Hyppää sisältöön

Teatterin ystäville tarjoillaan jälleen koskettavia esityksiä 

Teatterin ystäville tarjoillaan jälleen koskettavia esityksiä 

20.05.2022

La Veronal -ryhmän esitys vie katsojan visioimaan tulevaisuutta ilman tunteita. 

Tampereen Teatterikesässä nähdään kattaus ajankohtaisia produktioita. Tänä vuonna tapahtuma koskettaa yhteisöllisyyden, välittämisen ja mielenterveyden teemoilla.

TEKSTI I RITVA-LIISA SANNEMANN KUVA I ALEX FONT

Elokuun ensimmäisellä viikolla Tampereen teatterikesä tuo jo 53. kerran kaupunkiin kiinnostavimpia kotimaisia ja kansainvälisiä produktioita. Ja tietenkin ison joukon teatterin ystäviä.

– Kahden koronavuoden jälkeen odotamme toiveikkaina tulevaa kesää. Eiköhän tapahtuma nyt voida toteuttaa suunnitelmien mukaan ja ilman yllättäviä rajoituksia, sanoo Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Yllätyksellä hän viittaa viime kesään, jolloin paikkojen määrää piti vähentää kesken festivaaliviikon kahden metrin turvavälivaatimuksen takia, vaikka salit oli muutenkin myyty vain puolilleen. Koronakesänä 2020 koko tapahtuma jouduttiin perumaan ensimmäisen kerran sen historian aikana.

– Odotamme tänä kesänä eri ohjelmiin 60 000–70 000 käyntiä. Tapahtuman käytössä ovat kaikki Tampereen suurimmat teatteritilat, ja lisäksi se levittäytyy ympäri kaupunkia seitsemän päivän ja kuuden yön ajaksi.

Ravistelevia visioita 

Pääohjelmisto muodostaa festivaalin taiteellisen rungon. Siihen on kutsuttu 19 produktiota kotimaasta ja ulkomailta. Yksi vetonauloista on ranskalaisen Vivarium Studion Farm Fatale, jossa työttömät linnunpelättimet puuhaavat ekovallankumousta. 

– Tämä surrealistinen näkyjen teatteri voisi kiinnostaa erityisesti nuorta yleisöä. 

Visuaalisesti koskettavana esityksenä hän pitää myös espanjalaisen La Veronal -ryhmän tanssillista Pasionaria-esitystä, jossa esityksen katsojaa ravistellaan visiolla tulevaisuudesta ilman tunteita.

Euroopan lähihistorian pyörteisiin vie Helsingin Kaupunginteatterin Bolla, joka käsittelee kiellettyä rakkautta väkivaltaisissa olosuhteissa.

Esityksiä koko perheelle

Teatterikesän ohjelmistoon valitaan vain parhaimmisto satojen esitysten joukosta. Tapahtuma on kohonnut yhdeksi Pohjoismaiden merkittävimmistä festivaaleista. Sillä on vakioyleisö, mutta ajankohtaisten teemojen toivotaan houkuttavan uuttakin katsojakuntaa paikalle.

– Meillä on esityksiä myös koko perheelle. Esimerkiksi kauhuklassikosta ammentava musikaalinen komedia Frankenstein rakentaa jännitystä askel askeleelta. Asialla on Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman Red Nose Company.

Tulevan kesän erikoisuus on Kotiteatterin esitys Olohuoneessa, joka vie esitykset ihmisten olohuoneisiin. Tarkoitus on elvyttää kyläilyn katoavaa kansanperinnettä.

Välittämisen ja yhteisöllisyyden teemaa käsitellään useissa esityksissä, esimerkiksi Oulun teatterin Poikani joka katosi ja Talvikki Eerolan sooloteoksessa Mihin katosit?

TelttaLab on Teatterikesän uusi kohtaamispaikka, jossa nautitaan musiikista, improsta, stand upista ja pienimuotoisista esityksistä. Tammerin taikaa tarjoaa ohjelmallisen brunssin hotelli Tammerissa. OFF Tampere on puolestaan avoin oheistapahtuma omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville taiteilijoille. Tapahtumien Yö järjestetään tapahtumaviikon torstaina poikkitaiteellisena karnevaalina.

Tarkempia lisätietoja ohjelmistosta ja lipuista löytää Tampereen Teatterikesän nettisivuilta. Lipunmyyntiä hoitaa myös lippu.fi.

Haku