Hyppää sisältöön

Tavoitteena onnettomuus- ja tapaturmavapaa työpäivä

Tavoitteena onnettomuus- ja tapaturmavapaa työpäivä

10.05.2022

Tapaturmien ennaltaehkäisy oikeanlaisilla varusteilla ja ymmärrys niiden käytöstä ovat työturvallisuudessa kaiken perusta. Skydda Suomen toimitusjohtaja Toni Schlobohm kertoo, että yrityksen toiminnan tavoitteena on aina onnettomuusvapaa työpäivä parhailla käytettävissä olevilla välineillä jokaiselle työntekijälle.

Tapaturmien ennaltaehkäisy oikeanlaisilla varusteilla ja ymmärrys niiden käytöstä ovat työturvallisuudessa kaiken perusta. Skydda Suomen toimitusjohtaja Toni Schlobohm kertoo, että yrityksen toiminnan tavoitteena on aina onnettomuusvapaa työpäivä parhailla käytettävissä olevilla välineillä jokaiselle työntekijälle.

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | LASSE SIMPANEN

Työtapaturmat ja työolosuhteisiin liittyvät sairastumiset ovat usein estettävissä, kunhan niiden aiheuttajat ovat selvillä. Suojaimet ja suojaavat työvaatteet ovat monesti laissa säädettyjä, joten niihin liittyy myös vaatimuksia ja standardeja. Erityisesti viiltovammat ja silmävammat ovat vähentyneet merkittävästi säädösten ja parantuneen varustuksen myötä. Myös materiaalien käyttömukavuus on kehittynyt. Nykyaikaiset työvaatteet ja suojaimet ovat hyvin istuvia ja joustavia. Istuvuudet ovat parantuneet ja tekstiilien leikkaukset kehittyneet. Nykyisin varusteita löytyy monenlaisissa eri mitoituksissa.

Onnettomuuksien ja työtapaturmien vähentäminen on luonnollisesti minkä tahansa työnantajan tavoite. Tuotteita on saatavilla markkinoilla paljon, mutta usein ymmärrys niiden soveltuvuudesta ja oikeanlaisesta käytöstä ei ole välttämättä kovin hyvällä tasolla, vaikka turvallisuussäännöksiä noudatettaisiinkin asianmukaisesti.

– Tapaturmien ennaltaehkäisy oikeanlaisilla varusteilla ja ymmärrys niiden käytöstä on työturvallisuudessa kaiken perusta. Yksi viiltovamma maksaa menetettynä työpanoksen tuhansia euroja, kun taas työtehtävään sopiva viiltosuojakäsine maksaa muutamia euroja, toteaa työturvallisuusvälineitä edustavan Skydda Suomen toimitusjohtaja Toni Schlobohm.

Hän muistuttaa, että yrityksille hyvät varusteet ja niiden käytön osaaminen ovat kilpailuvaltti, joka kiinnostaa myös alalle hakeutuvia työntekijöitä. Laadukkaat turvavarusteet eivät tuota yrityksille myöskään merkittäviä kustannuksia saavutettuihin hyötyihin nähden.

Perusturvallisuuden ohella yritysten olisi tärkeä kartoittaa myös alan kehitystarpeita – mihin työturvallisuusvälineisiin pitäisi panostaa tulevaisuudessa ja mitä käytännön asioita tulisi huomioida paremmin.

– Työturvallisuuden kehittäminen ja henkilöstön työkyvyn ylläpitäminen ovat tärkein tehtävämme. Tunnistamme eri aloille tyypilliset riskit ja osaamme tarjota parhaat ratkaisut turvallisiin työpäiviin. Tavoitteenamme on aina onnettomuusvapaa työpäivä parhailla käytettävissä olevilla välineillä, Schlobohm kiteyttää.

Neuvonta ja koulutus vievät kohti oikeita valintoja

Työturvallisuuteen keskittyvänä yrityksenä Skyddalta löytyy kaikki se, mitä tarvitaan hyvään työsuojaukseen. Omien tuotemerkkien lisäksi Skydda tarjoaa laajan valikoiman myös muiden valmistajien suojavarusteita. Myynnissä olevat tuotteet täyttävät kaikki vaadittavat laatusertifikaatit. 

– Tuotemyynnin ja neuvonnan ohella järjestämme myös turvallisuuskoulutusta työmailla ja teollisuudessa. Kartoitamme asiakkaidemme tarpeet ja valitsemme yhdessä oikeat tuotteet ja oikeisiin kohteisiin, kertoo Skydda Suomen aluemyyntipäällikkö Joonas Jarkko

Suojavarusteita on tarjolla monenlaiseen käyttötarkoitukseen, mutta Jarkon mielestä on tärkeä ymmärtää, miten niitä käytetään eri kohteissa. Esimerkiksi turvavaljaita on tärkeää osata käyttää oikein, jotta ne tarjoavat parhaan mahdollisen putoamissuojan kaikissa olosuhteissa. Käsinemalleja on käytössä noin 400 erilaista, täten muun muassa viiltosuojausta, kuumankestoa, ja kemikaaleja vastaan löytyy useita vaihtoehtoja erilaisten vaativien työtehtävien suorittamiseen.

– Ratkomme päivittäin erilaisia käytännön haasteita ja ongelmia ja tarjoamme asiantuntemustamme sekä työmaille että jälleenmyyjille, Jarkko kertoo.

Ala kasvaa vuosittain

Käytössä on myös erilaisia asiakkaiden tarpeita tukevia palveluja, kuten hengityssuojainten valintaan kehitetty puhelinapplikaatio, jota käyttämällä selviää esimerkiksi helposti, millainen suodatin hengityssuojaimessa pitää olla eri työkohteissa. Monilla tuotteilla esim. valjailla ja keloilla on myös tietty käyttöikä ja ne pitää säännöllisesti tarkastaa. Myös tämä on automatisoitu applikaatioiden avulla.

Työturvallisuudessa tuotteita kehitetään ja innovoidaan koko ajan uutta. Niinpä ala kasvaa noin 7–8 prosenttia vuodessa. Materiaalien kehittymisen ohella myös tuotteiden kierrätettävyys on entistä tärkeämpää. 

– Tähän myös me Skyddalla haluamme kiinnittää huomioita. Usein käytössä kestävä laadukas tuote on myös ympäristön kannalta paras ratkaisu, Jarkko toteaa.

Haku