Hyppää sisältöön

Tavoitteellinen sisäpyöräily palkitsee harrastajansa

Tavoitteellinen sisäpyöräily palkitsee harrastajansa

9.09.2021

Wattcoachin valmentajat osaavat asettaa jokaiselle harjoittelijalle omaan kuntotasoon sopivat tavoitteet, jolloin myös harjoittelusta tulee antoisaa, toteaa ympäri vuoden pyöräilyä harrastava Timo Lamberg.

Sisäpyöräilyn ei tarvitse olla verenmaku suussa tehtävää harjoittelua. Oman lähtötason mukaan suunnitellulla ohjelmalla ryhmäharjoittelusta tulee mielekästä ja kunto kohoaa.

Teksti Pekka Säilä  Kuva Sanni Hirvonen

Timo Lamberg on ollut pitkään innokas pyöräilyn kuntoharrastaja. Joidenkin viikkojen päässä häämöttää jo Mallorcan loma ja paikalliset pyöräilybaanat, joita koluavat niin alan kuntoharrastajat kuin huippuunsa viritetyt kilpapyöräilijätkin. Kun ulkopyöräilykausi on saatu syksyllä pakettiin, aloittaa hän syksyllä sisäpyöräilykauden ohjatussa ryhmävalmennuksessa.

– Noin kymmenen vuotta sitten kiinnostuin talvikauden harjoitteluna sisäpyöräilystä, jossa käytettiin spinning-pyöriä. Myöhemmin löysin Wattcoach-harjoittelun, jossa toisin kuin perinteisellä ryhmäliikuntatunnilla, harjoitusohjelma rakennettiin koko talvikaudeksi. Tavoitteena oli nousujohteinen kunnon kohotus. 

Koska harjoittelu oli avoin kenelle tahansa sisäpyöräilystä kiinnostuneelle, oli myös aloituskynnys tavoitteellisen harjoittelun aloittamiselle matala. Lamberg kävi viime kaudella treeneissä kahdesti viikossa.

– Wattcoachin valmentajat osaavat asettaa jokaiselle harjoittelijalle kulloiseenkin kuntotasoon sopivat tavoitteet, jolloin myös harjoittelusta tulee mielekästä, eikä vain hampaat irvessä puurtamista.

Vaikka Lamberg toteaakin olevansa sosiaalinen luonne ja ryhmäliikuntatunneilla on kiva heittää juttua muiden ryhmäläisten kanssa, on myös nykyisissä poikkeusoloissa tapahtunut etäohjaus toiminut hänestä mainiosti. 

– Treenin aikana valmentaja saattaa pitää myös pienimuotoisia luentoja esimerkiksi ravinnon ja levon merkityksestä harjoittelussa, joten siinäkin mielessä aika kuluu harjoituksissa kuin siivillä.

Lamberg toteaa, että sisäpyöräilykauden jälkeen kuntotasossa oli tänä keväänä hervoton ero aiempiin vuosiin verrattuna. Lambergin mielestä ulkokausi on mukavampi aloittaa jo valmiiksi hyvässä tikissä. Omatoimista kesäharjoitteluakin on ollut helpompi rytmittää, kun oma tietämys pyörällä treenaamisesta on karttunut.

SISÄPYÖRÄILYÄ talven ajan harrastaneena on valmiimpi kesän koitoksiin.

Soveltuu kaiken kuntoisille harrastajille

Wattcoachin valmennukseen osallistuu kaiken kuntoisia harrastajia laajalla ikähaarukalla. Sen lisäksi, että harjoitusryhmistä voi valita itselleen sopivan, myös itse treeneissä ohjeistetaan 2–3 eri harjoitustasoa. Myös pyöräilytaustasta kysytään ilmoittautuessa. Näin varmistetaan jo ennen varsinaista harjoituskautta, että niin aloittelijalle kuin tosiharrastajallekin löytyy sopivasti kohdennettua ohjausta.

Tällä hetkellä Wattcoachin harjoitukset lähetetään Zoom-alustalla. Mukaan voi liittyä helposti omalla puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Harjoituksen suorittamiseen osallistuja tarvitsee pyörään sopivan harjoitusvastuksen tai sopivan ergometrityyppisen pyörän kuten Wahoo Kickr Biken tai spinning-pyörän.

Nousujohteisesti kohti uutta kautta

– Voin luvata, että juuri suunnitelmallisen valmennuksen ansiosta tunneillamme ei kukaan tipu joukosta. Pyöräilyohjausta ja valmennusta tekevillä valmentajillamme on ja laaja-alainen kokemus pyöräilystä sekä tavoitteellisesta pyöräilyvalmennuksesta. Olenkin usein todennut, että kuntoilijalle tärkeintä harjoittelussa on virheiden välttäminen”, kertoo Wattcoachin pyöräilyvalmentaja Janne Nurminen.

Suunnitelmallisella valmennuksella Wattcoach haluaakin tehdä selvän pesäeron tavallisiin kuntokeskustunteihin. Sisäpyöräilytunnit eivät ole vain joukko piiskaavia treenejä, joihin osallistutaan silloin tällöin, vaan nousujohteinen kokonaisuus, jossa käytetään aikaa myös peruskestävyyspohjan rakentamiseen keväällä kovenevia harjoituksia varten.

– Pyöräilijät tehdään talvella. Valmennussuunnitelman sisältävän sisäpyöräilykauden jälkeen osallistuja on paremmassa kunnossa ja valmiimpi kesän koitoksiin. Myös aloittelevat pyöräilyn harrastajat havaitsevat usein kevään koittaessa, että heidän käsityksensä ja ymmärryksensä pyöräilyharjoittelusta on laajentunut, kun työkalupakkiin on kertynyt monia uusia treeni-ideoita ja taitoja, sanoo Wattcoachin sisäpyöräilykauden kuntoryhmän harjoitusohjelmista vastaava Kari Silpiö.

WATTCOACH.FI

Haku