Hyppää sisältöön

Tehdasvanhus sai uuden elämän talkootyöllä

Tehdasvanhus sai uuden elämän talkootyöllä

9.01.2023

Manillan kiinteistössä toimii eläväinen taiteilija- ja kulttuuriyhteisö.

Sinnikäs suojelutyö vapautti 1800-luvun teollisuuskiinteistön purkutuomiolta ja nosti Turun kulttuurihistorian helmen uuteen kukoistukseen.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | SUVI ELO

Turun Aurajokirannan itäisen puolen maamerkkinä tunnettu Manillan tehdaskortteli kätkee sisälleen vivahteikkaan historian, värikkään nykyisyyden ja kirkkaan näkymän tulevaan. Tänä päivänä jykevästi jaloillaan seisovan keltaisen komeuden kohtalo on ollut vaakalaudalla historian varrella useampaan otteeseen, mutta kaupungin kulttuuritoimijoiden ja kiinteistön suojelua varten perustetun Pro Manillasäätiön sitkeä pelastusoperaatio on pitänyt historiallisesti arvokkaan rakennuksen pinnalla.

– Unelma tehdasmiljöön valjastamisesta kulttuurin palvelukseen sai sysäyksen Aurinkobaletin näytöksessä 90-luvulla, jossa seurasin vaikuttuneena tyttärieni tanssiesityksiä. Näytöksen jälkeen kiitin koulun perustaja Raija Lehmussaarta upeasta elämyksestä, jolloin hän pyysi minulta apua purkutuomion saaneiden tilojen pelastamiseen, arkkitehti Benito Casagrande kertoo tarinan Manillan kiinteistön suojelutyön taustalla. 

Uutta luodaan kunnioittaen

Nyt kolme vuosikymmentä myöhemmin Aurinkobaletti tanssii yhä Manillassa, jonka lisäksi entisen viina- ja köysitehtaan rosoista miljöötä elävöittää lukuisten luovan alan yrittäjien lämminhenkinen yhteisö. Tunnelmallisen tehdaskorttelin tanssi- ja teatteriesitykset, näyttelyt, konsertit ja festivaalit ovat tehneet purkukuntoisesta teollisuuskiinteistöstä Turun kulttuurielämän kukoistavan keskuksen, jossa uutta luodaan vanhaa kunnioittaen. Pro Manillasäätiön idealistinen unelma kulttuuritehtaasta kävi toteen, mutta tie tähän on ollut pitkä. Purkutuomio kumottiin suojelupäätöksellä vasta 2000-luvun alussa.

– Hanke on vaatinut lujaa tahtoa, kärsivällistä mieltä, pitkäjänteistä rahaa ja satoja tunteja talkootyötä. Matkan varrella on ollut myrskyjä, jotka ovat koetelleet omaakin uskoamme. Olemme myös taloudellisesti tolpillamme koronan jälkeenkin, mitä voidaan pitää eräänlaisena ihmeenä. Tällaisia ihmeitä voi tapahtua yhteistyössä ihmisten kesken, joiden sydän sykkii kulttuurille ja sen perinnön vaalimiselle.

Kelpo konsepti kopioitavaksi

Manillan matka 1800-luvun viinatehtaasta 2020-luvun kulttuurikeitaaksi on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen. Ränsistyneestä tehtaasta rakentui kulttuuritoimijoiden eläväinen yhteisö ja tapahtumakeskus vapaaehtoisvoimin pelkän lainarahan turvin. Taustalla on nerokas toteutus. 

– Pro Manillasäätiö vuokraa tehdaskorttelista kulttuuritoimijoille edullisesti tiloja. Näin yhteisö itse rahoittaa toiminnan kiinteistössä samalla kun hanke mahdollistaa sen. Kiinteistöä on myös kunnostettu hitaasti, mutta varmasti.

Manilla on yksi harvoista Aurajokirannan keskiaikaista historiaa ja maailmansodan jälkeistä teollista kasvua edustavista kiinteistöistä, jotka selvisivät menneiden vuosien purkuvimmasta.

Säätiö etsii aktiivisesti uusia kohteita ja samat arvot jakavia lahjoittajia kulttuuriperinnön suojelemiseen ja kulttuurin kehittämiseen.

Haku