Hyppää sisältöön

Tekoälyä kulunhallintaan sekä liikennelaskentaan

Tekoälyä kulunhallintaan sekä liikennelaskentaan

15.03.2022

Kamerajärjestelmät ovat keskeinen osa Visyn ohjelmistoratkaisuja, jotka mahdollistavat tekoälyn käytön liikennevirtojen ymmärtämisessä, esimerkiksi liikennejärjestelyjen muuttuessa.

Kulunhallintaprosessit sekä liikennevirtojen mittaaminen voidaan automatisoida tekoälyn sekä kehittyneen sensoriteknologian avulla.


TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | VISY

Kotimainen ohjelmistoyritys Visy Oy on kehittänyt älyteknologiaan perustuvia kulunvalvonnan ja logistiikan ratkaisuja 90-luvun puolivälistä lähtien. Kaksi vuotta sitten yritys liittyi yhteen ruotsalaisen älyliikenteeseen ja sensoriteknologiaan erikoistuneen Sensebit AB:n kanssa. 

Visy Oy:n teknologiajohtajana työskentelevän Heikki Huttusen mukaan yritykset pystyvät yhdessä toteuttamaan laajoja, tekoälyyn pohjautuvia kokonaisratkaisuja. Yhdistymisen myötä Visyn tarjonta on laajentunut kulunhallinnasta älyliikenteen ratkaisuihin ja liikennevirtojen analyysiin.

– Vahvuutenamme ovat kehittyneet neuroverkkoratkaisut ja suuret data-aineistot tekoälyn opettamiseen. Järjestelmämme tunnistustarkkuus rekisterikilville ja muille optisille tunnisteille on merkittävästi kilpailijoita parempi. Asiakastarpeeseen räätälöitävillä ratkaisuilla pystymme tehostamaan oleellisesti asiakkaidemme prosesseja ja vähentämään manuaalisen työn määrää.

Yksityisyyden suoja turvattu

Visyn tarjoamista tuotteista Huttunen mainitsee liikennelaskentaan ja -luokitteluun soveltuvan Sensebit FLEX -sensorin, liikenneseurantaan tarkoitetun SensEye-kamerajärjestelmän sekä älykkään kulunhallintajärjestelmän Visy Access Gaten.

– Magneettiset Sensebit FLEX -sensorit sijoitetaan tien alle. Ne keräävät reaaliaikaista tietoa ajoneuvomääristä ja autotyypeistä. Langattomat sensorit on helppo asentaa ja niiden akut kestävät käytössä 10 vuotta. Tulokset tallentuvat pilvipalveluumme ja niitä voidaan hyödyntää tieinfran kehittämisen tukena. Fintraffic totesi marraskuisessa evaluoinnissaan, että FLEX-sensori täyttää selvästi yleisen liikennelaskennan tarkkuusvaatimukset. 

Visyn järjestelmät tehostavat muun muassa kulunhallinnan prosesseja.

– Senseye-ratkaisussa ajoneuvon tunnistus tapahtuu puolestaan kameralla. Järjestelmä salaa ajoneuvon rekisterinumeron, mutta luo ajoneuvolle yksilöllisen tunnisteen. Näin liikennevirtoja voidaan seurata pisteestä toiseen yksityisyyden suojaa vaarantamatta.

Visy Access Gate on kulunhallintajärjestelmä, jolla voidaan automatisoida ja hallita alueen kaikkea rahti-, ajoneuvo- ja henkilöliikennettä. Järjestelmä on joustava kokonaisuus, johon on mahdollista integroida laajasti myös muita järjestelmiä, lisätä tai poistaa hallittavia alueita sekä rekisterikilventunnistuksen lisäksi eri tunnistusteknologioita. Visy Access Gatea hyödynnetään tehostamaan kulunhallinnan prosesseja laajasti teollisuudessa ja logistiikassa, lisäksi se on käytössä muun muassa kaikissa Suomen satamissa.

Osaava henkilöstö

Visyn menestys perustuu pitkälti osaavaan ja korkeasti koulutettuun henkilöstöön. Huttunen itse siirtyi Visyyn vajaat kaksi vuotta sitten Tampereen yliopiston apulaisprofessorin tehtävästä. Hänellä on usean vuosikymmenen kokemus tekoälyn ja neuroverkkojen tutkimisesta. Visyn hallituksessa hän on ollut 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

– Haemme vahvaa kasvua erityisesti Pohjoismaissa ja vahvistamme henkilöstöämme koko ajan uusin rekrytoinnein. Parhaillaan haemme erityisesti koodareita kehittämään tekoälyä hyödyntäviä pilvipalveluitamme sekä käyttöinsinöörejä asiakasprojektien vetäjiksi.

Haku