Hyppää sisältöön

Tavoitteena löytää täydellinen match

Tavoitteena löytää täydellinen match

18.05.2021

Talent Matchmakerin konsultit Jaana Toppari ja Marja Lammi kannustavat yrityksiä laajentamaan näkemystään pois joko-tai-ajattelusta ja näkemään eri ihmisten vahvuudet.

Talent Matchmaker on konsulttitoimisto vaativiin asiantuntija- ja johdon rekrytointeihin, jonka tavoitteena on löytää yrityksiin oikeat osaajat ja osaajille työpaikka, joka sopii heidän arvoihinsa.

Teksti Taru Tammikallio  Kuva Juho Länsiharju

Suomen työmarkkinoilla yritysten on aina ajankohtaista miettiä, mistä parhaat osaajat löytää ja miten heidät saadaan omaan yritykseen töihin. Haluttujen osaajien löytäminen vaatii työnantajalta aikaa, energiaa ja verkostoja. Oikean ihmisen löytämiseen voi hankkia myös apua – tällöin kuvaan astuvat suorahaun ammattilaiset.

– Kartoitamme asiakkaan tarpeet ja autamme heitä löytämään oikean avainhenkilön tiimiinsä. Ammattitaitoinen suorahakukonsultti tuntee työmarkkinat ja onnistuu löytämään osaajia sieltäkin, mistä heitä ei normaalisti huomaisi etsiä, kertoo konsultti Jaana Toppari

Toppari kertoo, että yritysten kaipaamat osaajat eivät välttämättä lue työpaikkailmoituksia tai selaile työpaikkaportaaleja, sillä usein he ovat jo töissä mielekkäässä paikassa. Mistä osaajia sitten löytää?

– Tällä hetkellä LinkedIn on iso lähde. Hyödynnämme myös erilaisia yrityskatalogeja ja julkisia lähteitä. Joissakin hakuprosesseissa selvitämme myös, ketkä kouluttavat kyseisellä alalla ja kirjoittavat aiheesta, Toppari jatkaa.

Toisinaan oikean henkilön löytäminen vaatii salapoliisityötä. Joskus sopiva ihminen voi löytyä yllättäviäkin reittejä.

– Media on myös hyvä lähde – artikkeleista voi bongata uusia kiinnostavia asiantuntijoita, jotka eivät ole muissa kanavissa tulleet vastaan, konsultti Marja Lammi lisää.

TYÖELÄMÄSSÄ ARVOSTETAAN yhä enemmän diversiteettiä.

Kontaktointi luo ensivaikutelman

Kun kiinnostava henkilö on löytynyt, konsultti soittaa ja tiedustelee kiinnostusta keskustella uudesta työmahdollisuudesta.

– Valtaosa kontaktoitavista henkilöistä on positiivisesti yllättyneitä siitä, että heidän osaamisestaan ollaan kiinnostuneita. Se, kuinka moni haluaa lähteä viemään prosessia eteenpäin, riippuu monista asioista. Epävarmassa taloustilanteessa voi tuntua varmemmalta jäädä nykyiseen työhön kuin ottaa riski ja siirtyä uuteen, Toppari kertoo.

Toisinaan oma elämäntilanne ei ole oikea muutokselle.

– Tänä päivänä ihmiset ovat todella suunnitelmallisia uransa suhteen ja miettivät tarkkaan, milloin kannattaa tehdä seuraava siirto. Joskus osaaja viihtyy niin hyvin omassa työssään, ettei edes halua lähteä keskustelemaan uudesta mahdollisuudesta,
Lammi sanoo.

Toppari ja Lammi korostavat, että suorahakua tehdessä on tärkeää pitää mielessä asiakkaan toiveet ja maine. Nykyään diversiteettiä arvostetaan työelämässä entistä enemmän ja tämä näkyy myös rekrytoinneissa.

– Etsimme osaajia eri taustoilla, koulutuksilla ja osaamisalueilla. Tasa-arvo, diversiteetti ja kaikki mukaan ottava yrityskulttuuri eli inklusiivisuus ovat erityisesti nuorille tärkeitä perusteita heidän valitessaan työpaikkaa, mutta samat asiat tuovat työhyvinvointia kaikenikäisille työntekijöille, Toppari ja Lammi avaavat.

Alkukontaktoinnin jälkeen kiinnostuneiden osaajien kanssa sovitaan tapaaminen ja jatketaan keskustelua.

– Esittelemme uutta tehtävää ja asiakasyritystä osaajalle, sekä keskustelemme hänen toiveistaan ja työhistoriastaan. Mikäli hän on vielä kiinnostunut, CV esitellään asiakkaalle ja tämän jälkeen sovitaan tapaaminen, jossa myös asiakas on mukana. Lopullinen päätös tehdään molempien osapuolten miettimisajan jälkeen, Toppari kertoo.

www.talentmatchmaker.fi

Haku