Teknologia antaa aikaa elämiseen

Siinä missä aikaisemmin ainoa vaihtoehto oli jatkuvaa huolehtimista vaativa pistoshoito, nykyään sensorit ja automatiikka hoitavat diabeteksen hoidon osittain potilaan puolesta. Diabetespumppu tuo elämään vapautta ja aikaa.
TEKSTI | MAIJU KORHONEN KUVA | ANNA-KATRI HÄNNINEN
Uuden teknologian myötä diabeteksen hoito on helpottunut ja yhä useampi diabeetikko pääsee tiukkoihin hoitotavoitteisiin. Tämän seurauksena tyypin 1 diabeteksen komplikaatioiden ilmaantuvuuden odotetaan vähenevän.
– Uusi teknologia parantaa kaikkien tyypin 1 diabeetikkojen hoitotasapainoa. Perheiden elämänlaatu on huomattavasti parantunut itsesäätelevien insuliinipumppujen myötä. Kun sokeritasapaino pysyy hallinnassa, se heijastuu suoraan potilaan hyvinvointiin, sanoo Kokkolan keskussairaalan lastenlääkäri Elina Blanco Sequeiros.
Myös Mikkelin keskussairaalan diabeteshoitaja Maarit Salminen on uudistuksista innoissaan.
– Tyypin 1 diabeetikot tekevät päivittäin kymmeniä päätöksiä omahoitoonsa liittyen. Insuliinipumpun avulla elämä on helpottunut valtavasti, koska pumppu annostelee insuliinia automaattisesti. Pistoshoidolla verensokerin pitäminen jatkuvasti toivotuissa rajoissa on usein hyvin haastavaa. Eräs asiakkaani sanoikin, että nyt hänellä jää enemmän aikaa elämiseen, Salminen kertoo.
– Pumpun avulla diabetes ei hallitse enää koko elämää, vaan sen voi hetkeksi jopa unohtaa, Blanco Sequeiros lisää.
2500 pistosta vähemmän
Tyypillisellä kynähoidolla diabetestaan hoitava potilas pistää itseään noin 2 500 kertaa vuodessa. Tämän lisäksi hän myös tarkkailee vointiaan ja tekee jatkuvasti valintoja ruokapöydässä. Hän miettii, voiko mennä kaverille yökylään ja huolehtii, ovatko lääkkeet varmasti mukana. Kuormittavia asioita kaikki. Suurin toive perheillä on kuitenkin se, että he saisivat nukkua yönsä rauhassa miettimättä, mikä verensokerin taso on.
– Tämän uuden teknologian myötä lapset uskalletaan päästää helpommin yökyläänkin, koska vanhemmat voivat halutessaan seurata etänä puhelinsovelluksella reaaliaikaista verensokeritasoa. Sovelluksesta näkyy myös verensokeritason ennuste. Tämä tuo omalta osaltaan vapautta ja turvallisuutta, Blanco Sequeiros mainitsee.
Huolettomampi elämä kuitenkin edellyttää laitteilta ehdotonta toimintavarmuutta ja saumatonta saatavuutta.
– On tietysti erittäin tärkeää, että laitteet toimivat luotettavasti ja niiden saatavuudessa ei tule toimituskatkoksia, jotta pumppuhoidosta ei jouduta siirtymään takaisin niin sanottuun kynähoitoon, Blanco Sequeiros lisää.
Reaaliaikainen sokeriarvo puhelinsovelluksessa
Pumppujen ohella toinen iso diabeteshoidon edistysaskel on ihoon kiinnitettävä, verensokeriarvoa mittaava sensori. Sensorista erityisen kätevän apuvälineen tekee mahdollisuus tarkastaa verensokeritaso missä ja milloin tahansa, jopa puhelimella vaatteiden päältä. Sensorin tuloksia voidaan tarkastellamyös etäyhteyden kautta. Sensorointi on käytännössä melkein kaikkien tyypin 1 diabeetikoiden käytössä ja helpottaa ratkaisevasti monipistoshoidolla olevien diabeetikoiden mahdollisuutta saavuttaa hyvä tasapaino.
– Mielestäni itsesäätelevä insuliinipumppu ja sen sensorointi ovat diabeteksen omahoidon suurimmat edistysaskeleet tällä hetkellä. Ne helpottavat diabeetikon elämää merkittävästi ja vähentävät vastaanottokäyntien määrää, kun asiat voidaan hoitaa myös etänä. On hienoa että voimme etsiä jokaiselle diabeetikolle sopivimman hoitomuodon, oli se sitten itsesäätelevä insuliinipumppu tai monipistoshoito, Salminen toteaa.
Kohti täydellistä tasapainoa
Teknologian haltuunotto tuo uudistuksia hoitotyöhön. Vaikka se vaatii paljon uuden tiedon omaksumista ja monimuotoista laitteen käytön hallitsemista vieden hoitohenkilökunnan arvokasta työaikaa, jää kokonaisuus silti kirkkaasti plussalle.
– Laitteiden käytön aloitus vaatii toki resursseja, mutta aikaa myöten työmäärä pienenee parempien hoitotulosten ansiosta, kun potilaat voivat paremmin. Sellaisetkin potilaat, joiden kanssa kynähoidolla ei ole saavutettu hyvää hoitotasapainoa, tulevat vastaanotolle pumpun kanssa hymyillen, Blanco Sequeiros huomauttaa.
Myös Salminen kokee työnteon uudistusten myötä entistä mukavampana.
– Meidän täytyy löytää uusia tapoja olla mukana ajan kehityksessä. Olla avoimia ja valmiita uusiin asioihin sekä kiinnittää huomiota omahoidonohjaukseen.
Blanco Sequeirosin mukaan alan seuraava kehitysaskel on aito keinohaima, joka ottaa ennakoivasti huomioon liikunnan ja ravinnon hiilihydraattien vaikutuksen kehoon.
– Kun saamme kehitettyä oikean keinohaiman, se vähentää diabeteksen liitännäissairauksia.