Täsmätietoa akuston kunnosta

Liikenteen sähköistyessä ja uusiutuvan energian käytön lisääntyessä litiumioniakkujen kysyntä kasvaa vauhdilla. Kalliiden akkujen käyttöä voidaan tehostaa ja niiden elinkaarta pidentää kehittyneen ohjelmistoratkaisun avulla.
Teksti Tuomas I. Lehtonen Kuva Joona Raevuori
Litiumioniakkujen eli Li-ion-akkujen kysyntä on valtavassa kasvussa. EU-maiden omaa akkutuotantoa edistävä European Battery Alliance on arvioinut, että akkuteollisuuden arvoketjun vuotuinen liikevaihto kasvaa 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.
Kaarinalaisen Akkurate Oy:n toimitusjohtaja Mika Kannisen mukaan akkujen kysyntään vaikuttaa erityisesti liikenteen ja työkoneiden sähköistyminen. Toisaalta myös uusiutuvien energiamuotojen käyttö ja sähkönhintojen nousu lisäävät akustojen tarvetta. Käytössä on jo megawattiluokan akkuvarastoja, joiden fyysinen koko voi olla jalkapallokentän luokkaa.
– Akustoilla tasataan esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaloiden energiatuoton lyhytaikaisia vaihteluita sekä vakautetaan sähköverkkoa. Isot teollisuusyritykset hankkivat akustoja myös omien tehopiikkiensä tasaamiseen. Puskurivaraston ansiosta yritykset voivat osallistua kulutusjoustoon eli vähentää sähköverkon käyttöä silloin, kun se on kuormittunut. Sähkön osto voidaan keskittää edullisempiin ajankohtiin.
Ajantasaista informaatiota
Li-ion-akut ovat arvokkaita. Esimerkiksi sähköautoissa akusto on ylivoimaisesti kallein osa. Akkujen elinkaari ja niistä saatava hyöty pitäisikin pystyä optimoimaan. Akkurate on kehittänyt pilvessä toimivan Diagnose -ohjelmistoalustan. Sen avulla voidaan diagnosoida Li-ion-akkujen toimintaa lähes reaaliajassa ja ennustaa niiden elinkaarta. Ohjelmiston algoritmit hyödyntävät tekoälyä ja koneoppimista.
– Akkujen BMS-hallintapiirit lähettävät jatkuvasti mittaustietoa ohjelmistomme analysoitavaksi. Diagnose tunnistaa vikatilanteita ja antaa tarvittaessa hälytyksiä. Kerätyn tiedon pohjalta ohjelma tekee myös ennusteita akun eliniästä ja päivittää ennustetta käytön muuttuessa. Ohjelmiston avulla asiakkaamme operaattorit voivat optimoida akustojen käyttöä ja varmistaa niiden pitkän iän ja käyttöturvallisuuden, Kanninen sanoo.
Diagnosella voidaan tehostaa myös akustojen arvoketjun toimintaa. Akkujen tarkat elinkaariennusteet ja käyttötiedot auttavat hallitsemaan kierrätettäviä materiaalivirtoja sekä helpottavat akkujen uusiokäyttöä.
– Käytettyjä sähköautojen akkuja voidaan uusiokäyttää stationaarisissa energiavarastoissa. Tällöin akun kunto on tiedettävä tarkasti. Akun elinkaariennusteen ja käyttöhistorian pohjalta pystymme antamaan asiakkaalle käyttösertifikaatin, josta ilmenee millaiseen jatkokäyttöön akku soveltuu.
Akkulaboratorio tukee kehitystä
Akkurate Oy:n perustajajäsenet ovat toimineet Li-ion akkujen kehittämisen parissa Nokialla 2000-luvun alusta lähtien. Uuden yrityksen toiminta käynnistettiin Microsoftin luopuessa Lumia-matkapuhelinten valmistuksesta vuonna 2016. Tuolloin Akkurate hankki omistukseensa Microsoftin käytössä olleen akkulaboratorion.
– Vahvuutenamme on syvällinen Li-ion-akkuteknologian tuntemus ja ohjelmisto-osaaminen. Laboratoriossa pystymme keräämään tietoja akkujen ikääntymisestä. Informaation avulla voimme kehittää elinkaariennusteita toteuttavia algoritmejamme.
Akkurate tarjoaa Diagnose-ohjelmistoa muun muassa energiayhtiöille, auto- ja työkoneita valmistaville yrityksille, akkuja valmistaville ja kierrättäville yrityksille sekä teollisuusyrityksille.
– Olemme toimittaneet ohjelmistoamme muun muassa portugalilaisen energiayhtiön EDP Renewablesin käyttöön. Lisäksi käymme yhteistyöneuvotteluja suurten auto- ja sähköbussivalmistajien kanssa. Tarkoituksemme on laajentaa toimintaamme Euroopassa ja myöhemmin myös Pohjois-Amerikassa.