Hyppää sisältöön

Tasainen lämmönjako tuo säästöjä kustannuksiin

Tasainen lämmönjako tuo säästöjä kustannuksiin

8.02.2022

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan taloon asennettu lämmönsäätöjärjestelmä huolehtii, että kiinteistön lämmönjakelu hoituu tasaisesti ja kustannustehokkaasti.

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ KUVA | JUHO LÄNSIHARJU
Suomen Talotekniikka Oy:n projektipäällikkö Matti Hirvonen ja IMI Hydronic Engineeringin aluemyyntipäällikkö Toni Porvali Helsingin kaupunkiympäristön toimialan talon työmaalla. 

Helsingin Kalasatamaan kesällä 2020 valmistuva kaupunkiympäristön toimialan talo tarjoaa tilat muun muassa Helsingin kaupungin rakennusvalvonnalle, kaavoitukselle sekä ympäristöön ja asumiseen liittyville palveluille. Kaupunkiympäristön talon halutaan ilmentävän Helsingin kunnianhimoisia ympäristötehokkuus- ja työympäristötavoitteita, joten hankkeella on korkeat tavoitteet. 

Kaupunkiympäristön talossa noudatetaan lähes nollaenergiarakentamisen tasoa eli rakennuksen energiantarpeesta katetaan merkittävä osa uusiutuvana energiana. Koska isossa kohteessa on lukematon määrä erilaisia uudenaikaisia teknisiä järjestelmiä, on niiden yhteensopivuus saatava toimimaan saumattomasti.


Paine pysyy tasaisena

IMI Hydronic Engineering on toimittanut valmistuvaan kohteeseen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän säätöön tarvittavat tuotteet, kuten paisunta-automaatit, paisunta-astiat, linjasäätöventtiilit sekä patteriventtiilit.

– Paisunta-automaatit huolehtivat lämmitysjärjestelmän paineistuksesta pitäen verkoston paineen tasaisena. Paisunta-automaatissa on myös integroitu alipaineilmanpoistaja, jonka avulla lämmitysverkostosta saadaan tehokkaasti poistettua ilma, kertoo IMI Hydronic Engineeringin aluemyyntipäällikkö Toni Porvali.

Kun verkoston paine pidetään oikeana, ei järjestelmään pääse ilmaa käytön aikana. Käyttöönoton ja huoltojen yhteydessä verkostoon päässyt ilma poistetaan keskitetysti jo lämmönjakohuoneessa, jolloin ilmaongelmat saadaan minimoitua. 

Itse lämmitysverkosto tasapainotetaan linjasäätöventtiilien avulla siten, että lämpöenergiaa siirtyy jokaiseen kohteeseen juuri oikea määrä. Tällöin verkoston jäähtymä on optimaalinen ja se toimii pienimmällä mahdollisella energian kulutuksella. 

IMI Hydronic Engineering on alun perin linjasäätöventtiilien keksijä ja nykyisin myös niiden suurin valmistaja maailmassa. Lisäksi yritykseltä löytyy kokemusta yli 100 000 projektista maailmanlaajuisesti sekä venttiilien toimittamisesta lukuisiin kohteisiin.


Kustannukset minimiin

Kaupunkiympäristön talo on ollut lämmönjakourakoinnista vastaavalle Suomen Talotekniikka Oy:lle iso ja haastava kohde, jossa on työskennelty tiiviisti noin kaksi vuotta. 

Talotekniikan projektipäällikkö Matti Hirvonen kertoo, että kohteeseen asennetut IMI Hydronic Engineeringin lämmönsäätöjärjestelmät ovat osoittautuneet toimintavarmoiksi ja helpposäätöisiksi.

Monesti juuri taloyhtiöiden lämmitys- ja jäähdytysverkostoihin pääsevä ilma aiheuttaa suurimmat ongelmat kiinteistön lämmitysjärjestelmälle. Kiinteistön käyttäjille tämä ilmenee lämmön epätasaisuutena ja pattereiden lorinana. 

– Pattereiden ilmaus voi ratkaista ongelman hetkellisesti, mutta ongelman perussyihin pitäisi puuttua jo lämmönjakohuoneessa. Lämmitysjärjestelmän tasapainotuksella varmistetaan, että jokaisen patterin virtaama on oikea, jolloin lämmin vesi jäähtyy optimaalisesti ja luovuttaa lämpöenergian tasaisesti, Hirvonen toteaa.

Optimaalisen lämmönsäätelyn lisäksi järjestelmän tasapainotuksella minimoidaan pumppauskustannukset ja hoidetaan koko kiinteistön lämmitys kustannustehokkaasti.

Hyvin toimiva paineistus on helppo ratkaisu lämmönjakelun ongelmiin.

 IMI Hydronic Engineeringin aluemyyntipäällikkö Toni Porvali

– Meiltä tilatut paineenpitojärjestelmät mitoitetaan aina tarvittavaan tekniseen tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman vaivatonta. Toimitus onnistuu niin saneeraus- kuin uudiskohteisiinkin. Tarjoamme käyttäjille myös tarvittavan käyttötuen ja koulutuksen, sekä viiden vuoden takuun paisunta-astioille. Järjestelmän toimintaa voi seurata ja säätää myös etäkäyttöisesti, esimerkiksi reaaliaikaisella paineenpidon ja kaasunpoiston seurannalla, Porvali kertoo.

– Hyvin toimiva paineistus on  yksinkertainen ratkaisu kiinteistön lämmönjakeluongelmiin. Kun ilman pääsy järjestelmään estetään, säästytään ongelmilta ja lämmitysverkosto kestää pidempään, Porvali kiteyttää IMI:n paineenpitoratkaisun edut.

Haku