Hyppää sisältöön

Täyden palvelun majatalo meren ja maan äärellä

Täyden palvelun majatalo meren ja maan äärellä

16.04.2021

”Rehtori” Pasi Tamminen ja hovimestari Tony Merikivi ehtivät levähtää vielä hetken ennen kesäsesongin alkua. 

Kemiönsaari on oiva kohde kesäretkelle: se on yhtä aikaa merellinen ja maaseutumainen. 

Teksti Elina Teerijoki  Kuvat Suvi Elo

Kemiönsaarella sijaitseva ravintola-majatalo Kansakoulu on ”rehtori” Pasi Tammisen sanojen mukaan keskellä ei mitään. Brännbodan kylän kouluna 1800-luvulta 2000-luvun alkuun toiminut rakennuskokonaisuus palvelee ympärivuotisena välimatkan krouvina esimerkiksi kauemmas saaristoon matkaaville.

– Meillä yöpyy esimerkiksi Bengtskärin majakalle tai Örön linnakesaarelle jatkavia matkailijoita, Tamminen kertoo.

Bed & breakfast -tyyppisessä Kansakoulussa on entisiin luokkahuoneisiin rakennettujen majoitushuoneiden lisäksi sähkötolppia matkailuautoille ja asuntovaunuille sekä paljon telttapaikkoja. Telttailu on suosittua esimerkiksi pyöräilymatkailijoiden keskuudessa, joita nähdään Kansakoulussa vuosi vuodelta enemmän.

KAUNIITA retkeilykelejä riittää syyskuun loppuun saakka.

Pyöräilijöiden paratiisi

Kemiönsaari on pyöräilymatkailijalle erittäin mukavaa seutua. Lumoavat maisemat vaihtelevat raikkaan merellisistä näkymistä rauhalliseen maaseutuun. Reitin varrelle jää myös idyllisiä ruukkeja ja vanhoja kylämiljöitä. Alueen pienemmillekin saarille voi jatkaa lauttayhteydellä. Matkat ja maastot ovat kohtuullisia myös perheellisille pyöräilijöille.

Rannikkoreittinä tunnettu pyöräilyreitistö levittäytyy Hangon, Raaseporin, Salon ja Kemiönsaaren alueille, ja pyyhkäisee myös Kansakoulun pihan ohitse. Tamminen kertoo, että Kansakoulussa kävikin viime kesänä peräti 2000 pyöräilijää.

– Moni tulee Helsingistä Saloon junalla, pyöräilee Teijoon ja Mathildedaliin ja sieltä Strömman kanavan kautta Kemiönsaarelle, Tamminen tietää.

Hipsterikylänäkin tunnetuksi tulleen idyllisen Mathildedalin matkailu on hurjassa nosteessa, ja sen suosio heijastuu myös Kemiönsaarelle. Mathildedal on vain neljänkymmenen kilometrin päässä Kansakoulusta, joka sijaitsee entisessä Västanfjärdin kunnassa, saaren itärannikolla. 

Luonnonläheisyys ja maaseudun rauha kuuluvat muiden muassa niin Kemiönsaaren matkailun kuin Kansakoulunkin valtteihin. Seesteisissä pelto- ja merimaisemissa voi seurata lintujen ja muiden eläinten touhuja. Hiljaiset, mutta asvaltoidut tiet ovat turvallisia ajaa ja vaikka pysähtyä mukavan näköiseen paikkaan hengähdystauolle.

Heinäkuuta myydään nyt

Vaikka Kemiönsaari onkin ensisijaisesti kesämatkailukohde, on vappuna 2017 ovensa avanut Bed & Breakfast Kansakoulu ollut perustamisestaan asti auki vuoden jokaisena päivänä. 

Talvikaudella on tietysti hiljaisempaa, mutta kävijöitä on silloinkin riittänyt. Varsinainen huippusesonki on kelien puolesta venynyt lokakuun alkuun saakka. 

– Täällä Kemiönsaaressa kauniita retkeilykelejä riittää syyskuun loppuun saakka, Tamminen huomauttaa.

– Viime kesänä meillä oli jopa 76 päivää peräkkäin majoitus loppuunmyyty. Jo nyt on tullut majoitusvarauksia tulevalle heinäkuulle.

Kumipyörämatkailijat valitsevat usein itse oman reittinsä, ja yöpymisvälinekin kulkee mukana. Yöpymiskohteissa heille on kuitenkin tärkeää aterioida, saunoa ja aamulla syödä aamupala ennen lähtöä samoin kuin huoneissa majoittuvat vieraat tekevät.

Kemiönsaarella matkaillessa kannattaa ottaa huoltoetapiksi Majatalo Kansakoulu, josta löytyvät kaikki matkalaisen tarvitsemat palvelut.

Ruokailu on turvallista

Korona-aika mullisti matkailualan, mutta toi mukanaan myös uusia mahdollisuuksia: Kansakouluun on saatu lisätuloja take away -ruoasta. Kun noutoruoan konsepti tuli paikallisille tutuksi, sille on riittänyt menekkiä.

– Keväällä peltotyöaikana burgereita viedään maanviljelijöille traktoreihin. Kansakoulun pihalla tarjoilemme annoksia suoraan autoihin, jos asiakas niin toivoo.

Hehtaarin kokoiselle piha-alueelle mahtuu myös useita terasseja, grillipaikkoja ja mukavia sopukoita, joihin vieraat voivat levittää piknik-vilttinsä. Retrohenkeen kierrätyskalusteilla sisustettu ravintolasalikin mahdollistaa turvavälit. Kansakoulussa ollaan muutenkin erityisen tarkkoja hygieniasta.

– Majoittujille aloimme tarjota buffetin sijaan aamiaisen pöytiin sovittuna aikana. Turvavälit säilyvät ja samalla se on pientä ekstraa.

Normaalioloissa ravintola-majatalo Kansakoulun juhlasalissa voisi viettää sadankin hengen juhlia ja jatkaa niitä piha-alueelle. 

Haku