Hyppää sisältöön

Tarkkuutta ja tehoa mittaukseen

Tarkkuutta ja tehoa mittaukseen

16.12.2021

Automatisoitu 3D-mittalaitekokonaisuus on helposti kenen tahansa käytettävissä. Koska laite tuottaa paljon dataa, ovat tuloksien raportit myös kattavampia. 

Robotti kiertää kappaletta ja varteen kiinnitetty laite mittaa sen kokonaisuudessaan. Kaikki tapahtuu automaattisesti, ja kattavasta raportista käyttäjä kykenee analysoimaan tulokset helposti. 

TEKSTI | OUTI RANTALA  KUVA | JUKKA VÄHÄLUMMUKKA

Optinen 3D-mittauslaite tehostaa tuotantoprosessia. ABB hankki laitteen Cascade Control Finlandilta lisätäkseen mittauskapasiteettia tuotannon laatuun. 

– Olimme miettineet ratkaisua prosessia hidastavaan mittausvaiheeseen. Kiinnostuimme heti tästä laitteesta, josta on vanhempi manuaalinen laite käytössä, ABB:n Protection and Connection -yksikön laatutiimin esimies Jari Harjula kertoo. 

Harjulan yksikkö valmistaa kuormankytkimiä, vaihto-, turva- ja nokkakytkimiä, koteloituja kytkimiä sekä kytkinvarokkeita. Tuotteiden käyttösovelluksia ovat muun muassa aurinkovoima-, varavoima- ja IT-konesalien sekä teollisuuden sähkönsyötön varmistuksen järjestelmät. 

– Mitattavia osia on erittäin paljon ja mittaaminen vei aikaa. Vaihe oli myös sidottu muutamiin mittauksen hallitseviin henkilöihin. 

Työaikaa säästyy 

Vanhaan laitteeseen verrattuna uusi Atos Scanbox -laite on nopeampi, tarkempi ja automatiikan ansiosta kenen tahansa käytettävissä. 

Uuden laitteen etuna on, että robotti osaa luoda automaattisesti robottiradat CAD-malliin ja mittaraportin pohjalta mittauspisteet, kun aikaisemmin laitteen käyttäjän oli valittava ne manuaalisesti. Monipuolinen laite säästää aikaa ja vaivaa. 

– Koska kappale mitataan kokonaisuudessaan, mittadatan jälkikäsittely helpottuu ja esimerkiksi erilaisten kohdistusten vaikutus on helppo tutkia. Uutta on myös se, että laite kalibroi itsensä. Se pystyy myös tekemään käänteisesti 3D-malleja. Ajansäästöksi on arvioitu viisi tuntia vuorokaudessa, kun laite on täysin ohjelmoitu. Laite maksaa itsensä takaisin kolmessa vuodessa, Harjula laskee. 

Kun laite on täysin ohjelmoitu, aikaa voi säästyä jopa viisi tuntia vuorokaudessa.

Jari Harjula

Laite mittaa kerralla koko kappaleen ja tuottaa siitä hetkessä suuren määrän tietoa. Harjula on vakuuttunut tulosten visuaalisesta esitystavasta. Joka kappaleesta säilytetään digitaalinen mallikappale, Master sample, johon laite voi suoraan verrata mitattavaa kappaletta. 

– Tulokset ja raportit ovat aiempaa kattavampia. Koska dataa on paljon, käyttäjä pystyy näkemään väreistä esitystavan ansiosta yhdellä silmäyksellä, jos mittaustuloksessa on jotain poikkeavaa. 

Ei käyttäjäsidonnaisuutta 

Cascade Control Finland tuo maahan saksalaisen GOMin valmistamia 3D-mittalaitteita. Helppokäyttöisyys on tärkeä ominaisuus, johon valmistaja on kiinnittänyt huomiota. 

– ABB:lle toimitetussa automatisoidussa kokonaisuudessa on robottisolu, optinen mittalaite sekä ohjelmisto. Laite ei ole käyttäjäsidonnainen, mikä helpottaa käyttöä entisestään, maajohtaja Johan Lundell kertoo. 

ABB:n hankkima Atos Scanbox 4105 -malli mittaa maksimissaan puolimetrisiä kappaleita. Laitteen eri versioilla voi mitata hyvin erilaisia kappaleita muutaman senttimetrin osista pakettiauton kokoisiin järkäleisiin. 

Laitetoimitusten lisäksi Cascade Control tarjoaa mittauspalveluja eri tarkoituksiin. 

– Mitä tahansa näkyvää voi mitata. Jopa lasia, kun sen pinta värjätään mittauksen ajaksi. Mitattaessa kappaleen muodot eivät saa muuttua, joten esimerkiksi autoteollisuudessa pellit ja kumiset tiivisteet kiinnitetään mittajigiin niin, että ne pysyvät paikoillaan. 

– Scanbox on edistyksellinen laite, joka pystyy tuottamaan valtavan määrän tietoa. Mitä enemmän on dataa, sitä helpompi on tehdä päätöksiä osien toimivuudesta ja mahdollisista muutostarpeista, Lundell lisää. 

Haku