Hyppää sisältöön

Tarpeisiin perustuva ratkaisu kierrätykseen

Tarpeisiin perustuva ratkaisu kierrätykseen

21.01.2022

Purkamo Lahtisen materiaalikierrätyksen vastaava Jani Ala-Mettälän kokemuksen mukaan asiakkaita kiinnostavat joustavat, tarvepohjaiset ja toimivat ratkaisut metallin kierrätykseen.

Nokialainen Purkamo Lahtinen haluaa osaltaan edistää kiertotaloutta tarjoamalla helpon ja asiakkaiden tarpeisiin perustuvan ratkaisun ylijääneen metallin kierrätykseen.


TEKSTI | TANELI TUOKKO   KUVA | PETRA KOTRO

Purkamo Lahtinen Oy pyrkii kohti tuhlailematonta ja tehokkaampaa kierrätystä sekä raaka-aineiden uusiokäyttöä. He huomioivat ympäristönäkökohdat mahdollisuuksien mukaan yhteistyökumppanien valinnoissa ja käsittelymenetelmien kehityksessä. Vihreät arvot ovat tärkeitä sekä heille että asiakkaille.

– Kierrättäminen on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Ei maailma kestä muovilusikkakulttuuria, että aina käytetään ja heitetään olan ylitse, Purkamo Lahtisen toimitusjohtaja Veli-Matti Lahtinen toteaa.

Nokialla Kankaantaan teollisuusalueella päämajaansa pitävän purkamon yhteistyökumppanit sijaitsevat Pirkanmaan ympäristössä, Turun seudulla, Helsingissä ja jonkin verran myös Pohjanmaalla.

– Vaikka purkamo sijaitsee Nokialla, niin toimimme valtakunnallisesti. Haemme kasvua koko maassa, mutta erityisesti pääkaupunkiseutu kiinnostaa, sillä siellä on paljon yrityksiä.

Yritys on ollut pystyssä jo yli 30 vuotta. He myyvät kierrätysvaraosia vaurioajoneuvoista sekä kierrättävät ajoneuvoja, kierrätysmetalleja ja teollisuuden metallipakkauksia. Asiakastiedolta he ovat saaneet Suomen Vahvimmat -sertifikaatin.

– Ei täältä käsin pysty kilpailemaan pelkällä hinnalla pääkaupunkiseudun yritysten kanssa. Sen takia olemme aina petranneet palvelussa ja siinä, että toimitaan vastuullisesti.

Asiakkaille räätälöityä 

Purkamo Lahtisen materiaalikierrätyksen vastaava Jani Ala-Mettälä kertoo, että yritys suunnittelee kunkin asiakkaan kanssa heidän tarpeisiinsa sopivan kierrätyssysteemin metalliromuille ja -pakkauksille.

– Hoidamme asiakkaan määriin sopivat keräysastiat sekä vaihtolavat ja huolehdimme, että lavoja on riittävästi. Sitten tulevat tyhjennysvälit ja muut. Aina palvelut räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaiseksi systeemiksi, josta me sitten huolehdimme, Ala-Mettälä sanoo.

– Pienen yrityksen etu on sellainen tietynlainen ketteryys, Lahtinen lisää.

Lahtisen ja Ala-Mettälän kokemuksen mukaan asiakkaita kiinnostavat joustavat, tarvepohjaiset ja toimivat ratkaisut metallin kierrätykseen. Lisäarvoa luovat luotettavuus ja tavoitettavuus.

– Asiakkaiden romun määrä vaihtelee töiden mukaan. Tästä syystä sovimme ratkaisun aina asiakkaan tarpeen ja aikataulun mukaan, Ala-Mettälä aloittaa.

– Esimerkiksi kesällä voi tulla enemmän romua kuin talvella. Joustamme aina määrän mukaan ja opettelemme kierrätyksen rytmin asiakkaiden toiveiden mukaan. Jos asiakkaalla muuttuu tarve, niin olemme hyvinkin tarkalla vainulla mukana ja vähennämme tai lisäämme astioita sen mukaan, Lahtinen lisää.

Helppous ennen kaikkea

Purkamo Lahtinen pyrkii tekemään metallin kierrätyksestä asiakkaalle mahdollisimman helppoa. Kokonaisvaltaisuuden näkee myös siinä, että asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään ylimääräisiä hankintoja: keräysastiat, lavat, rahdit ja kuljetukset kuuluvat samaan pakettiin.

Ei tarvitse tehdä kuin romua, niin me hoidamme loput.  

Purkamo Lahtisen toimitusjohtaja Veli-Matti Lahtinen

– Ei tarvitse kuin tehdä romua vaan, niin me hoidamme loput. Juuri sitä tarkoitamme kokonaisvaltaisuudella, että on aina yksi selkeä summa, joka näkyy asiakkaalla. Ei ole mitään sivukuluja tai pantteja. Meillä myös rahdit ja kuljetukset kuuluvat samaan hintaan, Lahtinen avaa.

Pienen yrityksen valttikortti onkin se, että tarvittavat keräysastiat toimitetaan valmiina. Joskus asiakkaille on tullut yllätyksenä, ettei kaikkialla näin ole.

– Sellaista palautetta on kuulunut maailmalta, että joskus asiakas on mennyt ja palannut takaisin, koska toisaalla ei ole ollut helppoa. Meidän tavoite on olla helppo ja vaivaton yhteistyökumppani, eikä asiakkaan tarvitse tehdä mitään hankintoja. Sitä ei monikaan ennakoi, että yhtäkkiä pitäisi ostaa 15 000 eurolla lavoja, Lahtinen kertoo.

Metalliromua ei synny pelkästään metallialalta, vaan myös muun muassa rakennus-, putki- ja sähköalalta. Minne tämä kaikki romu lopulta päätyy Nokialta?

– Me erottelemme ne eri jakeisiin ja sitten toimitetaan ne sulattamoon. Siitä ne jatkavat loppukäyttäjille, jotka sulattaa ne uudestaan uudeksi tuotteeksi, Lahtinen summaa. 

Haku