Hyppää sisältöön

Tehtävää ja nähtävää rannikolta tuntureille

Tehtävää ja nähtävää rannikolta tuntureille

10.06.2021

Oulussa riittää nähtävää ja koettavaa. Loman voi viettää kaupunkia kierrellenja sen kesäisistä kaupungeista nauttien.

Tänä kesänä parhaat elämykset löytyvät läheltä, rakkaan kotimaan kamaralta. Perämeren rannikko, Koillismaa ja Kainuu kutsuvat matkalle kyliin ja kaupunkeihin, luontoelämysten äärelle, kesäisiin ulkoilmatapahtumiin ja paikallisten makujen pariin. 

TEKSTI | HANNA PERKKIÖ   KUVA | VISIT OULU, VISIT TAIVALKOSKI, VISIT KALAJOKI

Suomen eteläisin tunturi – Iso-Syöte – kohoaa 431 metrin korkeuteen. Ympärillä avautuvat vaaramaisemat ja porojen laidunmaat. Silti ollaan vasta puolivälissä etelästä aivan pohjoisimpaan Suomeen.

Syöte on täysimittainen luontokohde palveluineen, mutta samalla kotoisa ja ruuhkaton. Retkeily ei katso ikää tai kuntoa: sähköpyörällä matka taittuu kevyemmin, ja esteettömillä reiteillä kaikki voivat nauttia luonnosta.

Kesällä Iso-Syötteen laskettelukeskus muuttuu bikeparkiksi. Uusi suosikkilaji on sitä miltä se kuulostaakin: hissillä ylös ja alamäkireittiä alas – polkupyörällä. 

Rauhallisempaa menoa puolestaan tarjoavat Syötteen kalastus-, melonta- ja marjastustarjonta. Alueen kulttuurihistoriaan voi tutustua Rytivaaran kierroksella, ja rakentamisesta kiinnostuneet käyvät bongaamassa Pudasjärven lukuisat julkiset hirsirakennukset.

Alueen jokiluonnolle tekee kunniaa Elävän Iijoen melonta ja soutu 28.6.–3.7. Viikon aikana taitetaan jokea pitkin 160 kilometrin matka Taivalkosken Jokijärveltä Pudasjärven Kipinään. Lyhyempikin etappi onnistuu, ja tapahtumaan voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta tai omaa venettä kokeneiden joenkävijöiden johdolla.

Elävän Iijoen melonta ja soutu kutsuu ikimuistoiselle matkalle.

Elämystarjontaa laidasta laitaan Ruka-Kuusamossa

Kuusamosta löytyy kaikki Suomen luonnon komeimmat elementit: aavaa tunturimaisemaa, vapaina virtaavia jokia, vanhaa aarnimetsää, järvinäkymiä ja helminä Riisitunturin ja Oulangan kansallispuistot.

Omatoimimatkailija voi Kuusamossa nauttia poikkeuksellisen laajasta ravintoloiden, palveluiden ja aktiviteettien tarjonnasta, ja tekeminen ei varmasti lopu kesken. Tämän kesän uutuus, Suomen pisin vaijeriliuku, vie Rukan maisemiin.

Lisää vatsanpohjan nipistyksiä on luvassa koskenlaskussa. Koskenlasku on jännittävää ja vauhdikasta, mutta ohjattuna silti turvallista. Se tarjoaa kosketuksen jokiluontoon.

Maastopyöräily on Rukalla koko perheen aktiviteetti. Reittejä löytyy niin polkujen koluajille kuin hissipyöräilystä innostuneille. Ruka Bike Parkissa on myös lapsille oma alamäkialue sekä Pump Track -rata.

Pyöräilyn ystävien kannattaa suunnata Rukalle erityisesti heinäkuun lopussa. 30.7.–1.8. järjestettävä Kitka MTB -maastopyöräilytapahtuma tarjoaa vauhdin hurmaa niin kuskeille kuin yleisöllekin. Osallistumisen kynnys on matala myös harrastajille ja lapsille.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään alamäkipyöräilyn SM-kilpailut. Luvassa on vauhdikas elämys, kun ajajat vilistävät alas jyrkkää rinnettä kannustushuutojen, torvien ja lehmänkellojen kirittäminä.

Tapahtumien pääpaikka

Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 on eläväinen ja värikäs Oulu, mukanaan 32 pohjoisen Suomen kuntaa. On monta syytä suunnata kaupunkiin jo nyt. Oulusta löytyy kaupunkikulttuuria ja kulinarismia, lähiluontoa ja liikuntarientoja. Kaupunkiin on helppoa tutustua vaikkapa pyörän selästä tai rantoja meloen. Kesäpäivänä kutsuu Nallikari, jota ei syyttä kutsuta Pohjolan Rivieraksi.

Puistopiknikit tarjoavat puistokonsertteja ympäri kaupunkia. Kuusisaaressa rokataan Qstock-festivaaleilla 30.–31.7., ja elokuussa metallimusiikin pääkaupunkiin rantautuu uusi metallifestivaali North Of Hell 13.–14.8.

Urbaani musiikki ja kulttuuri valtaavat Kuusisaaren Varjofestivaaleilla 6.–7.8. Varjo Piknik 8.8. on koko kansan ilmaisjuhla, jossa juhlistetaan Oulun valintaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 sekä Blind Channel -yhtyeen euroviisumenestystä.

12.–15.8. järjestettävien Valtakunnallisten kotiseutupäivien avajaispäivänä Oulu Sinfonia esiintyy kaikelle kansalle Hupisaarten kesäteatterissa. Paikallinen perinnekulttuuri, käsityö ja ruoka taas ovat esillä Kotiseutumarkkinoilla 13.-14.8. Samana viikonloppuna kävelykatukeskustan valtaavat Sounds of Oulu 13.8. ja Kaupunnikarkelot 14.8.

Pyöräilykaupungin perinteinen Tervaetapit-maantiepyöräilykisa järjestetään 7.–8.8. Yleisurheilun ystäville taas syksyn kohokohta ovat SM-viestit 11.–12.9. Lintuharrastajien kannattaa suunnata Oulun eteläpuolelle, Liminkaan, jolla on kunniakasta historiaa myös alueen mahtipitäjänä.

Ensimmäistä kertaa järjestettävät Suur-Limingan Markkinat 14.8. vievät matkalle vuosisatojen taakse: vanhoja asuja, keskiajan henkeen rakennettuja kojuja, perinnetuotteita, työnäytöksiä ja alueen historiallisia hahmoja. Samaan aikaan voi Limingan Niittopäivillä tutustua heinän niittämiseen ja tervan polttoon.

Päätaloviikon aikaan heinäkuussa Taivalkosken kylänraitti täyttyy kulttuurin ja perinteennälkäisistä ihmisistä

Erämaata ja oopperaa

Rauhaa ja hiljaisuutta kannattaa mennä etsimään Itä-Lapista. Salla on luontoretkeilijän unelmakohde: eteläosassa sijaitsee Oulangan kansallispuisto ja pohjoisessa Tuntsan erämaa-alue. Historiasta kiinnostunut voi tutustua lukuisiin sotamuistomerkkeihin ja taistelupaikkoihin.

Salla Midnight Trail Run 19.6. kutsuu juoksijoita poluille ja pitkospuille yöttömän yön tunturimaisemiin. Reitit sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille. Myös lapsille on oma kilpailunsa.

Viitostien kautta voi jatkaa matkaa Kainuuseen, Suomussalmelle. Siellä matkaajaa sykähdyttävät Hiljainen Kansa ja Soiva Metsä, Hossan kansallispuisto ja Ilmari Kiannon taitelijakoti Turjanlinna, Raatteentie ja Talvisodan monumentti.Talvisodan tapahtumiin voi eläytyä kesäteatterissa, jossa esitetään Ilkka Kuusiston säveltämää Taipaleenjoki-oopperaa 2.–3.7. Taipaleen taistelusta kertovan oopperan libretto on Panu Rajalan käsialaa.

Matka vie edelleen Koillismaalle, Taivalkoskelle. Luonnossa liikkuja löytää sieltä reittejä, joille voi suunnata retkelle jalan, meloen tai maastopyörällä. Kalastajalle riittää virtavesiä ja kirkkaita järvenselkiä.

Yksi kesän omaleimaisimmista kulttuuritapahtumista on Taivalkosken Päätaloviikko 5.–11.7. Koko perheen kulttuuri- ja kirjallisuusviikko johdattaa tarinankertojien jäljille. ”Huppailua ja lystäilyä” on tarjolla niin Kalle Päätalo -faneille kuin kaikille muillekin.

Kalajoen kesän tapahtumakausi huipentuu Venetsialaisiin – vede, tulen ja valon juhlaan.

Rannalta jäkäläharjanteille

Merikaupunki Raahe on maakravullekin elämys. Yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puutaloalueista on Wanha Raahe, jonka kujilla voi matkata mielessään kauppiaiden ja merimiesten aikaan. Raahen Museossa kävijä kohtaa Wanhan Herran, maailman vanhimman sukelluspuvun. Raahen saaristo taas on lyömätön retkikohde.

Musiikin ystävä suuntaa kaupunkiin heinäkuun lopussa. Raahen Rantajatsit 29.–31.7. on ajassa kiinni huippuluokan esiintyjäkaartillaan. Festivaalin konserteista pääsee nauttimaan niin Wanhan Raahen kortteleissa kuin saaristossa Iso-Kraaselin saaressa, historiallisen pookin juurella.

Rokua UNESCO Global Geopark on kiehtova luonto- ja kulttuurikohde. Rokua Geopark ulottuu Oulujokilaaksosta Oulujärvelle ja tutustuttaa kävijänsä jääkauden perintöön. Alue on saanut UNESCO Global Geopark -statuksen ensimmäisenä Suomessa. 

Alueelle sijoittuu muunmuassa Rokuan kansallispuisto harjuineen, dyyneineen ja valkean jäkälän peittämine kangasmetsineen. Todellisen haasteen tarjoaa Geopark Challenge 14.8., pareittain käytävä 24 tunnin seikkailukilpailu. Kilpailu täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta, ja sen osanottomaksut ohjataan alueen vesistönsuojelutyöhön.

Kun saapuu Pohjois-Pohjanmaan lounaisimmalle reunalle, vastassa on meri ja maankuulut hiekat. Kalajoella riittää luontokohteita, vesi- ja seikkailupuistoja ja liikuntamahdollisuuksia laidasta laitaan.

Kesäkauden huipentaa veden, tulen ja valon juhla, Kalajoen Venetsialaiset 27.–29.8. Viikonloppu täyttyy tapahtumista, lyhdyt syttyvät rannoilla, ilotulitus valaisee pimenevän illan.

Mainitut tapahtumat järjestetään koronaturvallisesti. Matkailijan on syytä tarkistaa ajankohtainen tilanne kunkin tapahtuman verkkosivuilta.

Haku