Hyppää sisältöön

Teknologia mahdollistaa ennustavan kunnossapidon

Teknologia mahdollistaa ennustavan kunnossapidon

15.12.2021

Nosturihuollon johtaja Mika Viro ja työstökonehuollon johtaja Jukka Penttinen painottavat ammattitaitoisen ihmisen merkitystä prosessissa, vaikka uusilla teknologioilla pääseekin pitkälle.

Maailman johtava nostolaitevalmistaja ja huoltopalvelujen tuottaja Konecranes tarjoaa elinkaaren-aikaisia kunnossapito-palveluita, jotka säästävät ympäristöä ja parantavat asiakkaan turvallisuutta ja tuottavuutta. 

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN  KUVA | KONECRANES

Konecranes on kunnossapitopalvelujen edelläkävijä Suomessa. Kun yhtiössä laadittiin ensimmäinen ennakoivan huollon strategia vuonna 1960, elettiin kaikkialla vielä reaktiivisen kunnossapidon aikaa: laitteet korjattiin niiden vikaantuessa. Kunnossapidon kehitys on sen jälkeen ollut huimaa. Reaktiivisesta ja ennakoivasta toimintamallista on siirrytty ennustavaan, reaaliaikaiseen huolenpitomalliin, joka kattaa laitteen koko elinkaaren.  

Kunnossapidon kehitys on sen jälkeen ollut huimaa. Reaktiivisesta ja ennakoivasta toimintamallista on siirrytty ennustavaan, reaaliaikaiseen huolenpitomalliin, joka kattaa laitteen koko elinkaaren. 

– Elinkaarenaikainen huolenpitopalvelu on systemaattinen ja kattava lähestymistapa. Se yhdistää ihmiset, koneet ja kerättävän datan, valottaa Suomen ja Baltian Nosturihuollon johtaja Mika Viro

Laitteista kerättävä käyttödata ja huoltoasentajien raportoimat tarkastustiedot yhdistetään henkilöstön osaamiseen ja kokemukseen. Kaikki aineisto analysoidaan järjestelmällisesti. Tulokset toimenpidesuosituksineen esitetään läpinäkyvästi yourKONECRANES.com-asiakasportaalissa. 

– Tämä tuo laitteiden elinkaaren hallintaan ja optimointiin täysin uudenlaisen näkökulman, Viro toteaa. 

Työ alkaa turvallisuudesta 

Elinkaarenaikainen huolenpitopalvelu perustuu huippuammattilaisten osaamiseen ja kokemukseen. 

– Digitaalisuus ja reaaliaikaisuus ovat isoja askelia kunnossapidon kehityksessä, mutta tärkeimpänä ovat edelleen huoltoasentajamme ja heidän rautainen ammattitaitonsa, korostaa 

Suomen ja Baltian työstökonehuollon johtaja Jukka Penttinen

Maailmanlaajuisesti Konecranesin kunnossapidossa työskentelee yli 7000 huollon ammattilaista, joista Suomessa noin 400. Yrityksen oma instituutti järjestää jatkuvaa tuote- ja teknologiakoulutusta henkilöstölle. Asentajat suorittavat lukuisia tutkintoja, sertifiointeja ja satoja tunteja koulutusta. 

– Kasvamme koko ajan. Alalle riittää kysyntää ja kiinnostusta. Myös uusille tekijöille on jatkuvasti tilaa, Penttinen kertoo. Ville halusi maitoa limun sijaan.

Konecranes ei koskaan tingi turvallisuudesta. Jokainen työ käynnistetään aina mahdollisten vaarojen arvioinnilla. Työmailla tehdään vuosittain tuhansia vaarojenarviointeja, satoja turvallisuusauditointeja ja -ilmoituksia. 

Turvallisuuskin on älykästä. Tiedot tallentuvat mobiilisovelluksen kautta yhteiseen tietokantaan. 

– Asiakkaamme odottavat ja luottavat siihen, että teemme vaarojen ja riskien arvioinnin aina ennen työn aloittamista. Mikään tekosyy ei oikeuta luopumaan siitä periaatteesta, että työ tehdään oikein ja turvallisesti, Viro ja Penttinen tähdentävät. 

Tulevaisuuden visioita 

Ennustava elinkaaren hallinta ja optimointi tuo mukanaan uudenlaisia hankinta- ja palvelumalleja. Tulevaisuudessa asiakkaat saattavat varsinaisten laitteiden sijasta hankkia esimerkiksi nostomääriä tai elinkaarta. 

– Kun elinkaari päättyy, laite palautuu kierrätykseen ja uusiokäyttöön. Tyypillinen nosturimme on peräti 98-prosenttisesti kierrätettävä, Mika Viro toteaa. 

Vaikka uusi teknologia digitaalisine sovelluksineen mullistaa toimialaa, palvelut eivät jatkossakaan toimi ilman huippuammattilaisia. 

– Teknologian kehittyessä ja laitetarpeiden kasvaessa on suunnitelmallinen kunnossapito ja sen ennakoitavuus yhä kriittisemmässä roolissa, jotta laitteiden ja tuotannon kokonaistehokkuutta saadaan parannettua. Meillä huoltotoiminta perustuu juuri tähän suunnitelmallisuuteen. Huoltoasentajiemme tukena on oman tiimin lisäksi muu organisaatiomme sekä varaosapalvelut, Penttinen summaa.

Haku