesialistilta toiselle, kunnes joku osaa epäillä sairautta, jossa yhdistyvät kaikki potilaan oireet. Olisi hyvä, että perusterveydenhuollossa olisi työkaluja tällaisen sairauden nopeampaan diagnoosiin. Työkalut voisivat olla esimerkiksi sähköisiä tarkistuslistoja, sanoo Kaisa Elomaa, Lead Center of Excellence for Innovation, Nordics.   

Pitkä odottelu ja epätietoisuus huonontavat potilaan terveydentilaa ja verottavat terveydenhuollon resursseja. Nopea diagnoosi parantaisi puolestaan potilaan elämänlaatua ja työkykyä ja toisi kustannussäästöjä yhteiskunnalle.

Tukea kattavasti hoitopolun jokaiseen vaiheeseen

Harvinaissairauksien hoidossa hyödynnetään tekoälyä hoitopolun monissa eri vaiheissa. 

– Tekoälyä voidaan käyttää muun muassa diagnoosin edistämisessä, potilaan yksilöllisen hoidon optimoinnissa ja sairauden eri vaiheiden tarkkailussa. 

Sitä nähdään jo nyt esimerkiksi kuvantamisessa ja robottileikkauksissa. Takeda soveltaa koneoppivaa tekoälyä lääke- ja digitaalisissa innovaatioissaan, muun muassa neurologisten sairauksien diagnosoinnissa ja potilaiden seurannassa.  

– Tekoälyä hyödyntävät lääkinnälliset laitteet ovat apuvälineitä, jotka tuottavat dataa lääkärin katsottavaksi ja arvioitavaksi. Datasta voi olla suuri merkitys diagnoosin teolle ja optimaalisen hoidon räätälöinnille. Suunta on kohti personoitua lääkehoitoa, Elomaa jatkaa.

Tekoälyyn nojaavat innovaatiot syntyvät yhdessä terveydenhoitohenkilökunnan, potilaiden, tekoälyfirmojen ja laitteistojen kehittäjien kanssa. Yhteistyöhön osallistuvat myös biopankit, sairaalat, sähköiset potilastietojärjestelmät ja geenilaboratoriot. 

– Olemme selvittäneet yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, miten sairaaloiden tietoaltaita ja biopankkien kerämää dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi harvinaisen Glaucherin taudin tunnistamisessa, Elomaa havainnollistaa.  

– Haluamme kasvattaa koko terveydenhuollon ekosysteemiä tuomalla yhteen eri toimijoita. Emme halua vain kehittää lääkkeitä, vaan luomme monistettavia ratkaisuja, jotka koituvat kaikkien yhteiseksi hyväksi, Hervonen summaa.

C-ANPROM/FI/CORP/0046 Prep. 1/2023

JAPANISTA MAAILMALLE

  • Takedan juuret ulottuvat vuoteen 1781, jolloin Chobei Takeda I perusti lääkkeiden jakelu- ja tukkukauppatoimintaa harjoittavan yrityksen Japanissa.
  • Vuonna 1871 Chobei Takeda IV laajensi toimintaa ja aloitti länsimaisten lääkkeiden maahantuonnin Japaniin muun muassa malarian ja koleran hoitoon. Tästä yritys on kasvanut nykyiseksi moderniksi yhtiöksi, joka tutkii, tuotekehittää, valmistaa ja markkinoi lääkkeitä.
  • Takedan oma tutkimustoiminta käynnistyi 1900-luvun alussa, josta lähtien tutkimus ja tuotekehitys on ollut yksi Takedan liiketoiminnan kulmakivistä.
  • 1960-luvulla Takedan liiketoiminta laajeni muualle Aasiaan, Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. 2000-luvulla Yhdysvalloissa ja Euroopassa tehdyt yritysostot ovat tehneet Takedasta globaalin lääkealan edelläkävijän.

Haku