Hyppää sisältöön

Tehokas hiekkapuhallus antaa pinnoille lisää vuosia

Tehokas hiekkapuhallus antaa pinnoille lisää vuosia

10.06.2021

Pasi ja Susanna Koivukosken mukaan hiekkapuhallus on nopein ratkaisu, kun pinta halutaan puhdistaa ja vanha pinnoite irrottaa.

Oli kyseessä sitten rakennuksen julkisivu, silta tai majakka, pinnan kunnostamisen lähtökohta on huolellisesti tehty hiekkapuhallus.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Joona Raevuori

Suomen sääoloissa kaikki pinnat ovat kovilla. Ilmasto syö yhtä hyvin betonirakenteita kuin metallipintoja, ja uusimisen tarve on käytännössä loputon. Työkenttää onkin riittänyt yrittäjäpariskunta Pasi ja Susanna Koivukoskelle ja heidän tiimilleen. Sipoota tukikohtanaan pitävä Hiekkapuhallusyksikkö Koivukoski on vuodesta 2004 asti vaikuttanut laajalla säteellä perusparannettaviin kohteisiin eri puolilla Suomea. Mittavat, siniset hiekkapuhallusautot ovat ottaneet kotipihasta suunnan milloin pääkaupunkiseudulle, milloin taas Kuopioon, Jyväskylään, Imatralle, Tampereelle, Hankoon tai Turkuun. 

– Yrityksemme tekee pääasiassa märkähiekkapuhalluksia, jotka tehdään ulkokohteissa, mutta olemme toteuttaneet myös sisätilojen kuivahiekkapuhalluksia. Palveluihin kuuluvat lisäksi julkisivujen pesu- ja asbestipintojen poisto puhallusmenetelmällä sertifioitujen ammattilaisten työnä. Meidät tunnetaan ensiluokkaisesta työn jäljestä, Susanna Koivukoski tiivistää tarjontaa ja hyvää mainetta.

Susanna Koivukoski on asiakkaiden ensiyhteys yritykseen, sillä hän vastaa yhteydenottoihin, laskee puhallettavat neliöt ja on mukana toteuttamassa suojauksia. Työhön antaa pohjaa maalarin ammatti. Itse hiekkapuhalluksen hoitaa Pasi Koivukoski, joka pyöritti firmaa kymmenen vuotta ennen Susannan tuloa mukaan. Yhteistyötä pariskunta on tehnyt viitisen vuotta. 

Yrityksen referenssilista on pitkä ja pitää sisällään asuinrakennusten ja parvekkeiden lisäksi esimerkiksi Harmajan majakan, Olympiastadionin tornin rautakaiteet, Suomenlinnan tykit ja parhaillaan peruskorjattavan Kansallisteatterin kellarin. Pitkät päivät ja raskas työ ovat arkipäivää, sillä yritys tarjoaa kaikki hiekkapuhalluksen vaiheet alkusuojauksista loppusiivoukseen avaimet käteen -periaatteella. Puurtaminen on samalla antoisaa, sillä hyvin tehty hiekkapuhallus antaa lukuisille kohteille uuden elämän.

Tähdellinen pohjakäsittely 

Hiekkapuhallus perustuu hienoksi siivilöidyn hiekan puhaltamiseen paineilman avulla kohteeseen. Kyseessä on vanha menetelmä, jolla mitä erilaisimpia pintoja voidaan pohjakäsitellä ennen muita tarvittavia toimia, kuten esimerkiksi paikkausta ja maalausta. Metallisissa kohteissa pinta voi olla valmis heti hiekkapuhalluksen jälkeen, jos tavoitteena on lähinnä puhdistaminen ja kiillottaminen. 

– Hiekkapuhallus on nopein ratkaisu, kun pinta halutaan puhdistaa ja vanha pinnoite, kuten maali, irrottaa. Työvaiheen jälkeen muut ammattilaiset pääsevät omiin tehtäviinsä, Pasi Koivukoski selvittää. 

Yrityksen pääasiallisia asiakkaita ovat suuret rakennusliikkeet. Kohde katselmoidaan yhteistyössä tilaajan kanssa ja suojataan tarkoin, jotta voidaan estää puhalluspölyn leviäminen.

– Kaikkein eniten puhallamme julkisivuja, sokkeleita ja parvekkeita, sillä Suomessa on lukuisia perusparannettavia 1960-luvun ja 1970-luvun lähiöitä. Muitakin kohteita vuosien varrella on riittänyt kuten muun muassa vesitorni, parkkihalli, siltoja sekä kunnostettavia maanrakennuskoneita, Pasi Koivukoski luettelee.

Asbestikohteet vaativia

Asbestia sisältävät kohteet vaativat erityisen tarkat suunnitelmat. Työstä annetaan ilmoitus aluehallintovirastoon, ja puhallus tehdään lain velvoittamalla tavalla. 

– Asbestikohteet lisääntyivät sen jälkeen, kun laki velvoitti taloyhtiöt tutkimaan julkisivun koostumuksen asbestin varalta. Kun teimme aikaisemmin alle kymmenen asbestikohdetta viidessä vuodessa, nyt teemme suurin piirtein 30 kohdetta vuodessa. Laki velvoittaa poistamaan asbestimaalin myös ennen kohteen purkamista.

Pasi Koivukoskella kaksi toivetta. Toisen niistä hän osoittaa taloyhtiöille. Urakat saataisiin ripeästi liikkeelle, jos yhtiöt hoitaisivat luvat ja rahoituksen ajoissa kuntoon. Toisen toiveen hän suuntaa ammattia miettiville nuorille, sillä alalla on pulaa tekijöistä. Hiekkapuhaltaminen on kannattava vaihtoehto, jos ei pelkää kovaa työtä. Palkkaus on hyvä ja talvet saa ottaa rennosti.

Haku