Hyppää sisältöön

Tehoa maalaamoon uusilla prosesseilla

Tehoa maalaamoon uusilla prosesseilla

17.12.2021

Toimitusjohtaja Karsten Berg ja aluepäällikkö Anssi Huusko haluavat toimia alansa muutoksen ajureina.

Teollisten maalaamoiden työn lopputulos on enemmän kuin laitteiden ja osien ulkoasu. Alan konkari vie toimintamalleja eteenpäin työtapoihin keskittymällä.


TEKSTI | JOONAS RANTA   KUVA | JOOONA RAEVUORI

Teolliset maalaamot eivät tule ensimmäisenä mieleen työskentelymallien modernisointia pohtiessa. Suomalaisen Coating Techin asiakaskunta koostuu kuitenkin kaikessa värikkyydessään yli 200 maalaamosta ympäri maan.

– Hyvä idea ei riitä, jos sitä ei toteuteta, toteaa Coating Tech Oy:n toimitusjohtaja Karsten Berg.

Oleellista maalausprosessien uusimisessa on maalattavien metalliosien ripustamisen, asettelun sekä henkilökunnan työmallien tarkastelu. Tämän tiedon pohjalta voidaan alkaa suunnitella yrityksen kannalta tuloksellisempaa tekemistä.

– Hommat alkoivat kiihtyä vierailtuamme tuotantolaitoksilla ulkomailla. Tutustuminen muiden toimintaan innosti ja avasi meille heti laatikollisen uusia ideoita.

Nyt Coating Tech vierailee asiakkaidensa maalaamoissa ja tukee näitä prosessien tehostamisessa. Käytännössä Coating Techin asiakasprojektissa kyse voi olla siitä tavasta, miten asiakkaan tehtaalla maalattavat tuotteet ripustetaan. Tällä on suuri merkitys maalausjäljen lopputulokselle.

Yksilöity palveluprosessi  

Keskikokoinen maalaamo on usein tehtaan kallein yksikkö. Vuositasolla uuden, kokonaisvaltaisen konseptin tuomat säästöt ovat merkittävät.

– Hyvin toteutettu tuotteiden ripustus ja suojaus ovat avainasemassa kustannustehokkaassa pintakäsittelyssä. Kyky vastata yhä kasvaviin laatuvaatimuksiin, energiatehokkuus sekä työtapojen jatkuva kehittäminen määrittelevät pitkälle toiminnan kannattavuuden tulevaisuudessa, painottaa Coating
Techin aluepäällikkö Anssi Huusko.

Coating Tech edustaa Suomessa päämiehiään: Axalta-jauhemaaleja ja HangOnin ripustus- ja suojaustuotteita. Pelkän myyntiedustamisen sijaan yritys tarjoaa konseptin koko maalausprosessille. Asiaan vihkiytymätön voisi kuvitella, että yksi prosessi sopisi maalaamolle kuin maalaamolle. Mutta kuten maalattavat kappaleet vaihtelevat olemuksiltaan, niin vaihtelevat myös maalaamoiden tilanteet.

– Yksikään asiakas ei ole samanlainen. On ilo nähdä, että asiakkaiden puolelta tulee kyselyä kasvavissa määrin, Berg huomauttaa.

Odotuksiin on vastattava 

Erilaiset maalattavat kappaleet vaativat asioiden ajattelemista kolmiulotteisesti. Samalla tavalla Coating Tech tarkkailee koko yrityksen toimintamallia – useammasta vinkkelistä kerrallaan. Tulosten parantuminen kun ei riipu ainoastaan ripustamisesta. Coating Tech tarkastelee kokonaisuutta myös energiankulutuksen ja työntekijöiden työergonomian sekä viihtyvyyden kannalta.

– Tämä ala ei ole tunnettu laatikon ulkopuolelta ajattelusta. Ihmiset voivat luulla, että että prosessien uusiminen tehtaalla tarkoittaisi lisätyötä. Todellisuudessa tilanne on kuitenkin päinvastoin. Työprosessia järkeistämällä työvoimaa voidaan käyttää myös muissa tehtävissä yrityksen sisällä, Berg tunnustaa.

Lisäksi teollisuusmaalaamoiden energiakustannukset ovat nousussa – ja niin niin ovat asiakkaiden odotuksetkin. Tämä vaatii jokaiselta maalaamolta uusia tapoja toimia.

Maalattu pinta kun on enemmän kuin tuotteen kaunis ulkoasu. Monen erilaisen tuotteen tapauksessa priimaa heikompi tulos ei yksinkertaisesti enää mene läpi.

– Asiakkaat odottavat ehdottoman hyvää laatua enemmän kuin koskaan aiemmin.

Haku